Scrisoare deschisa ministrului justitiei, Robert Cazanciuc. Solicitam un proces transparent si in acord cu recomandarile Comisiei Europene la numirea procurorului sef DIICOT

Fara Autor | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Patru ONG-uri i-au trimis o scrisoare deschisa ministrului justitiei, Robert Cazanciuc, in care ii cer ca procesul de numire in functia de procuror sef DIICOT sa fie transparent si in acord cu recomandarile Comisiei Europene. Considerind ca procedura anuntata de ministru este “opaca”, ONG-urile ii solicita ministrului sa faca publice toate documentele depuse de candidati, criteriile de selectie pe care le are in vedere, precum si motivarea scrisa a alegerii candidatiilor care vor fi propusi CSM. Expert Forum, Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman pentru Politici Europene mai cer ca interviul organizat la Ministerul Justitiei sa se tina in fata unei comisii din care sa faca parte un psiholog si procurorul general sau un reprezentat al acestuia. Intregul proces de selectie va fi atent monitorizat pe site-ul revistei 22 si va fi urmat de un raport.

 

Scrisoare deschisă domnului Ministru al Justiției, Robert Cazanciuc

 

Domnule Ministru,

Ați demarat procedura de selecție a viitorului procuror șef al DIICOT, funcție asupra căreia sunt îndreptați ochii opiniei publice și ai Comisiei Europene, mai ales după dosarele de corupție în care este implicată fosta șefă a Direcției, Alina Bica, în prezent arestată preventiv. Numirea Alinei Bica la DIICOT s-a făcut ca urmare a unei înțelegeri politice, într-o totală lipsă de transparență, soluție care s-a dovedit a fi catastrofală. O asemenea experiență nu trebuie să se mai repete.

 

Domnule Ministru,

Constatăm cu surprindere că procedura pe care ați demarat-o se dovedește la fel de opacă și contrară recomandărilor Comisiei Europene: dezbatere publică asupra candidaților, publicarea tuturor nominalizărilor, a CV-urilor și proiectelor candidaților, precum și motivarea selecției pe care o faceți la Ministerul Justiției.

Cu alte cuvinte, nu există o transparență totală, așa încât opinia publică, dar și oamenii din sistem, procurorii, să știe care sunt criteriile ce stau la baza selecției. Evident, acestea trebuie să fie profesionalismul, integritatea dincolo de orice dubiu, rezultatele în combaterea criminalităţii organizate, instrumentarea de dosare complexe şi independența totală față de mediul politic și cel de afaceri.

Considerăm că procedura pe care ați inițiat-o nu este de natură să dea încredere că selecția va fi una transparentă și că va avea la bază criteriile care se impun pentru această funcție. Ați anunțat că înscrierea durează până pe 16 martie, urmând „să dialogați” cu candidații începând cu data de 17 martie. De asemenea, dincolo de condițiile impuse de lege, candidaților le cereți doar un CV în format european și o scrisoare de intenție de maximum două pagini, care trebuie să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența sa profesională și calitățile care îl recomandă. În rest, nimic din criteriile enunțate mai sus, ci doar asigurarea dumneavoastră că toți candidații „vor beneficia de șanse egale”.

 

Domnule Ministru,

Considerăm că se impune ca întregul proces de selecție pentru viitorul procuror șef al DIICOT să fie complet transparent, în sensul recomandărilor Comisiei Europene. Amintim că în Raportul MCV din 2015, Comisia a solicitat României „să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. În Rapoartele MCV din 2013 și 2014, exprimându-și îngrijorarea cu privire la modul de selecție, Comisia Europeană recomandase României să se asigure că persoana numită la conducerea DIICOT „este aleasă în urma unui proces de selecție deschis și transparent, dintr-o rezervă suficient de mare de candidați cu cele mai înalte calificări, care îndeplinesc criteriile impuse în materie de competențe profesionale și integritate”.

În acest sens, vă solicităm să faceți publice toate documentele depuse de candidați – CV-uri și scrisori de intenție –, precum și criteriile de selecție în baza cărora veți opera.

Vă solicităm ca „dialogul” de la Ministerul Justiției să fie organizat ca un veritabil interviu  în fața unei comisii – eventual, puteți urma procedura folosită de fostul ministru al Justiţiei, d-na Mona Pivniceru, în toamna anului 2012 – din care să facă parte procurorul general şi un psiholog.

Vă solicităm, de asemenea, să faceți publică motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.

Revista 22, Grupul pentru Dialog Social şi celelalte organizaţii semnatare vor monitoriza întregul proces de selecție organizat de Ministerul Justiției și de CSM pentru funcția de procuror șef al DIICOT și va întocmi un raport ce va fi făcut public la final.

 

Semnatari

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House Romania

Expert Forum

Institutul pentru Politici Publice

Centrul Roman pentru Politici Europene

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22