Sistemul ticăloşit suntem toţi

Andreea Pora 04.05.2010
SHARE 48

De același autor

România e ţara în care doar înjurăturile îşi păstrează mereu sensul şi actualitatea.

O zeamă gălbuie, cu miros de varză murată uitată în butoi vreo doi ani, se scurge leneşă pe caldărâm. În mâzga lipicioasă rămân prinse câteva oase de pui, la care se reped hămesiţi doi căţei, în timp ce pe parbrizul unui Citroen aterizează graţios, purtate de vânt, câteva pagini dintr-un caiet dictando şi un dres deşirat, culoarea piciorului. Claxoanele furibunde nu reuşesc să acopere zgomotul tomberoanelor izbite cu furie de marginile maşinii de gunoi Urban SRL. E 7,30 fix şi nicio forţă din univers nu poate întrerupe ritualul dimineţii bucureştene, cu blocajul şi nervii lui. La radio se anunţă că un clan descinde la Terapie Intensivă, bate asistentele şi ia acasă, cu pat cu tot, muribundul care le aparţine. Nimeni nu depune plângere, de frică.

Un fante cu BMW omoară în bătaie un bătrân care nu se mişcă suficient de repede pe trecerea de pietoni. Indignarea publică se consumă rapid, în bârfele din faţa blocului. Doctorul Ciomu are liber la hăcuit organele masculine şi declară senin că ştie el câţiva directori de spital care l-ar angaja imediat. Nimeni nu pare surprins, normal, asta-i ţărişoara. Alt doctor, Brădişteanu, şi-a recâştigat cele 4 milioane de euro furate şi drept mulţumire i-a scutit pe toţi demnitarii de povara declaraţiilor de avere.

Protestele se sting repede, de chestiune se vor ocupa politicienii. Peste 20% dintre judecători se înghesuie să iasă la pensiile care sar binişor de 1.500 de euro pe lună. Invidie, „vrem şi noi“, scuze, „nu-i firesc să-şi asigure bătrâneţile?“. CSM e ferm în a spune că proaspăt pensionatul Costiniu este un model de etică profesională şi că e bine să faci sluj în faţa lui Voicu. Petiţia magistraţilor devine un document clasat în marele dosar al „reţelelor“, lucru care se ştia dinainte. O gravidă în 7 luni moare în spital, se va face anchetă, la CFR 2 cad capete, supravieţuitorii infecţiilor se bucură. Toată lumea descoperă şi e de acord că sănătatea e în colaps, ca şi educaţia de altfel. Scandalul trece, colapsul rămâne. Primarul unei comune îi sechestrează pe procurorii şi poliţiştii veniţi să-l prindă în flagrant. Consătenii zâmbesc amuzaţi, a dracu’ pielea pe el.

Comisia de acreditare a spitalelor bate pasul pe loc, aşteptând să se stingă scandalul infecţiilor intraspitaliceşti. ANI nu mai are ce aştepta, discuţiile s-au mutat în parlament, locul unde se îngroapă articol cu articol orice zvâcnire de anticorupţie. Societatea civilă îşi îneacă amarul în comunicate. De Legea educaţiei se ocupă, cum ştiu ei mai bine, sindicaliştii şi clanurile universitare.

Între timp, deficitul bugetar creşte, PIB-ul descreşte şi clasa muncitoare la stat iese în stradă. Grecia, Portugalia sau Spania sunt departe, în Europa. Şi, oricum, România e ţara în care atât greşelile altora, cât mai ales cele proprii sunt făcute ca să fie repetate. România e ţara în care doar înjurăturile îşi păstrează mereu sensul şi actualitatea. Lucru valabil însă doar pentru cei care nu se mulţumesc să contemple mioritic dezastrul. Majoritatea.

Indiferent însă de atitudine, de numărul sau amploarea nemulţumirilor, de lista eşecurilor, există un lucru care uneşte. Un indestructibil consens naţional: nu e nimic de făcut. Progresul există doar ca să ai de unde da înapoi. Nu (mai) e nimic de făcut pentru că „sistemul“, oricare ar fi el, se autoconservă. De ce e sănătatea în colaps şi spitalele au devenit un loc în care intri doar după ce ai aprins câteva lumânări la biserică? Pentru că „sistemul“ s-a opus, se opune şi se va opune oricărei reforme.

Este răspunsul unanim al tuturor celor implicaţi: miniştri, autorităţi, directori, medici şi pacienţi. De ce educaţia s-a transformat în poligon de încercări şi nicio schimbare de esenţă nu a fost dusă până la capăt? Pentru că „sistemul“ nu vrea. De ce justiţia este coruptă şi ineficientă? Păi, „sistemul“ a blocat totul. De ce nu avem descentralizare, agricultură, autostrăzi, turism, lustraţie şi cam tot ce au ceilalţi? „Sistemul“, bată-l vina!

Constantinescu s-a declarat înfrânt de „sistem“, politicienii şi guvernanţii se luptă cu „sistemul“ , Băsescu a vrut să învingă şi el „sistemul ticăloşit“ şi, practic, nu e român care să nu ducă micul sau marele său război cu „sistemul“. Cum nimeni nu a reuşit încă să triumfe asupra lui, devine argumentul ideal pentru toate eşecurile. Cauza răului, a stagnării şi moştenirea lăsată urmaşilor. Transformat în concept filosofic, „sistemul“ nu mai are legătură cu nimeni. Este o fatalitate. Aşadar, poate fi înfierat la liber.

