Sex si maini, cap si muschi

Mihaela Miroiu 18.03.2005

De același autor

Sau despre cum arata femeile si barbatii in mass-media romaneasca la anul de gratie 2005 Dupa ce am citit rezultatele cercetarii coordonate de Laura Grunberg sub egida PNUD1 despre stereotipurile de gen in mass-media autohtona, tindeam sa spun: "Noapte buna CNA, oriunde te-ai uita!". Consiliul National al Audiovizualului nu este totusi legal blamabil. Legea dupa care functioneaza ii cere sa stea cu ochii pe "incitarea la ura" de rasa, etnie, religie, sex, orientare sexuala. Ce ura trezesc imaginile "eterne" cu femei "fundulet" sau cu femei sarguincioase la lustruitul vaselor si podelelor? Dimpotriva, trezesc confort domestico-erotic. E greu sa ai o abordare legala care nu incalca libertatea de exprimare. Este trist insa sa nu ai o abordare morala.
Care sunt, intr-o prezentare corecta, dar neacademic exprimata, rezultatele sintetice ale cercetarii? Ma voi referi la cele frecvente statistic, nu la exceptii. Cele dintai formeaza stereotipuri si prejudecati, exceptiile au o influenta minora.

Ce invatam, de regula, despre femei si barbati din publicitate?

Fiecare gen cu vocatia si "regatul" sau:
o Regatele femeilor sunt: baia, bucataria, podeaua. Prima "vocatie" a femeilor este cea de menajere si ingrijitoare. A doua "vocatie" este cea de ispititoare foarte sexy. A treia "vocatie" nu exista sau se manifesta pur accidental.
- Toate casnicele si gospodinele sunt femei (chiar daca tocmai veneau de la serviciu). - Sunt "natural" spalatorese, odata ce doar ele curata dupa cei din jur.
- Ca sa spele eficient, au nevoie de mintea unui barbat expert care sa le arate calea detergentului cel bun.
- Ingrijesc de altii si se ingrijesc de ele insele incomparabil mai mult decat barbatii. Barbatii se spala si gatesc rar si ocazional.
- Mintea femeilor este coplesita de interes pentru hranirea celorlalti. - Ele nu au timp liber, stau, vorbesc intre patru pereti, sunt fiinte de interior. - Rar, cand ies din casa, o iau glont spre magazine.
- Femeile sunt vesnic tinere sexy si disponibile, sunt tinere sotii sau mamici. Ele "vand" frumusete si tinerete.
- Femeile se afla mereu in slujba barbatilor ca sotii, mame, fiice. Sunt femei de serviciu si in serviciu.
- Sunt ignorante in privinta ziarelor, revistelor, bauturii, masinilor, comunicatiilor, dar au know-how in privinta mancarurilor, detergentilor, masinilor de spalat, cosmeticelor. - Daca femeile sunt varstnice, atunci ele pier din ochiul publicitatii sau apar foarte rar ca bunici duioase sau ca harpii stresante.
- Daca femeile "performeaza" bine pentru familie sau doar pentru barbati gatitul sau gatitul sunt rasplatite sentimental.
o Barbatii troneaza peste regatele: bani, distractie, bautura, sport, tehnica. Au orice vocatie vor, cu exceptia celor "monopolizate" de catre femei.
- Interesele lor cele mai frecvente sunt distractia si bautura.
- Cand nu beau, barbatii consuma tehnica si masini.
- Mintea barbatilor este ocupata cu sport, jocuri, automobile. - Privirea le este ispitita de femei decorativ-sexy.
- Ei au mereu timp liber si sunt pe picior de plecare. In familie sunt in vizita de "relaxare" si dau o "binecuvantare" pentru ceea ce face "femeia casei".
- Cand ies din casa (si aceasta se intampla foarte des), o iau de regula spre carciuma sau spre terenul de sport.
- Sunt mai ales maturi si liberi. Chiar si barbatii varstnici sunt tolerabili publicitar de zece ori mai mult decat femeile de varsta lor! Ei "vand" experienta si maturitate.
- Profesia lor de baza este sportul.
- Barbatii se afla mereu in slujba lor insisi si in relatie cu alti barbati, caci ei sunt mai ales campioni, prieteni, camarazi, colegi.
- Daca barbatii fac ceva bine sau macar nu fac nimic rau, ei sunt rasplatiti cu bani si promovari de catre alti barbati si cu ingrijire culinaro-erotico-sentimentala de catre femei. o In aceleasi locuri si situatii, femeile si barbatii fac si vor lucruri diferite:
- In living, barbatii tin telecomanda, privesc la televizor si vor liniste, femeile tin capul in pamant, dau cu aspiratorul si vor odihna.
- In curte, barbatii joaca de obicei fotbal, femeile intind rufele murdarite de barbatii si baietii care se joaca.
- Desi barbatii sunt infantilizati in sfera privata, femeile sunt cele care par dependente. - La telefon, barbatii dau informatii, femeile sporovaiesc vrute si nevrute.
- Ei sunt Vocea (vocea autoritatii), ele sunt Imaginea (imaginea rasplatii).
- Barbatii se misca rapid si energic, femeile lent si lasciv. Daca ele "indraznesc" sa ia viteza, capata o imagine isterica si haotica.

