Pe aceeași temă
Intre beneficiarii sumelor de bani din contractul de licentiere Microsoft se afla si Partidul Democrat Liberal (PDL). Potrivit referatului procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi intermediat mita de noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu pentru Dorin Cocos.
Procurorii mai arată că ministrul Comunicațiilor la acea vreme, Gabriel Sandu, a încheiat procedura de achiziție și contractul de licențiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea, precum și ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului, potrivit Romania Libera.
”Pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. în toamna anului 2009, și s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial, având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii”, arată procurorii DNA.
”Inculpatul Cocoş Dorin nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft, nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul Ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora. De altfel unul dintre Ministerele beneficiare ale licenţelor era chiar ministerul condus de Udrea Elena Gabriela. Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela și-a traficat funcţia şi influența la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro”, se arată în referatul DNA.
Spaga de 10%
In perioada mandatului Elenei Udrea la sefia Ministerului Dezvoltarii Regionale exista o practica generalizata de a “intoarce” 10% din banii alocati intr-un contract, arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) in motivarea arestarii lui Tudor Breazu, colaborator al Elenei Udrea.
Concret, societatea care castiga licitatia se vedea nevoita, potrivit cutumei descrise de magistrati, sa plateasca o spaga de 10 procente catre reprezentantii Ministerului Dezvoltarii sau indirect prin intermediari.
“Din declaraţiile persoanelor audiate în cauză rezultă că aceste împrejurări au dat naştere unei cutume în baza căreia reprezentanţii societăţilor comerciale care primeau finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de la companii subordonate acestuia „întorceau” un procent de 10% din sumele primite către persoanele cu funcţii de conducere din aceste instituţii”, arata procurorii anticoruptie.
Elena Udrea a fost reținută, marti seara, pentru 24 de ore în Dosarul Microsoft, iar miercuri a fost dusa la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) cu cerere de emitere a mandatului de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii DNA o acuza de trafic de influenta si spalare de bani in dosarul “Microsoft”.
CITESTE SI: