Pe aceeași temă
Incepand cu 2014, este posibil ca anumite state sa isi finanteze cetatenii pentru a cumpara teren in Romania, considera Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, potrivit Ziare.com.
Scenariul ar fi realizabil in contextul in care tara noastra va liberaliza de la 1 ianuarie piata funciara, ceea ce inseamna ca persoanele fizice straine din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European vor avea unda verde la terenurile romanesti ieftine.
Vanzarea pamantului este conditionata in cel mai recent proiect al legii avizat de Guvern doar de existenta dreptului de preemptiune, extins la mai multe categorii de persoane, alte restrictii fiind refuzate de catre Comisia Europeana.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stelian Fuia subliniaza ca, asa cum blocarea accesului Romaniei la Schengen este o decizie politica, si tara noastra ar putea sa isi asume o decizie de aceeasi natura si sa blocheze vanzarea terenurilor catre cetateni straini.
"Nu ar trebui sa uitam ca la ora actuala, desi suntem membri UE si am cedat o parte din suveranitate, totusi vorbim de statul national roman, si nu despre judetul Romania din tara Europa! Mai trebuie sa gandim si national!
In 1917, Octavian Goga spunea: 'Nu mai sunt Carpatii!' Dupa o suta de ani noi o sa spunem 'Nu mai este Romania!'", avertizeaza fostul ministru.
Ce anticipati ca se va intampla practic de la 1 ianuarie 2014 pe piata terenurilor daca aceasta va fi liberalizata?
Este posibil ca dupa 1 ianuarie anumite state interesate sa isi crediteze propriii cetateni pentru a cumpara teren in Romania si atunci vom vedea un aflux de cetateni straini, persoane fizice, cumparand teren in Romania.
Puteau fi luate mai multe masuri pentru protejarea fermierilor romani in cel mai recent proiect de lege privind vanzarea de teren extravilan cetatenilor straini, avizat de Guvern?
Cui ne vindem pamantul - cine poate cumpara terenuri de la 1 ianuarie 2014
Problema pleaca nu de la ce poate face Guvernul acum, ci de la cum am negociat tratatul de aderare in 2003-2004. Atunci nu am fost in stare, nu am avut viziunea de a cere in tratatul de aderare o clauza suspensiva cum a avut, de exemplu, Ungaria. O astfel de clauza ne dadea acum dreptul sa cerem, pur si simplu, o prelungire a acestui moratoriu.
Mai poate face Romania in acest moment ceva pentru a prelungi intredictia la vanzarea terenurilor catre straini? Este metoda la care a apelat Bulgaria o solutie indicata? (in Bulgaria, Parlamentul a votat extinderea moratoriului pana in 2020) Care sunt riscurile pe care si le-ar asuma tara noastra intr-un astfel de scenariu?
Liber la pamantul romanesc. Cum isi apara bulgarii terenurile
Acum totul tine de decizie politica si nationala! Orice decizie de interdictie este una politica, pe care Guvernul trebuie sa si-o asume, pentru ca o astfel de decizie va determina o reactie a Bruxelles-ului, eventual o procedura de infringement.
Dar in UE sunt decizii politice tot timpul! Sa luam, de exemplu, blocarea aderararii Romaniei la Schengen, care este o decizie pur politica. Decizia la Schengen ar trebui sa fie o decizie tehnica, ori noi suntem de cel putin doi ani pregatiti tehnic, cu granitele securizate. Ca tara, am platit 1 miliard de euro unor firme europene care ne-au dotat cu tehnologie pentru securizarea granitelor. In schimb, UE a transformat aceasta decizie intr-una politica fara ca cineva din Romania sa ia o pozitie clara!
Asa si noi putem sa ne asumam o decizie politica si putem bloca vanzarea terenurilor catre cetateni straini. Nu ar trebui sa uitam ca la ora actuala, desi suntem membri UE si am cedat o parte din suveranitate, totusi vorbim de statul national roman, si nu despre judetul Romania din tara Europa! Mai trebuie sa gandim si national!
In 1917, Octavian Goga spunea: "Nu mai sunt Carpatii!" Dupa o suta de ani noi o sa spunem "Nu mai este Romania!".
Sursa: Ziare.com.