Stenogramele, imaginea zdrente a PNL si bucuria lui Ponta

Andreea Pora 12.05.2015

De același autor

Stenogramele care devoaleaza teapa pregatita de jumatatea uselista a PNL “colegilor” din PD nu sunt surprinzatoare. Efectul lor este insa devastator pentru Noul PNL nu atit din cauza luptelor interne la care publicul asista, cit a semnalului de mizerie pe care il transmit si care il plaseaza in acelasi registru cu PSD.

Deci, Teodor Atanasiu isi bate joc de pedisti, folositi cu succes in alegerile prezidentiale, spunind, acompaniat de hohotele incintate ale asistentei, ca acestia au pierdut practic tot- paritate in filiale, sigla, denumire si nu vor mai avea nici primul ministru- dind la schimb... sediul. Suntem destepti, smecheri, se lauda Atanasiu, “ne-am tinut de nas”, dar ne-a iesit si, oricum, “mai mult de atit nu puteam obtine”.

 "Noi fara PD nu castigam presedintele. Ne-am tinut de nas si am facut un compromis. Altfel nu se putea. Va mai spun un lucru. Am facut un lucru, eu zic destept, chiar daca in Bistrita e putin altfel. