Scandal pe timbrul cultural

P.c. | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Proiectul de lege care prevede instituirea unei noi taxe pe cultura, prin introducerea unui timbru cultural, a starnit mai multe reactii de nemultumire in lumea culturala romaneasca, in special la nivelul editurilor. Proiectul, adoptat tacit de Senat şi discutat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, prevede taxarea tuturor produselor culturale, de la carti, la muzică si arte plastice. Editurile considera ca aceasta noua taxa va duce la reducerea consumului de carte, care deja este la cel mai scazut nivel in comparatie cu celelalte tari ale UE.

 

Proiectul a fost adoptat la inițiativa mai multor uniuni de creatori din România, printre care Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Uniunea Teatrală, senatorii au adoptat proiectul de lege care, dacă va fi votat în această formă și în Camera Deputaților, va modifica vechea Lege nr. 35/1994 privind timbrul cultural și va duce la mărirea prețului la cărțile din librării. Proiectul prevede creșterea cuantumului timbrului la un leu, în timp ce, până acum, era de 2%, relateaza Romania Libera.

 

Ieri, documentul a fost retras de pe ordinea de zi din Camera Deputaților, iar președintele Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu, a declarat că proiectul nu va fi votat până nu se va ajunge la un consens între reprezentanții editurilor și cei ai uniunilor de creatori. „Pisica nu este la noi, parlamentarii, ci la edituri și uniuni. Acolo este războiul, din cauza taxei de timbru deja existente."

 

CITITI SI: REACTII la introducerea TIMBRULUI CULTURAL: Gabriel Liiceanu: Se va întoarce IMPOTRIVA consumului de cultură. Directorul Polirom: In UE NU EXISTA o asemenea taxă

 

Potrivit legii, taxa de timbru se încasează de 20 de ani, iar editurile sunt obligate să vireze banii către uniuni. Se pare că multe edituri nu au făcut acest lucru, iar uniunile sunt nemulțumite. Noi am lăsat proiectul în dezbatere publică, ca părțile implicate să ajungă la o înțelegere. Vrem să votăm o lege bună, care să mulțumească pe toată lumea”, a spus Gigel Știrbu. Deputatul PNL  a susținut că legea este „perfectibilă”.

 

Liiceanu: Dintre tarile UE doar in România există timbrul cultural

 

Gabriel Liiceanu, directrul Humanitas, s-a declarat, luni, împotriva timbrului cultural. În principiu, sunt împotriva timbrului cultural ca atare, pentru că e o practică unică în Europa, numai în România există aşa ceva. Uniunile de creaţie sunt asociaţii profesioniste private, care pot să-şi gestioneze singure nevoile pe care le au. Faptul că o entitate privată apelează la stat pentru a-i fi luat din patrimoniu acestei alte entităţi private o parte, este un lucru care în UE nu e acceptat şi nu e acceptabil în sine.

 

Deci, legea timbrului, pe fond, are un viciu juridic. Dacă ne raportăm la legea care a existat şi care există şi care funcţionează şi o luăm ca atare şi ne încadrăm în cerinţele acestei legi, este un lucru înăuntrul căruia am funcţionat de ani de zile. Dacă mă întrebaţi ce e de preferat între legea cea veche şi noul proiect de lege, noul proiect de lege are vicii juridice şi morale mult mai mari decât legea actuală”, a explicat Liiceanu.

 

Coordonatorul colecției  „Ego. Proză” de la Polirom, Lucian Dan Teodorivici, considera ca mărirea taxei de timbru va afecta publicarea cărților scriitorilor români.

 

Vă spun sincer de ce sunt însă eu îngrijorat: traducerile, selectate cu grijă, se vor vinde şi vor putea suporta timbrul. Însă literatura română nu vinde colosal, cu câteva excepţii notabile. Editurile, câteva, începuseră totuşi să mizeze pe literatura română. Această eroare numită timbru cultural îi va face pe editori să mizeze pe cărţi care suportă timbrul, mult mai puţin pe literatura română. Şi exact de asta avea nevoie acum literatura română”, a scris Teodorovici.

 

Uniunea Scriitorilor din România (USR) susține că prin modificările actului normativ „se va înlătura orice posibilitate de evaziune fiscală”.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22