Ce invatam, prin exceptie, despre femei si barbati din reclame?

- Exista indiscutabil un parteneriat: femeile si barbatii isi beau cafeaua impreuna. - Uneori barbatii ingrijesc femeile, copiii si casa.
- Uneori femeile mai si stiu, nu doar fac. Iau si initiativa, nu doar asteapta sa li se intample ceva.
- Se emotioneaza si barbatii, au slabiciuni, se sperie, ba chiar devin ispititori.
- Femeile devin ocazional "egoiste", obosite de rolul de ingrijitoare si de bombe sexy, sunt amatoare de distractii, ies din casa, sunt independente, dinamice si nonconformiste, chiar conduc si masini.
- Femeile mature sunt uneori atragatoare si iubesc viata mai mult decat iubesc detergentii si condimentele.

Ce invatam, de regula, despre rolurile de gen din ziarele analizate?

- Barbatii sunt candidatii la prima pagina, femeile la ultimele sau la "pagina 5".
- Barbatii "vand" cap, competenta si performanta, femeile "vand" corp si servicii sexuale, maini si servicii de ingrijire.
- Desi aduc cele mai multe glorii sportive, femeile apar arareori in paginile dedicate sportului.
- Valoarea femeilor este data de corpul lor si de cata grija erotico-menajera au de corpul altora.
- Femeile triumfatoare sunt tinere si ispititoare. Cele mature si varstnice sunt in genere victime, de obicei ale barbatilor. Barbatii triumfatori sunt in genere maturi vazuti inclusiv la varsta a treia, daca au putere politica sau autoritate intelectuala. Rar sunt tot victime ale barbatilor.
- Valoarea de relatie a barbatilor e cea de protectori si a femeilor cea de ingrijitoare. - Femeile sunt pasionate sa se dezbrace, sa colinde magazine. Barbatii sunt pasionati de putere si sa colinde "globul" sau macar sa il comenteze.
- Femeile infatisate "color" sunt frumoase, senzuale, dependente. Cele care studiaza, fac cariera si sunt independente sunt "alb-negru".
- Reteta ca o femeie sa fie aproape complet neinteresanta este sa fie profesionista, eleva sau studenta (cazul majoritar: exceptie face ziarul Adevarul, datorita unei jurnaliste de inalt profesionalism in educatie). Daca o femeie este infractoare, are sanse mult mai mari sa existe. Daca sunt pensionare, sansele mediatice ale femeilor sunt mai mici fata de infractoare, dar de cinci ori mai mari decat ale celor active profesional.
- Pe piata "matrimoniala" (de fapt, mai ales de servicii sexuale), femeile au sani mari, par, de obicei blond, sunt "fierbinti", rafinate, uneori sunt sadice sau supuse. Barbatii sunt "generosi" si "seriosi" (platesc si se tin de cuvant).
- VIP-urile masculine sunt politicieni, oameni de afaceri, fotbalisti, oameni de cultura. VIP-urile feminine sunt vedete: cantarete, top-modele, sportive, prezentatoare, sotii de politicieni in proportie egala cu politicienele.
- Barbatii nu au relatii politice cu femeile, nici ca alese, nici ca alegatoare. Ele apar insa uneori in clipuri de campanie zambind candidatului protector pline de speranta. - Ziarelor le pasa putin de sanatatea fizica si psihica, de educatie, de administratia cotidiana, justitia de zi cu zi, caci nu sunt "scandaluri". De aceea, profesiile feminizate sunt "nespectaculoase" si aproape invizibile public. Poate si de aceea, politicienii se simt mult mai putin presati sa trateze aceste domenii ca prioritati ale agendei politice si redistribuirii bugetului public.
- Presa analizata "crede" doar in competenta femeilor trecute de 50 de ani. Insa crede in competenta barbatilor de orice varsta. Exceptie face "mondenul", unde femeilor li se ingaduie sa se pronunte si la tinerete.
- Barbatii sunt superiori sau egali, femeile sunt subordonate sau egale, cu exceptia culturii, unde se mentine un echilibru constant in privinta genului.
- In presa scrisa, femeile sunt mult mai putin vizibile decat in audiovizual.

