Sondaj IRES: Doar 3 din zece respondenti au incredere in actuala clasa politica. Scandalul de coruptie afecteaza cota de incredere a premierului Ponta si a Guvernului

T.d. | 19.06.2015

Pe aceeași temă

Aproape 70% dintre respondenti nu au incredere in actuala clasa politica, releva un studiu IRES. Potrivit datelor prezentate, coruptia, nerespectarea promisiunilor si lipsa realizarilor sunt principalele motive invocate in atitudinea fata de partide.

Afectat de scandalul punerii sub urmarire penala, premierul Victor Ponta se confrunta cu o cadere drastica in perceptia publica, el fiind cotat cu o incredere de 28%, in timp ce Guvernul are o cota de incredere de 20%.

De cealalta parte, Palatul Cotroceni se bucura de o cota de incredere de 46%, in timp ce presedintele Klaus Iohannis este apreciat de 58% dintre respondenti.

In ce priveste motivatia pentru votul de la alegerile prezidentiale de anul trecut, datele IRES arata ca votul negativ la adresa lui Victor Ponta a fost mai mic decat era anticipat – doar 3% au spus ca l-au votat pe Iohannis ca reactie negativa la adresa candidatului PSD -, in timp ce aproape jumatate (49%) au spus ca au votat pentru “omul” Klaus Iohannis, iar alti 33% au facut-o pentru programul sau.

Nici noua lege a partidelor politice nu pare sa impresioneze foarte mult. Aproape 60% dintre persoanele care au raspuns la barometrul IRES cred ca noua lege este un lucru rau, in timp ce doar 21% percept modificarea legislativa drept o imbunatatire.

Nici macar noile partide infiintate nu ii atrag pe cetateni. Mai mult de 8 din 10 respondenti au indicat ca nu s-ar implica intr-un nou partid politic, pentru ca doar 14% sa raspunda afirmativ.

Totusi, cand vine vorba despre intentia de vot, situatia se schimba considerabil. Astfel, 34% dintre cei care au raspuns la sondajul IRES au spus ca si-ar da votul pentru un partid nou infiintat, in timp ce aproape 60% ar refuza acest lucru.

Nici calitatea de independent a unui politician nu atrage foarte multa sustinere publica. Astfel, 65% au raspuns ca nu au votat niciodata un om politic independent, in timp ce 32% au raspuns afirmativ.

Femeia politician atrage chiar mai putina sustinere, in conditiile in care studiul IRES releva doar o cota de 26 % pentru un vot in acest sens, in conditiile in care 73% au respins un eventual vot dat unei femei in politica.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.616 persoane de peste 18 ani, in perioada 27-28 mai 2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22