Pe aceeași temă
Compania Microsoft nu a vandut nicio licenta pentru cele 400 de milioane de euro incasate, sustine Sebastian Ghita, omul care controleaza piata IT din Romania, despre contractul Microsoft care face obiectul unuia dintre cele mai rasunatoare dosare de coruptie instrumentate de procurorii DNA. Ghita, sustine ca stie aceste lucruri deoarece calculatoarele care erau în ministere aveau deja licenţe de la firma sa de IT. In interviul acordat jurnalistului Catalin Tolontan, patronul RTV, ataca dur companiile americane de IT active pe piata romaneasca, pe care le acuza de "porcarii" si de intentia "sa ne fure", acuzind in acelasi timp autoritatile ca folosesc “dubla masura” cand investigheaza coruptia in domeniu. Sebastian Ghiţă a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan şi publicat pe site-ul acestuia.
Sebastian Ghita este urmarit penal in dosarul fondurilor europene din Comarnic, in care a fost arestat cumnatul premierului Ponta.
Microsoft, o hotie de 400 milioane euro
Sebastian Ghita: Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.
C.T.: De unde?
S.G.: „Ştiţi ce ne-a vîndut Microsoft? Nu ne-a vîndut nici o licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe de la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 şi ştiu ce spun. La un moment dat, exista obligaţia ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licenţe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Şi atunci ce au făcut americanii? Au zis că vând Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătăţirea softului. Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor“.
Potrivit lui Ghita, cele 400 de milioane de euro au fost irosite, noile versiuni de licenta IT nici macar nu au fost descarcate.
„S-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Şefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulţi care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau şi la partide. Ei ne-au minţit şi Guvernul nostru şi şi-au minţit şi Ambasada lor. Cert e că s-au luat şpăgi imense şi, dacă vrei să te minţi, zici că le-au luat pentru ţară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Ştiţi că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd şi-a dat seama că se întîmplă în mai multe ţări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală şi să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro. Microsoft ştia că noi avem licenţe că de la ei le luaserăm! Şi totuşi, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu şi alţii de i-am pus noi, românii, miniştri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă şi mare porcărie organizată de această companie Microsoft. Ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro”, sustine Sebastian Ghita.”, a mai explicat Sebastian Ghiţă în interviu.
CITESTE SI Sebastian Ghita, URMARIT PENAL pentru folosire a influentei in dosarul cumnatului lui Victor Ponta
Sebastian Ghita acuza si compania Oracle ca vrut de curind sa procedeze la fel ca Microsoft. "Oracle a vrut de curind sa faca acelasi lucru. Ne-a vindut softuri de sute de milioane de euro. (...) Venisera (...) sa ne fure si Oracle o tura! Am reusit sa evitam asta!”
Ghita mai sustine ca firmele romanesti nu “sunt ultimii oameni”si ca afaceristii se pling ca se atunca sute de milioane de dolari pentru “aparatura veche, nefolosita”.
"Stiti ca Ministerul de Finante nu are nici acum un soft integrat? Au zis ca-l fac multinationalele, ca noi nu stim. Uite ca softul de la APIA, cu plati de un miliard de euro pentru Romania, l-a facut o firma romaneasca, Siveco. La Casa de Sanatate l-a facut Teamnet. UTI a facut SEAP-ul. Nu sintem chiar ultimii oameni!"
“V-am zis ca am vorbit cu sute de oameni de afaceri romani. Geme podul de la Casa de Sanatate de aparatura HP veche, nefolosita. Tone! Pica podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari si aruncam si luam iar si aruncam si nu folosim si tot asa. Asta in sport se numeste sa fluieri cu dubla masura! Este groaznic sa cred ca doar oamenii din Romania sint corupti."
Sebastian Ghita si procurorii
Sebastian Ghita se considera in “relatii bune” cu procurorii, insa respinge eventuale contacte directe cu procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi.
“Niciodată n-am vorbit la telefon cu doamna Kovesi! Nici cu Daniel Morar. Și cu nici un procuror. Și nici nu ne-am văzut în afara cadrului oficial, cînd mergeam ca membru al comisiei SRI. Comisie din care mă gîndesc să mă retrag”, sustine Ghita, intr-un interviu pentru Catalin Tolontan.
CITESTE SI DNA: Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au facut PRESIUNI pentru atribuirea unui contract firmei CUMNATULUI premierului Victor PONTA
"Lupta anticoruptie e importanta"
“Să fim controlați toți de către DNA! Respect munca procurorilor și voi accepta ce vor spune judecătorii. Și la firma fratelui meu s-au făcut percheziții. Și despre el spun că Justiția să decidă”, arata fostul social-democrat.
“Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc”, mai arata Sebastian Ghita.
In cadrul aceluiasi interviu, Ghita a abordat si tema relatiei sale cu principalul Serviciu de informatii romanesc – SRI. Acesta a dat de inteles, in context, faptul ca ar avea legaturi cu Serviciul Roman de Informatii.
Ghita, vechi in SRI?
“- Sînteți mai vechi în baschet decît în SRI. De ce renunțați tocmai la baschet?
– În SRI nu sînt atît de vechi.
- Nu?
– I-am cunoscut o dată cu accesul firmelor noastre de IT la nivel național.
- Apropo de SRI…
– Vreau să spun doar atît: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!”, a spus Ghita.
Citeste aici interviul integral.