Din cine este însă format „sistemul“? Întotdeauna din alţii. Vinovat nu este medicul care continuă să opereze, deşi ştie că sala este infestată cu stafilococ auriu, ca să dau doar un singur exemplu, ci „sistemul“ cel mare, ticăloşit până la rădăcină, subfinanţarea, hoţii din minister, politrucii cu firme care căpuşează spitalul. El, medicul, nu este nici măcar o rotiţă. Pe de altă parte, tot el spune emoţionat „omul sfinţeşte locul“. Zicerea este în oglindă cu „sistemul nu suntem noi“. Adică, nu el trebuie să „sfinţească locul“, ci altul. Când poate să salveze aparenţele, e însă ideal. Adică, atunci când „sistemul“ funcţionează fără sincope, fără tragedii şi necazuri mari, el este „sfinţitor“ ca imagine publică şi intimă, când nu, bagă sub preş sau dă vina pe „sistemul“ cel mare.

Şi uite aşa, ticăloşia cea mare merge mână în mână cu cea individuală. „Sistemul mare“ se menţine şi funcţionează, prin acelaşi mecanism prin care a supravieţuit comunismul, bazându-se pe „sistemele mici“. Adică pe noi toţi, nu pe alţii. //

Cuvinte cheie: sistem, politruci, concept, aparente, ideal.

TAGS:

Comentarii 48

ophelia - 05-13-2010

Stimata d-na Pora,e suficient sa vad ca sunteti invitata la o emisiune ca sa-mi dau peste cap tot programul.In acel moment nu ma mai misc din fata tv-ului.Va admir f.mult si as vrea sa apareti mai des pe micul ecran.Impartasesc ideile pe care le aveti si modul politicos si vehement de a va impune in fata unor invitati aroganti si fara bun simt de la Irealitatea.Va doresc tot binele din lume.

Răspunde

Kinga - 05-12-2010

Asa ne trebuie daca inca nu suntem organizati si noi, cei nesimbiozati cu partidele. Intra in noi clusterele partidoide ca in branza.

Răspunde

Dan Banea - 05-11-2010

Stilistica dvs aluneca incet spre genul de proza sudamericana.Spre surprinderea mea va cresc cititorii -comentatori.In rest doar temporizare si joc de glezne ca si la TV.Sa fie asta societatea civila?

Răspunde

ely - 05-11-2010

oare noi cei angajati la patroni nu putem sa iesim in strada si sa cerem sa nu mai platim nicio taxa ,ca platim degeaba , tot la particulari la ne ducem ca in sistemul de stat nu ai incredere , iar pensia nu stim daca o mai apucam. Facem asigurari de pensii ,adica Pilonul III si nu te doare capul. Bugetarii cand se ia cate o masura gata in strada dar pe noi ne vede cineva, noi nu avem credite numai iei ,noi muncim pana cand ne terminam traba si nu ca ei 8 ore sau 6 ore se ridica si pleaca chiar daca au persoane care asteapta.

Răspunde

mirela - 05-10-2010

Dna Pora, v-am vazut de multe ori la tv. cum il sustineti pe traian basescu. Este treaba dv. pe cine sustineti, dar va amintesc ca T.B. este un personaj cu un comportament mitocanesc, cu iesiri de neiertat pt un presedinte si care , prin comportarea sa a reprezentat un model negativ pt. populatie, si mai ales pt. tineret,facand f. mult rau acestei tari. Lucrez in invatamant, asa ca stiu ce spun.Asa ca din punctul meu de vedere sunteti o ipocrita. In alta ordine de idei , eu nu ma simt deloc facand parte din sistemul ticalosit. Mi-am facut datoria la locul de munca, ca mama a doi copii, ca fiica a unor parinti batrani. Nu am pacalit pe nimeni, mi-am exprimat transant punctul de vedere. Sunt un om cinstit, ca alte milioane de romani, pe care va rog sa nu-i bagati in varza dv. sticata. Eu cred ca unii ca domnia voastra au adus pe scena personaje precum basescu si boc. Si acum veniti cu un articol lacrimogen si depresiv. Sunt o profesoara cu venituri modeste dar niciodata nu as schimba locul meu cu al dv.

Răspunde

gogu - 05-10-2010

Sa traiasca Boculetz si Baselu cum traim noi cu 600 ron pe luna....sa vedem daca rezista;).daca ii mai cumpara lu Lenutza masina si apartament lu Ioana si daca Maria isi permite sa cumpere un Duster din ecomomiile personale.

Răspunde

mugur - 05-10-2010

Excelenta radiografie. O sa treceti repede si peste comentariul meu... Nu am cuvinte in plus si nici adevar mai mult decat ce ati scris. Multumesc pentru ca sunteti vocea mea ce nu se poate face auzita decat atunci cand sunteti invitata la dezbateri TV. Adevarul este ca suntem bolnavi. Nu mai stim cum sa ne mai ascundem vinovatia, frica, rusinea...si toate cele de bun simt. Prea multi nesimtiti ne imping zilnic spre tacere si inevitabil spre moarte timpurie. Sistemul si oameni au facut dintotdeauna cu schimbul cand a venit vorba de vinovati. Ceausescu a fost unul singur si a fost mai tare decat sistemul, deci Ceausescul a fost gasit vinovat. De atunci incoace s-a umplut tara de vinovati, deci sistemul e vinovatul. De ce nu s-a vrut lustratia? Ticalosii stiu sa se adapteze la orice sistem. Sistemul lor este infailibil pentru ca nu tine de oranduirea sociala, el se bazeaza pe reguli si instincte ce vin din negura istoriei. Credeti sau nu dar oranduirea lor este cea viabila nu ce a incercat omenirea pana acum. Vedeti ce monstuozitate de concluzie am scos? Sunt prea multi si e prea tarziu. Se salveaza cine poate!

