Pe aceeași temă
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat, marti, pe senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul Rompetrol. Decizia este definitiva, potrivit Hotnews.
UPDATE 2: Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Ilfov, de unde va fi dus la penitenciar, potrivit sursei citate.
Rosca Stanescu a venit la IPJ Ilfov in jurul orei 17.30. De la Politie, in baza mandatului de punere in executare a pedepsei, el urmeaza sa fie dus, sub escorta, la Penitenciarul Rahova, unde va fi incarcerat.
Sorin Rosca Stanescu era acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
In acelasi dosar, fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, a fost condamnat definitiv la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. Pantis era acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
UPDATE. La scurt timp dupa pronuntarea sentintei, PNL, prin vocea purtatorului sau de cuvant, a anuntat ca Sorin Rosca Stanescu urmeaza sa isi piarda calitatea de membru al partidului.
"PNL respecta orice decizie a unei instante judecatoresti si nu le comenteaza. Statutul nostru are o prevedere care se aplica si aici - daca un membru este condamnat la inchisoare, isi pierde calitatea de membru, dumnealui (Sorin Rosca Stanescu - n. red.) isi pierde astazi calitatea de membru. (...) PNL nu a facut front comun cu persoana condamnata impotriva justitiei, asa este corect pentru opinia publica", a declarat Alina Gorghiu, purtatorul de cuvant al PNL, intr-o interventie telefonica la Digi 24.
Sentintele date in dosarul Rompetrol:
- Alexandru Bucsa - sase ani de inchisoare, cu executare
- Petrica Grama - 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu executare
- Iulian Florin Aldea - 5 ani de inchisoare, cu executare
- Claudiu Simulescu - 4 ani de inchisoare, cu executare
- Gabriela Anghelache - 3 de inchisoare cu suspendare
- Elan Albu a fost achitata
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au încheiat în 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care sunt judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dinu Patriciu, insa acesta a murit in urma cu o luna, potrivit Evenimentul Zilei.
În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.
Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici, informeaza Mediafax.
Potrivit HotNews, la ultimul termen al procesului, din 9 septembrie, un procuror DIICOT a solicitat judecatorilor incetarea procesului penal impotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia.
De asemenea, reprezentantul DIICOT a anuntat ca doua infractiuni de care sunt acuzati Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis s-au prescris.
Dosarul Rompetrol se afla in faza de apel, dupa ce, in anul 2012, Tribunalul Bucuresti i-a achitat pe Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.
La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.
Procurorii sustin ca, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.
In rechizitoriul Parchetului, se arata ca Dinu Patriciu a transferat in mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, in suma de 85 de milioane USD, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.
Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucsa, Petrica Grama si John Hamilton Works in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.
Dinu Patriciu, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare.