Salvati DNA de coalitia penalilor!

Dan Tapalaga 29.09.2006

De același autor

Departamentul National Anticoruptie ar trebui sa devina obiectiv turistic. Este printre putinele institutii functionale din Romania. Fisetele procurorilor, aproape goale sub PSD, s-au populat cu rechini mari si mici. In plasa DNA au cazut bancuri de pestisori din vama. 13 de la Vama Ploiesti, 18 bucati proaspete pescuite saptamana trecuta de pe Aeroportul Otopeni. Nici o vama fara spaga.

Mandria acvariului ramane, totusi, Adrian Nastase. Pe langa el, inoata specii felurite de parlamentari, primarul ex-PD din Ramnicu Valcea si, mai recent, prefectul PNL de Iasi. Pescarii de la DNA au parasit apele mici in care se scalda fericit Ioan Amarie si s-au  aventurat in larg. Gluma se cam ingroasa, iar cei mai multi nu prea gusta nici umorul cu mascati si catuse al lui Daniel Morar, nici placerea sa de a naviga in ape tulburi.

Coalitia transpartinica s-a nascut cumva firesc. Un grup solidar de politicieni din mai toate partidele a decis sa blocheze cu orice pret activitatea institutiei. Primul pas s-a facut in luna februarie, cand au trantit in parlament ordonanta prin care fostul Parchet National Anticoruptie se reorganiza si devenea Departament National Anticoruptie, in cadrul Parchetului General. Tentativa de sabotare a activitatii DNA a esuat atunci doar la presiunile ambasadelor occidentale, stupefiate de incercarea fatisa a transpartinicilor de a frana anticoruptia.

Intre timp, transpartinicii au realizat ca nu institutia in sine ar fi un pericol, ci capul ei. Un procuror fara butoane de manevra ca Daniel Morar este o eroare de sistem. O defectiune, o rotita blocata in mecanismul coruptiei. Pe baza acestor judecati simple a aparut proiectul Frunda, cu sprijinul oligarhilor din UDMR. Chiar daca a picat la vot, a fost preluat din zbor de alt oligarh, liderul PC Dan Voiculescu. Cei doi au o idee fixa: procurorul general sa fie numit de CSM, nu ca acum, de ministrul Justitiei. Or, asta ar insemna repolitizarea la varf a procurorilor. Nereformat si obedient, CSM de azi nu poate oferi garantii de independenta totala.

Asta s-a inteles bine si la Bruxelles. Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a sustinut public ca modalitatea de numire a procurorilor generali nu trebuie modificata. Firi tenace, transpartinicii nu obosesc insa niciodata. Proiectul se afla inca pe traseu parlamentar la Senat, unde votul este imprevizibil. Risipa de energie, castrarea Agentiei Nationale de Integritate (alt proiect major in lupta anticoruptie) tradeaza spaima penalilor din toate partidele coalizati impotriva unui mecanism periculos de functional pentru o clasa politica de puscariabili cum este cea romaneasca.

Acum, tot ei incearca discreditarea DNA, acuzandu-i  pe procurori ca organizeaza mici spectacole de imagine inaintea Raportului de tara al Comisiei Europene anuntat pe 26 septembrie. Este tot ce mai pot spune. Adrian Nastase, la un pas de trimiterea in judecata, a vazut, la ultima sa iesire de la DNA, "jocurile de artificii" organizate de DNA in cinstea "sarbatorii nationale" prilejuite de Raportul de tara. "Aveam, initial, o invitatie pentru luni, dar banuiesc ca au dorit in mod special sa apar azi la televizor si sa se vorbeasca despre rolul DNA in privinta integrarii in Uniunea Europeana", a zambit fortat Nastase vineri, in fata camerelor TV, la iesirea din DNA.

Si ultima scurgere de documente in presa are legatura directa cu razboiul impotriva DNA si, prin ricoseu, impotriva ministrului Monica Macovei. Cotidianul a publicat luni, 25 septembrie, depozitia de martor a lui Miron Mitrea in dosarul Zambaccian. Nimic spectaculos, aproape favorabila lui Nastase. De la debutul acestui dosar, strategia fostului premier a fost sa livreze informatii in presa despre mersul anchetei, pentru ca apoi sa acuze "sursele" din DNA si sa pozeze in victima politica. Presupusul linsaj public organizat de DNA la comanda politica este regizat de insusi Nastase.

Marturia lui Mitrea data la DNA a aparut, coincidenta sau nu, aproape simultan cu intalnirea de taina dintre Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Ziarul Averea a publicat tot luni, 25 septembrie, instantanee cu Tariceanu si Nastase, surprinsi vineri dupa-amiaza iesind dintr-o cladire in care ar fi povestit mai bine de o ora. Or, depozitia lui Mitrea a ajuns la Cotidianul pe filiera Nastase sau PNL, fiind livrata unui ziarist din departamentul politic, fara nici o sursa in DNA.

Razboiul impotriva DNA se va intensifica dupa integrarea in UE, cand presiunea Bruxellesului va mai slabi. Negocierile de azi dintre Tariceanu si Nastase, intalnirile sale la ceas de seara cu Voiculescu prefigureaza o consolidare a coalitiei transpartinice. Ei vor in UE, dar cu regulile lor. Dupa 1 ianuarie 2007, vor fi principalul inamic al Romaniei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22