Răspunde

Oancea Servilia - 05-10-2010

D-nei Mary, pe care o inteleg perfect pentru ca am in familie aproape pe toti pensionari, pot sa-i aduc doar un zambet spunandu-i ca cele doua doamne (care sunt de acord cu aceste curbe de sacrificiu si care pe multi pensionari ii vor scoate din sistem) ar trebui doar sa ciripeasca in final: "Noi nu suntem colivarese"

Răspunde

John - 05-10-2010

Este adevarat ca suntem toti parte a acestui sistem si in aceeasi masura suntem vinovati.Vinovati de faptul ca am acceptat ceea ce s-a intimplat cu asa zisa revolutie, cu toate beneficiile primite de o gasca de profitori.Vinovati pentru rezultatul alegerilor de pina acum a celor pe care cu mina noastra i-am investit cu putere si am acceptat tot ceea ce au facut s-au nu au facut pentru tara.Vinovati pentru mentalitatea pe care o avem fiecare in parte de a pacali, fura, vinde. etc. Vinovati pentru pasivitatea cu care am sesiszat distrugerea industriei, agriculturii, trasporturilor, telecomunicatiilor, sistemului bancar romanesc, in general a economiei romanesti si privim cu seninatate sau scriem mesaje la adresa lui Basescu sau Boc despre lipsa de viziune in ceea ce priveste economia dar intreb si eu despre ce industrie mai poate fi vorba daca cea care am avuto a fost distrusa si vinduta la fier vechi. Vinovati suntem ca privim cu pasivitate la ceea ce se intimpla in sistemul medical cu laboratoare de analiza, clinici de imagistica si altele particulare prin intermediul carora se scurg banii din sistem in buzunarul unora(appropo, in strainatate nu am vazut asa ceva).Vinovati suntem ca mai suportam ceea ce se intimpla in scolile romanesti, in piete, in toata societatea.Ne place sa tot dam vina pe altii placindu-ne sa credem ca suntem imaculati. Ne place sa fim pensionati anticipati sa primim tot felul de ajutoare sa primim locuinte, magazine si indemnizatii pentru ca poate am fost pe strada la revolutie sa primim ajutoare de handicapati cind suntem sanatosi, intr-un cuvind sa pacalim dar se pare ca toate aceste furturi si pacaleli s-au intors impotriva noastra, Vad declaratiile sforaitoare ale celor din pnl si psd si sincer mi-ar fi rusine pentru ca locul unora dintre ei nu este in parlament ci in inchisori.Vinovati trebuie sa ne simtim si pentru ca in aceste momente grele suportam pe cei care pun benzina pe foc. Cred ca trebuie sa ne unim sa trecem de acest moment dupa care sa se treaca la tragerea la raspundere a tuturor celor care au distrus Romania si nu o amnistie a hotilor.

Răspunde

Patraulea - 05-09-2010

Daca ai facut ceva scoala (pe bune) sau poate ai auzit de... Povestea drobului de sare. Vezi ca este pericol, te plangi dar, nu faci nimic sa indrepti lucrurile. Asta este articolul. Autoarea se incareaza perfect in aceasta poveste. Mai mult, cand vrei sa te faci ca nu vezi, dai vina pe altii. Justifici ce este rau invocand trecutul. Coruptia, evaziunea fiscala, risipa banului public, contrabanda si nu in ultimul rand, absorbtia fondurilor Europene sunt cele care, sunt prezente. Bagatela!!!! "Sistemul ticalosit" cum le place unora sa numeasca societatea de azi, au fost preluate de la regimurile trecute si perfectionate, acum patronate si perfectionate in sprijinul clientelei politice. Sa fie clar, regimul actual cu toate relele este stilul, ideologia si mentalitatea celui "mai iubit". Se poate apela la oameni de afaceri de succes (succesuri) care pot ajuta Romania. Nu se poate, ei au fiost pusi la index si asmutita populatia impotriva acestora. Trecutul trebuie reinviat, dus chiar acolo unde....nu duce niciunde. Avem oameni de valoare, minti luminate, populatia sufera, acest suspin nu este auzit. In goana lor nebuna (a politicienilor) nu admit solutii care, nu au iz de portocala. Articolul surprinde aceasta stare, sunt destui care , le-ar lipsi. Ii ajuta sa iasa in fata. Succesuri! Sa traiti bineeee!

Răspunde

maria - 05-08-2010

Foarte bun articolul. FELICITARI Sistrmul ticalosit sintem toti :politicieni, sindicate,societate civila ,media.Sa dea Dumnezeu sa ne trezim la timp Sintem intro mare incurcatura si trebuie sa reactionam rapid .Altfel ne prabusim de tot.

Răspunde

Maria R. - 05-08-2010

Grozav ce le place unora sa complice lucrurile! Nu,nu suntem toti responsabili pentru marasmul economic,cel putin. De-a lungul celor doua decenii asa-zisii politicieni romani au venit sa ne ceara votul strigand,unul mai tare ca altul,cat de priceputi,cinstiti si formidabili sunt. Nu erau nimic din toate astea. Ultima campanie prezidentiala a fost plina de lupta anticomunista,anti Iliescu(cel care nu mai poate candida,si are 80 de ani),anti-moguli rai,dar fara nici o referire la atributiile presedintelui in vremuri grele ca cele care erau si se prefigurau a deveni dramatice. Acum,vine dl.Basescu si vorbeste de incredere si alte bla-bla-uri,facand pe nevinovatul. Am mai scris,tot pe blog Revista 22,TOTI pupinbasistii sa aibe decenta de a-si tine pliscurile macar pana vedem daca reusim sa ne mai ridicam din mizerie. Evident,la momentul actual nu se mai poate face altceva decat se va face,dar,va rugam,portocaliilor,sa taceti,sa nu vi se auda nici respiratia,ptr.ca datorita astora ai lui Basescu,si mai ales datorita lui,nu mai avem nici macar sperante. A se slabi cu"solutii,nu critici",ei,PDL-istii si Basescul lor se afla in fruntea statului pentru ca au vrut sa ajunga acolo-se presupune ca stiau ce au de facut. Si sunt acolo pe banii nostri,asa ca trebuiau sa-si faca datoria,mai ales ca ziceau ca sunt altceva decat comunisto-mogulii rai de pana la ei. Nu sunt altceva?Ce neplacut!!!Sunt tot o gasca de smenari? Felicitari celor care i-au cautionat,sper din suflet sa poata suporta fericirea si satisfactia zilelor pe care le traim.

Răspunde

Ionut - 05-07-2010

Poate tu Andreea Pora faci parte din sistemul ticalosit eu din cate stiu fac parte din PDL asa ca mai lasa-ma cu generalizarile.....

Răspunde

NINEL(LENIN) - 05-07-2010

PROPUN UN PLAN RAPID DE REDRESARE ECONOMICA A ROMANIEI. 1. AVERILE "MOSTENITE" DE LA "MATUSI", “RUDE” SI ALTE “DONATII/MOSTENIRI” SA FIE TRECUTE IN PATRIMONIUL STATULUI; 2. SOCIETATILE PRIVATIZATE, SUB MODUL CADOU CLIENTELEI POLITICE SI GRUPURILOR DE INTERESE ALE LUI T. BASESCU, A. VIDEANU, C.P. TARICEANU, ADRIAN NASTASE, S.A.M.D., SA REVINA LA STAT SI SA SE VANDA LA PRETURI CORECTE(LICITATIE); 3. SA SE TERMINE CU JAFUL NATIONAL DENUMIT "ACHIZITIILE PUBLICE" ; 4. SA SE STOPEZE POMENILE GUVERNAMENTALE AVAND SCOP MENTINEREA CU ORICE PRET LA GUVERNARE; 5. SCHIMBAT CEL MAI SLAB SI NEPERFORMANT GUVERN DIN ISTORIA ROMANIEI, CONDUS DE OBEDIENTUL EMIL BOC; 6. UN REGIM INSTITUTIONALIZAT CARE SA GARANTEZE SI SA SUSTINA DEZVOLTAREA PERSONALITATII SI A POZITIEI SOCIALE SAU POLITICE BAZATE PE MERIT SI ACTIVITATE, PE CONCURENTA LOIALA SI PROMOVAREA FUNDAMENTATA PE MERITE PROFESIONALE SI MORALE. 7. SA SE STOPEZE PROMOVAREA CIOCIOLINELOR LUI TRAIAN BASESCU(UDREA, ANASTASE, EBA,…) P.S. CER SCUZE PUBLICE LUI EMIL BOC SI P.D.-L.CA AM SCRIS: “GUVERNUL ESTE CONDUS DE EMIL BOC”, EI STIU DE CE. NU E OBLIGATORIU SA FITI DE ACORD CU MINE, DAR AR FI MAI RAPID ASA.

Răspunde

Mary - 05-07-2010

Bai incultule de la 30 cum vazusi tu ma ca ma regasesc eu in articolul sclemberistei asteia cand eu abia supravietuiesc cu o amarata de pensie care o am si acum s-a trezit nemernicul asta de Basescu sa-mi mai ia din ea 15% masura cu care este de acord si colega ei Culcer(le-am vazut declarand la tv ca doua pupeze ce sunt) ca nu au in cap decat pe nenorocitul asta de Basescu? Treziti-va bai fratilor la realitate ca eu oricum nu mai am mult si o sa dau coltul dar voi ce o sa faceti o sa va intoarceti la cumunism? Mergeti pe strada si vedeti sau trageti cu urechea desi nu e frumos, sa vedeti ce zic cei care au ales aceasta putere! Le este rusine sa mai recunoasca ce prostie au putut sa faca.Si vii tu un nu stiu ce hram porti (poate esti din gasca lor ) si-mi zici mie ca ma regasesc in articol,sa-ti fie rusine!

Răspunde

gg - 05-07-2010

E o rusine sa generalizati, sa amestecati oamenii cinstiti, victime ale mafiei actuale, cu autorii starii de fapt, care este, e perfect adevarat, o mizerie. Este ca si cum intr-un pahar de vin bun ai pune o lingurita de ... rahat. E adevarat ca rezultatul final nu mai e vin e ... dar a amesteca acum vinovatia nu ar insemna decat sa ii disculpam pe cei care au Puterea, pe cei care decid viitorul nostru, in locul nostru, pe cei care profita de mizeria in care traim. Cu stima, dar gresiti profund, nu din punct de vedere literar, fiindca aveti o scriitura minunata, ci din punct de vedere moral. Nu e grav e doar o trasatura a intelectualului de clasa...

Răspunde

ionescuion37 - 05-07-2010

Cota 16% -CONTINUARE/ Iata intrebarea pe care i-am pus-o domnului Cristian Sima (la Hotnews) si raspunsul sau :- Cat a platit domnul Sima (impozit pe venit) in anul 2009, corespunzator cotei de 16% si cat ar fi platit daca impozitul ar fi fost progresiv, caz in care ar fi avut de platit cca. 35% din venitul sau anual? Cristian Sima : In 2008 si 2009, am platit impozite pe castigurile din bursa, pe afaceri imobiliare si pe firmele unde sunt majoritar la nivelul a aproximativ 3 milioane de euro. La o cota de 35% as fi platit dublu. Mentionez ca nu am platit impozit pe dividende intrucat nu am acordat dividende, ci am preferat sa reinvestesc in 2009 toate dividendele in ziduri si terenuri, profitand de prabusirea pietei imobiliare, si astfel cred ca m-am protejat, pt viitoarea inflatie galopanta care va exista atat pe leu, cat si pe euro, cat si pe dolar. Acest raspuns al domnului Sima confirma opinia ca 16% este, masiv, in favoarea celor foarte bogati (isi pot majora galopant bogatia), efectul benefic scontat pentru sustinerea, prin aceasta cota fixa de 16%,a bugetului national, nefiind confirmat la punerea in aplicare. Ce putea face domnul Sima cand i s-a oferit pe tava o asemenea oportunitate? A profitat.

