Pe aceeași temă
In Romania nu exista banci grecesti, iar cele cu capital majoritar grecesc au un rol moderat in sectorul bancar autohton, a spus miercuri Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Intr-un briefing de presa organizat la scurt timp dupa intrarea Atenei in incapacitate de plata, Mugur Isarescu a venit cu explicatii in ce criza greceasca si posibilele repercusiuni asupra Romaniei.
Potrivit lui Isarescu, doar 12% din sectorul bancar romanesc inseamna banci cu capital majoritar grecesc.
“Nu exista banci grecesti in Romania. Toate sunt banci romanesti cu capital grecesc. In primele cinci banci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc”, a spus Guvernatorul BNR, citat de HotNews.
In context, Isarescu a punctat categoric faptul ca deciziile autoritatilor elene nu se aplica si bancilor din Romania cu capital grecesc.
De ce? “Cele patru banci cu capital elen sunt entitati juridice romane si se supun legilor din Romania”, a explicat seful bancii centrale.
In aceeasi ordine de idei, Mugur Isarescu afirma ca bancile din Romania pot face fata unor evolutii internationale nefavorabile.
“Pe ce ne bazam? Rata de solvabilitate este de 17% si semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a bancilor cu capital elen este buna. Bancile romanesti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele 4 banci au fie numerar in casa fie titluri de stat care pot fi transformate rapid in numerar”, a mai spus Guvernatorul.
De altfel, Isarescu s-a aratat deranjat de o prezentare “neadecvata” a situatiei economice din Romania, in contextul crizei elene:
“In contextul acestor discutii vedem termeni :"exploziv, faliment, prabusire...". Vreau sa va spun ca acesti termeni sunt total neadecvati! Pot fi adecvati pentru audienta, dar va spun ca ei nu descriu deloc datele reale din sistemul financiar din Romania!”
---
Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce nu si-a achitat o noua transa din datoria catre FMI. Miezul noptii de marti spre miercuri a fost deadline-ul pe care Atena nu l-a respectat. De altfel, ministrul de Finante Varoufakis spusese cu cateva ore inainte faptul ca economia elena nu va plati transa catre creditorii internationali.
Astazi, se pare ca premierul Alexis Tsipras ar fi acceptat propunerile creditorilor, insa toata situatia e in plina desfasurare si suporta modificari de la o ora la alta.