Ce invatam de la televiziuni?

o La stiri:
- Femeile sunt subiect rar si "soft", barbatii sunt subiect frecvent si "hard".
- Ipostaza prioritara a femeilor este in genere una degradanta. Ele sunt: prostituate
clandestine, supuse raziilor, victime batute, "mame denaturate", se exprima mai ales plangand, facand galagie, sunt adesea socate si uneori pioase. Barbatii sunt de regula conducatori, agresori, campioni, capi de familie, stiu ce vor, se stapanesc.
- Femeile prezinta stirile al caror subiect sunt, de regula, barbatii.
- Invitatii stirilor sunt in genere barbatii.
- Femeile stiu intrebarile sau le citesc de pe prompter. Barbatii stiu raspunsurile.
  • o In serialele romanesti analizate, imaginea preponderenta este aceea ca:
    - Femeile sunt mai ales tinere si barbatii maturi. In seriale si show-uri exista un mesaj implicit ca femeile ar trebui sa se "vanda" in varii moduri ca sa isi atinga scopurile, fiindca banii si puterea sunt la barbati.
    - Femeile sunt si se imbraca foarte sexy, iar barbatii sunt mai ales stersi ca atractivitate si neglijenti ca aparitie.
    - Femeile sunt adesea usuratice, isterice, bagacioase, uneori chiar rele, proaste si betive
    (Leana este un travesti apoteotic). Barbatii sunt agresivi, smecheri, solidari, dar si betivi.
    - Fumatul este egal raspandit.

    Concluziile sintetice sunt clare.
    Mass-media are dominanta misogina, practica discriminarea de status, rol si varsta intre femei si barbati. Exista un sexism evident si unul implicit in majoritatea produselor mediatice analizate.
    Socializarea femeilor si barbatilor in astfel de modele, mai ales la varste foarte tinere, are consecinte pe termen lung. Fiecare gen poate tinde spre modelul imaginar. Din alte cercetari reiese ca nici scoala nu se desprinde de mesaje conservatoare si roluri predestinate. Biserica este programatic patriarhala. In acest mediu de influenta, sansele ca si barbatii si femeile sa tinda spre autoafirmare publica si privata, in limitele propriilor capacitati, netarate de mesaje sexiste, scad dramatic, iar demersurile normative spre egalitate de sanse, cu "porunca" de la Uniunea Europeana, sunt vorbe goale votate de Parlament si publicate in Monitorul Oficial.

    Aspecte privind stereotipurile de gen in mass-media din Romania, Studiu realizat sub egida Societatii AnA, Proiectul PNUD An Integrated Approach to Gender Balanced Political Empowerment and Participation, 2005
  • TAGS:

    Opinii

    RECOMANDAREA EDITORILOR

    Bref

    Media Culpa

    Vis a Vis

    Opinii

    Redacția

    Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
    Tel: +4021 3112208
    Fax: +4021 3141776
    Email: [email protected]

    Revista 22 este editata de
    Grupul pentru Dialog Social

    Abonamente ediția tipărită

    Abonamente interne cu
    expediere prin poștă

    45 lei pe 3 luni
    80 lei pe 6 luni
    150 lei pe 1 an

    Abonamente interne cu
    ridicare de la redacție

    36 lei pe 3 luni
    62 lei pe 6 luni
    115 lei pe 1 an

    Abonare la newsletter

    © 2024 Revista 22