Răspunde

teaCup - 05-07-2010

De cate ori am fost in tara in ultimii ani, am constatat cu dezamagire ca vaicareala a devenit sport national. Lamentatia patetica e bine sa-si vada propriul chip in oglinda cat mai des. Oamenii sa constientizeze ca fiecare moment propriu de slabiciune, fiecare minciuna spusa, fiecare favoare facuta unei cunostinte in detrimentul unui sistem meritocratic si concurential, fiecare ciubuc si spaga data sau primita, toate astea contribuie la afundarea societatii in mocirla. Ca dincolo de conjunctura mizerabila, atitudinea noastra, a mea, in viata de zi cu zi, creeaza intocmai conjunctura mult blamata. Noi toti suntem responsabili. Articolul nu mi se pare deloc descurajant Doamna Pora, dimpotriva. Reprezinta o mentalitate de care Romania are nevoie cred, si pe care ma bucur sa o gasesc la din ce in ce mai multi compatrioti.

Răspunde

BUN - 05-07-2010

PT.MARY dela nr.20 bag de seama ca te regasesti in articol ca altfel nu te-ai revolta.

Răspunde

brezeanu manuela maria - 05-07-2010

Doamna Pora, Sunt de acord cu ceea ce dumneavoastra ati scris in articolul de mai sus.Nu sunteti singura care gandeste ca fiecare din noi reprezinta o rotita a sistemului si ca putem lua atitudine atunci cand ceva e putred.Insa atunci cand se intampla asa ceva,cei din jur te privesc cu suspiciune,prefera sa plece,sau se fac ca nu aud. Cum sa facem sa aplicam teoria dumneavoastra?Mult succes in continuare si incercati sa ramaneti independenta

Răspunde

tiberius - 05-07-2010

Cit timp de 20 ani se FURA in tara asta nu e de mirare ca cel mic incearca sa supravietuiasca.Il condamni pentru asa ceva? Sa te vad pe tine traind cu 600 lei lunar si pe politrucii cu clientele politica a lor,asa cum ai recunoscut aseara ca inseamna guvernarea Boc-Poc-Fis.A recunoscut si Base aseara :contracte transparente!!!nu hotie si pe ascuns cum vrea Udrea.Afara cu incompetentii gen Pogea,marele finantist cu diploma de inginer care a falimentat Hunedoara si care acum si-a primit "pedeapsa" fiind membru in 2 consilii de administratie( CEC si Eximbank-parca tot trimbitati ca Geoana are cumnatul presedinte cu salar mare,dar POGEA ce salarii ia??? AUD?!! ).

Răspunde

oua_pora - 05-06-2010

Asa este!~ Dar prima si cea mai mare ticaloasa esti tu andreea pora! Esti genul de femeie care pui paie pe foc, omori omul si apoi te duci si la inmormantarea lui ...

Răspunde

dan - 05-06-2010

doamna Pora nici basescu nu poate invinge sistemul ca o parte a sistemului la sustinut, romania trebuie sa se imparta in oameni binelui si oameni binelui,populatia analfabeta se intoarce la oameni de bine cu ghilimelele de rigoare,gen almanahe , o sa o ducem si mai bine.daca eram in locul lui basescu i-mi dadeam demisia, nu vedeti ca partidul lui nu-l mai asculta, nui mai lasa sa fure, daca se opinteste in doi trei oameni ar trebui sa ne lase

Răspunde

woland - 05-06-2010

Ati uitat cateva exemple, asa cum uitati fapte si argumente care nu va convin. Suntem in tara in care presedintele si primul ministru isi insulta permanent cetatenii, lucru de neimaginat in democratie. Suntem in tara in care presedintele si primul ministru mint in permanenta, la fel de neimaginat intr-o democratie. Suntem in tara in care presedintele loveste (cu pumnul sau nu un copil). Aceste fapte nu le mentionati, dar va mirati ca un clan a intrat in spitalul din Craiova.

Răspunde

mariana - 05-06-2010

Doamna Pora va felicit din toata inima aveti mare dreptate va rog esiti pe post si spuneti toate lucrurile astea ca sa va auda mai multa lume din aceasta tara.Va felicit inca o data si sa dea dumnezeu sa va ajute in tot ceia ce scrieti bine.

Răspunde

radu - 05-06-2010

Economia e la pamant, regimul Basescu-Boc-Udrea ne-a bagat in faliment. Solutia e una singura: sa iesim in Piata Universitatii si sa strigam jos comunismul si jos mogulii! Nu-i asa, domnule @arhigroup? Mama lor de bolsevici liberali, ca de-asta nu progresam! "Sistemul ticalosit suntem toti", mai putin Traian Basescu, saracul, pe care nu-l meritam, hahaha.

Răspunde

rizoaicad.arges - 05-06-2010

Pentru ca acest comentariu este pentru Romania, rog ingaduinta de a fi postat la orice articol! Multumesc anticipat pentru intelegere! Mesajul inaintasilor nostri din razboiul 1916-1918, inscriptionat pe Monumentul “Leu” din Bucuresti, glasuieste: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de batalie, pentru intregirea neamului!” Mesajul meu catre fiii buni ai Romaniei de azi, le solicita infinit mai putin, dar absolut necesar , si anume “jertfirea” a 30 de minute, necesare pentru a accesa Link-ul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, pentru a citi pe blog materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, pentru a-l analiza si a-l verifica, asa cum indica antepenultima fraza care incepe astfel: “Singura verificare valabila….etc.” Voi, compatriotii mei, pe care va mai intereseaza Romania, sau care doriti o lume normala pentru urmasii vostri, “jertfiti” 30 de minute, pe Altarul Patriei, pentru un viitor mai bun, si pentru a da o “palma morala” acelora, care desi DATORI, prin fisa postului, sa promoveze Binele public, prefera sa manifeste o NESIMTIRE crasa fata de o solutie ce poate promova Binele public, si care poate fi verificata uimitor de simplu de catre orisicine! Prin nonraspunsul lor in termenul legal, la scrisorile ce le-au fost transmise, cei indicati mai jos, s-au plasat in nefericita situatie amintita mai sus! Amintesc ultimele cazuri: Presedintele Basescu, Scrisoarea Nr. 6516/22-03-2010, partidele, PSD; PNL; PRM; PDL; UDMR, ziaristii Mircea Marian si Silviu Sergiu de la Ev. Zilei, “Nasul”- Radu Moraru de la B1 TV, Victor Ciutacu de la J.N si Antena2-Vorbe Grele,etc. D. Rizoaica.

Răspunde

ionescuion37 - 05-05-2010

Exista cateva tari in care s-a adoptat cota unica. La noi, 16%, la bulgari !0%, la rusi !3%. In toate aceste tari coruptia are frau liber, mafiotii isi fac de cap. Castigurile imense realizate de cei bogati, inclusiv de capitalul strain este imens datorita acestei cote infime, in raport cu veniturile lor uriase. Se spune ca 16% a marit numarul celor ce nu plateau ... Mai multRãspunde Cota 16% Exista cateva tari in care s-a adoptat cota unica. La noi, 16%, la bulgari !0%, la rusi !3%. In toate aceste tari coruptia are frau liber, mafiotii isi fac de cap. Castigurile imense realizate de cei bogati, inclusiv de capitalul strain este imens datorita acestei cote infime, in raport cu veniturile lor uriase. Se spune ca 16% a marit numarul celor ce nu plateau cand impozitul era progresiv, ca s-au strans mai multi bani la buget. Se tine sub tacere faptul ca intrau in tara 7 miliardeeuro/an de la romanii din strainatate, ca a fost o epoca generala favorabila in toata lumea. Daca aceasta cota unica este atat de benefica pentru bugetul national, de ce nu este adoptata de niciuna din tarile avansate? De ce mentin acestea impozitul progresiv si acolo unde sunt la putere partide de dreapta? Daca noi, bulgarii si rusii practicam cu succes o asemenea idee geniala, de ce nu-i fura tarile avansate pe genialii nostri finantisti. Intr-un sistem de impozitare progresiv, veniturile mici trebue sa fie impozitate cu max.10%, cele medii cu pana la 20% iar cele mari si foarte mari cu 30-40%. Doamna Vass, consiliera premierului Boc, justifica (la un post TV) aplicarea cotei fixe in doar cateva tari aflate in curs de dezvoltare, spunand ca aceasta taxa fixa foarte redusa este motorul progresului economic rapid. Trecerea la impozitul progresiv, spunea dna. Vass, aplicat in toate tarile avansate economic, se va face si in tarile ramase azi in urma, dupace acestea, intre care si Romania, se vor apropia de nivelul tarilor bogate. Mi-e greu sa cred ca un miliardar din Romania (ex. :Voiculescu) este adeptul acestei teorii (aplicarea 16%), numai de dragul dezvoltarii rapide a tarii. Daca admitem ca dl. Voiculescu s-a imbogatit uniform in ultimii 20 de ani, adica a avut un venit mediu-anual suplimentar de 50 de milioane, este el dornic sa plateasca un impozit anual de numai 8 milioane de euro( corespunzator la 16%), in loc de 20 de milioane de euro( cat ar corespunde la un impozit progresiv de 40%)? De dragul tarii plateste dl. Voiculescu un impozit de numai 8 mil., in locul unuia de 20 mil.? Dl. Patriciu a propus si azi sa se aplice imediat un impozit fix de numai 10%, aceasta fiind, zice el, garantia dezvoltarii rapide a tarii deci de indestulare a bugetului national. Stiind ca dl. Patriciu are o avere de 2 miliarde de euro, inseamna ca venitul sau anual, in ultimii 20,a fost, in medie, de 100 de milioane/an. Asta inseamna ca, platind la stat un impozit de numai 16 milioane, in loc de 40 de milioane (impozit progresiv), a "economisit" 24 de milioane/an. La fel si

Răspunde

Mary - 05-05-2010

D-le de la comentariu 8 nu avem nevoie de jurnalisti care se culpabilizeaza cu ticalosii si ne baga pe toti in aceeasi oala, pe mine ma jigneste acest lucru,eu care am lucrat 46 de ani de zile si am o pensie de mizerie, vine doamna Pora sa ma faca ticalos! Rusine, mare rusine,chiar o rog sa-si ceara scuze asa cum a indraznit sa jigneasca oamenii cinstiti,ca daca nu o face eu o voi actiona in judecata.

Răspunde

claudia - 05-05-2010

cel mai adevarat articol pe care l-am citit. sunteti o jurnalista f. buna. tineti-o tot asa.

Răspunde

eduard - 05-05-2010

Uneori mai spuneti si adevaruri, ca acesta.Din pacate pana acum ati scos din sistem PDL-ul, ceea ce este incorect: tocmai PDL a demonstrat ca vrea sa adanceasca sistemul sau (mai rau) sa-si faca propriul sistem in care ei sunt de neatins si imaculati.Vor sa-si faca propriul sistem de valori: cine nu intra in sistem este ajustat(vezi PATUL LUI PROCUST).

Răspunde

Marian - 05-05-2010

Ca de obicei aveti mare dreptate. Se vede in arta scrisului ca dumneavoastra va identificati perfect cu "sistemul ticalosit". Chiar pot sa cred ca va place izul de mizerie in care traim.

Răspunde

Sagittarius - 05-05-2010

Aveti dreptate,doamna Pora!Acest sistem,acesti politicieni sau acesti oameni cu funct lor diverse nu sunt cazuti din cer ci provin din randurile noastre,reflecta mentalit noastre.Acest sistem este,de fapt,oglinda noastra... Felicitari pt articol!

Răspunde

rela - 05-05-2010

sunteti unul dintre cei mai "drepti" jurnalisti ai romaniei. va felicit si astept cu nerabdare noul articol !

Răspunde

B Bogdan - 05-05-2010

Suntem in democratia lui....PapuraVoda. Toti facem parte din sistem. Ha! Ca de obicei, vina este colectiva. Iata, asa, nimeni nu poate fi tras la raspundere. Adevarul este ca, sistemele au fost create de guvernanti. Avem specialisti, avem minti luminate dar, cine a stat sa ii/le asculte? S-au propus programe, solutii, s-a elaborat o viziune de cum trebuie sa arate Romania in viitor? Totul a fost pentru capatuirea unora care, baieti destepti, s-au miscat. Cine a "patronat" regimurile corupte? Acum stam si ne lamentam, scriem articole lacrimogene/alarmante? Cate nu se pot face, doar sa existe vointa. Hai sa luam si partea buna a crizei. Aceasta stare (economica-sociala-politica) da semnale ca "undeva" s-a gresit. CU LEGILE NESCRISE NU TE POTI JUCA. Acestea nu tin loc de democratie, libertate, sisteme create de mintile/mainile nepricepute. Este ca un doctor care, asculta , investigheaza,, trage concluzii, apoi da tratamentul. Ne-am jucat destul, destui au fentat bunul simt. Bunul simt spune ca, trebuie luate masuri ca acest spatiu de civilizatie sa nu sufere(putin spus). Cine trebuie sa ia aceste masuri? Raspuns, cei care ne conduc, guvernantii. Este aceasta guvernare capabila sa o faca? Excelent comment-ul D-lui Popescu, citez; "Evolutia societatii umane s-a facut in mii de ani si doar cu pasi marunti, nu prin revolutii si lovituri de palat. Intotdeauna, de schimbarile radicale s-au folosit aceleasi si aceleasi personaje negative, in orice etapa istorica,in orice stat."...inchei citatul Un proverb. -Decat cu un prost/smecher la castig, mai bine cu un destept.... la pierdere. Desteptul stie sa limiteze pierderea.

Răspunde

DAN - 05-05-2010

Ne cam luasi cuvintele din gura!

Răspunde

Liliana - 05-05-2010

Felicitari pentru scriitura!

Răspunde

ary - 05-04-2010

foarte bun articolul ,dar frumusico,scrieti, scrieti si iar scrieti si scrieti degeaba noi citim degeaba,atit de puternica este caracatitA din tara romineasca de nu cred ca i se va pute taia macar un tentacole,pacat ca avem tineret foarte inteligent ca sta in adormire nu se face nimica ptr. trezirea lui ,sustinerea lui,nu exista programe, se aplica aceiasi tactica cu tineretul saracirea tineretului ptr a pute fii usor de corupt,scuze ortogr. ca sint pers. pe care le deranjeaz. ortogr. nu situatia dezastruoasa din tara.

Răspunde

sym - 05-04-2010

Excelent articolul, mă bucur că am emigrat!

Răspunde

Radu Popescu - 05-04-2010

Articolul este f bun dpdv jurnalistic,dar in plan psihologic nu face altceva decat sa ne aimenteze depresiile.Evolutia societatii umane s-a facut in mii de ani si doar cu pasi marunti,nu prin revolutii si lovituri de palat.Intotdeauna de schimbarile radicale s-au folosit aceleasi si aceleasi personaje negative,in orice etapa istorica,in orice stat. Solutia,cred eu, consta in schimbari la nivelul individual,sa incercam fiecare din noi sa ne comportam cat mai decent in asa fel incat sa devenim modele pentru cei din jur.Daca reusim sa "infectam" doar una sau doua persoane din jurul nostru,cred ca n-am trait degeaba,cele doua vor "infecta" patru,samd.Acesta este principiul osmozei.Din aproape in aproape...

