Pe aceeași temă
Marti, 2 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga a inceput faza finala a procesului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului maritim.
O stanca de 0,17 km2, aflata in Marea Neagra, la cateva zeci de mile marine de cel mai apropiat tarm, este principalul protagonist al procesului international prin care Romania si Ucraina incearca sa puna capat diferendului legat de granitele pe mare. Insula Serpilor, caci despre ea este vorba, a facut obiectul unor dispute vechi de sute de ani, la care au participat, in diverse perioade, Rusia, Turcia, Romania si Ucraina. Retrocedata Romaniei de Rusia prin Tratatul de la Berlin din 1878, apoi cedata de Romania Rusiei in 1948, insula a revenit Ucrainei, odata cu declararea independentei acesteia, in 1991. Situata in dreptul Deltei Dunarii, la 45 de km de Sulina, insula a gazduit o baza militara de control si de aparare antiaeriana si maritima.
Miza Insulei Serpilor nu mai consta doar in pozitia sa strategica din punct de vedere militar. Zacamintele de petrol si gaze descoperite recent in apropierea insulei ar garanta unei tari ca Romania independenta energetica timp de cativa ani. Asa ca apele din jurul acestei stanci din Marea Neagra sunt adevaratul motiv de disputa dintre Romania si Ucraina. Aceasta din urma pretinde ca insula este locuibila si ca, in conformitate cu legile internationale, are dreptul la un platou continental de 20 de km, ceea ce i-ar asigura accesul la bogatiile naturale amintite mai sus. Printre tertipurile folosite de Ucraina in ultimii ani ca sa demonstreze ca insula e locuita se numara infiintarea unei sucursale bancare pe insula si un program prin care se intentioneaza transformarea insulei in atractie turistica, prin construirea unui hotel, in conditiile in care apa potabila se aduce cu elicopterul!
Romania a avut primul cuvant saptamana trecuta la Curtea de la Haga, principalul punct al pledoariei constand in demonstrarea faptului ca Insula Serpilor nu este locuibila si, prin urmare, nu poate pretinde posesia unui platou continental. Potrivit lui Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, "Insula Serpilor este doar o formatiune foarte mica, stancoasa, total neintegrata in coasta ucraineana, care nu are si nu a avut niciodata populatie, nefiind capabila sa sustina locuirea umana". De asemenea, agentul Romaniei a aratat ca Insula Serpilor este lipsita de sol, de vegetatie si de fauna, nu are surse de apa, se afla sub un climat arid si ostil; accesul pe insula se face foarte greu atat pe apa, cat si pe calea aerului. In concluzie, insula nu are niciun fel de resurse, nu poate produce nimic si, prin urmare, nu poate sustine niciun fel de viata economica proprie.
Saptamana aceasta Ucraina isi va prezenta argumentele si va contracara pozitia Romaniei. Dupa ce si Romania va avea un drept la replica, juratii Curtii de la Haga vor delibera si, probabil la inceputul anului viitor, vor rezolva diferendul printr-o decizie care va fi definitiva si obligativ executorie de catre ambele tari.