Pe aceeași temă
Federatia Rusa devine “stat agresor”, potrivit unui proiect de lege adoptat marti in parlamentul Ucrainei. Actul califica autoproclamatele republici populare din Donetk si Lugansk drept organizatii teroriste, transmite Agerpres. Situatia din estul separatist al Ucrainei a cunoscut o intensificare a tensiunilor in ultimele zile. Sambata, un atac cu rachete asupra orasului Mariupol a lasat in urma mai multe zeci de morti si raniti, agresiune provocata de Moscova, sustine Kievul.
Mariupol, sub tir de rachete
Tensiunile au crescut in Ucraina, dupa ce sambata cel putin 30 de civili au fost ucisi si alti 90 au fost raniti in urma unui atac cu rachete asupra orasului Mariupol.
Potrivit unui raport OSCE, atacul a fost lansat cu rachete Grad si Uragan, proiectilele venind din teritoriul controlat de separatistii sustinuti de Moscova.
Totodata, unul dintre liderii separatistilor din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko, a anuntat sambata dupa-amiaza ca rebelii au pornit ofensiva pentru cucerirea portului strategic Mariupol, situat pe tarmul Marii Azov, informeaza RIA Novosti.
Cel putin 30 (primele cifre vorbeau de 15-20) de persoane au murit, sambata, intr-un atac cu rachete asupra unui cartier al orasului-port ucrainean Mariupol. Kievul acuza Moscova pentru atac. Autoritatile ucrainene au cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.
(Mariupol, tinta unui tir de rachete)
La Bucuresti, seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu, s-a declarat “profund ingrijorat” de situatia create.
Sambata dupa-amiaza, bilanţul atacului cu rachete Grad din oraşul ucrainean Mariupol ajunsese la 20 de morţi, anunţa şeful Poliţiei locale, Viaceslav Abroschin, în timp ce Administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.
"La morgă au fost aduse 20 de cadavre. Este posibil ca bilanţul să crească", a declarat Abroschin în cursul unei reuniuni de urgenţă a Statului Major ucrainean, convocată de premierul Arseni Iaţeniuk.
Bilanţul precedent era de 15 morţi.
Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că insurgenţii proruşi au adus sisteme de rachete în jurul oraşului Mariupol. "Situaţia s-a deteriorat mult în ultimele 24 de ore", a spus Poltorak.
Premierul Arseni Iaţeniuk a cerut Occidentului să convoace urgent o reuniune a Consiliului de Securitate ONU. "Comunitatea internaţională trebuie să oprească agresiunea Rusiei, care ameninţă securitatea internaţională", a spus Iaţeniuk.
"Insurgenţii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse", a comunicat armata ucraineană.
Potrivit Primăriei oraşului, o rachetă a căzut într-o piaţă comercială.
Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale.
La Bucuresti, informatiile au provocat reactia Ministerului Afacerilor Externe si a Administratiei Prezidentiale.
"Incalcarea continua a Protocolului de la Minsk trebuie sa inceteze", a afirmat Aurescu, intr-un mesaj postat pe Twitter.
Palatul Cotroceni reactioneaza
Si presedintele Klaus Iohannis condamna “atacurile criminale” asupra populatiei civile din Mariupol (Ucraina). Liderul de la Cotroceni atribuie Rusiei responsabilitatea crizei din estul separatist al Ucrainei, Iohannis considerand ca “trebuie luata în considerare intensificarea” sanctiunilor la adresa Moscovei, daca tensiunile cresc.
”Mă alătur reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale”, a transmis preşedintele Iohannis, într-un mesaj remis de Administraţia Prezidenţială.
Potrivit şefului statului, ”responsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse care participă la înarmarea rebelilor şi nu îşi foloseşte influenţa pentru a detensiona conflictul”.
Putin si “Legiunea Straina a NATO”
Liderul de la Kremlin continua seria declaratiilor belicoase adresate Vestului.
Armata ucraineana este “Legiunea Straina a NATO”, a afirmat Vladimir Putin. Liderul rus acuza in continuare Occidentul pentru criza din estul separatist al Ucrainei. In replica, liderul Aliantei Nord-Altantice, Jens Stolteberg a spus ca afirmatia lui Putin este un “nonsens” si a subliniat ca singurele trupe straine din Ucraina sunt cele rusesti.
Vladimir Putin sustine ca armata ucraineana a devenit o unealta in planurile Occidentului in estul Europei.
"Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.
"De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.
"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainean", a acuzat preşedintele Rusiei.
CITESTE SI: