Pe aceeași temă
Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP si publicat de ziarul „Adevărul“, 53,6% dintre romani cred că viaţa lor a devenit mai grea în ultimii trei ani de zile, în timp ce 41% apreciază că viaţa lor este ceva mai bună, iar 5,4% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund la întrebare.
60,8% dintre cei chestionaţi au răspuns că au constatat scăderea preţurilor in urma reducerii TVA, in timp ce 35,2% nu au remarcat aceasta scadere.
46,7% dintre cei chestionaţi sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 50.8% în luna aprilie), 41,8% cred că ţara noastră merge într-o direcţie greşită, iar 11,5% nu ştiu sau nu răspund. Deşi raportul se menţine încă în favoarea optimiştilor, diferenţa a scăzut simţitor în ultimele luni.
26,9% dintre cei chestionaţi au indicat ca principală sursă de îngrijorare starea lor de sănătate, cu 10% mai mulţi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
15,1% dintre cei chestionaţi au indicat reducerea veniturilor drept o preocupare fundamentală, în scădere cu trei procente faţă de luna aprilie a acestui an. Teama faţă de diminuarea veniturilor se află astfel pe un trend descendent, la fel ca şi ca aceea privind pierderea locului de muncă (14,6% în luna iulie faţă de 15,5% în aprilie).
Românii arată că se tem tot mai puţin de o crestere generală a preţurilor. Astfel, îngrijorarea respondenţilor faţă de creşterea preţurilor s-a redus de aproape trei ori de anul trecut şi până acum. În prezent, doar 9,3% dintre respondenţi afirmă că se tem de un astfel de scenariu, în scădere de la 12,7%, în luna aprilie.
Pe o curbă descendentă se află şi temerile românilor privind posibilitatea izbucnirii unui conflict armat în regiune. Astfel, dacă în luna aprilie 14,4% dintre cei chestionaţi susţineau că principala lor grijă este declanşarea unui război în zonă, 13,2% dintre cei incluşi în sondaj au aceeaşi preocupare în luna iulie.
6,8% dintre romani sunt preocupati de tulburările politice, de două ori mai mulţi faţă de luna aprilie a acestui an, când 3,4% dintre cei chestionaţi au oferit acelaşi răspuns.
Posibilitatea unor calamităţi naturale îi îngrijorează, de asemenea, pe respondenţi, în proporţie de 5,6%, iar deteriorarea mediului înconjurător este o sursă de îngrijorare pentru alţi 1,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce 5% dintre persoanele care au participat la realizarea sondajului se declară îngrijoraţi de alte probleme.