Răspunde

arhigroup - 05-04-2010

Stimata Doamna Pora Inteleg ca, excedata de realitatea rimaneasca de astazi, puteti aluneca pe o panta defetista. Dar trebuie sa credeti ca, desi statistic putem considera adevarata afirmatia din titlul articolului, trebuie decelata contextual: - un om obligat sa dea spaga medicului pentru ca isi teme viata sa sau a copilului / sotiei nu este poate un infrant temporar, dar nu un ticalos, - aveti incredere ca exista, desi nu o majoritate, o multime insemnata de oameni in Romania care nu sant deloc ticalosi sau ticalositi; poate ca nu stim inca sa ne intalnim si sa coalizam! Tineti stegul sus, pentru ca este nevoie de oameni ca Dumneavoastra!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 05-04-2010

Copil fiind, ma trimitea bunica inaintea vacii, s-o aduc de la ciurda...pe drum, se intampla sa mai scape cate o balega...deh, animal pe drum de tara, imi ziceam in sine. Uite, de vaca lu bunica imi amintesc eu mergand in urma cate unora care termina pe strada o ciocolata, o napolitana,o punga de paine prajita sau un pachet de tigari ...si-mi zic la fel.Am observat in Zagreb ca nu exista cosuri de gunoi decat unul pe km...dar nici mizerie pe jos! Si nu vorbim de Elvetia, ci tot de un stat balcanic...Da, stimata Andreea Pora ... noi toti si fiecare in parte suntem un sistem.De Sfintele Paste tragem chiolhanuri groase si dam crestineste din buric...e tot ce intelegem. "Bach" ne este inaccesibil ...dar ne salveaza Bahmuteanca...cu manelele ei, cu siliconatele ei si mai ales cu "publicul din platou",gospodine date in stampa...asa, sa crape vecinii de ciuda: " Acum sau niciodata"...razbunarea anonimatului.Sa fie vorba tot de-o ciurda?

Răspunde

Gladiatorul - 05-04-2010

Distinsa doamna Pora, mi-ati dat o lectie pe care poporul roman (incluzandu-ma si pe mine in el) nu o poate deslusi. Am cerut din partea ziaristilor sa ne transmita "scanteia". Si, de la o vreme, Domnia Voastra, precum si alte personalitati din jurnalism ati inceput (se pare) sa ne aruncati "scanteia", acel "nerv", neputincios in a intelege ca in mainile noastre sta "cheia" puterii. Daca parlamentarii sunt multi, noi suntem si mai multi. Chiar si daca jandarmii sunt multi, noi suntem iarasi, mai multi. Din nefericire, adevaratele elite tinere, pregatite scrupulos si care ar fi avut curajul sa schimbe modul de a conduce tara, au fost inlaturate in mod hidos de catre clasa minoritar-dominatoare. Cati dintre cetatenii Romaniei citesc Revista 22 ? Putini, exagerat de putini. Va rog din suflet, incercati sa-mi mai oferiti inca un punct de reper, in asa fel incat sa pot transmite "scanteia" cat mai multor romani. Cu cele mai distinse salutari, G.

Răspunde

Ciumageanu Camelia - 05-04-2010

Va felicit ptr acest articol! Sunteti Tare! Super-tare! Tineti-o tot asa! Apoi,vrea sa va rog sa mai veniti la emisiunea D-lui Radu Moraru- la b1Tv, ca imi place! Felicitari.

Răspunde

LUMINITA FOTA - 05-04-2010

Descurajant, dar excelent!

Răspunde

Virgilie - 05-04-2010

Cu populismul, politicianismul si manelismul (s.a) s-a ajuns aici. Un aport deosebit l-a avut si massmedia. Ai facut parte din acest sistem(ca tot vorbim de sisteme). Tara, natiunea, economia, sistemele sociale, ocupatiile si nu numai, n-au avut nimic de-a face cu cetatenii. Fiecare cu o cultura si o intelegere proprie, a facut ce a crezut, uneori chiar impotriva propriului interes. Cei care s-au miscat cumva, au avut si succes (mai mult sau mai putin). S-au invrajbit cetateni contra semenilor lor, categoriile sociale (ocupationale, profesionale si intre generatii). Cine a facut asta? Ce jurnalisti au sprijinit acest mod de manifestare. Intr-o democratie autentica derapajele guvernarii sunt sesizate si criticate de opozitie. Cati jurnalisti au sprijinit acestea? V-ati ocupat cu lupta anticomunista, comunisti deghizati si-au facut de cap. Cine are prioritate in aceasta societate libera si democrata. Toti cetatenii sunt egali, legea este pentru toti. Voi aveti treaba cu ANI, CNSAS, lustratia (dupa 20 de ani), salariile nesimtite numai ale unora, averile numai ale unora, iar altii (cei de la guvernari) isi fac de cap. Dormiti linistiti , guvernantii (cei vechi si cei noi) vegheaza linistea noastra(parafrazand o reclama). Decat modernizari si reforme fara certitudini si fara sens, mai bine ne ocupam de ale noastre, cele de azi. Era normala o reconciliere cu trecutul, nimeni sa nu aiba de suferit decat, aceia care au cu adevarat (pe baza de fapte reale) au incalcat legile, au uneltit si au infaptuit acte de natura a aduce prejudicii ramanilor. Constitutia a cui este? Este libertate si democratie? Pai, hai sa fie. Guvernantii pentru cine guverneaza? Cine trage sirena? A, da, avem de demascat comunistii, dar comunismul exista in fiecare din noi. Dam cu pietre daca nu este asa? Nu stiu daca este asa, dar, daca este? Ce este de facut? Respectul fata de lege, seriozitate, competenta si......bun interes. Premierul Greciei a venit in fata natiunii si a expus situatia natiunii, a cerut cetatenilor sa inteleaga, a cerut solidaritate. Tot asa este si la noi? PS Nu fac parte din titlul articolului. Nu fac rabat de la indatoririle mele.

Răspunde

Gabi - 05-04-2010

Foarte bun articol!

Răspunde

Aurel Vacarescu - 05-04-2010

Nici in matematica,nici in tehnica,nici in economie ,nici in morala, nici in societate,nu poate functiona ceva fara un sistem de coordonate ,fara repere. Se pare ca societatea romaneasca incearca ,sa functioneze fara sistem strategie.Dar,daca lipsa de strategie este tot o "strategie"?Ce-i de facut?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22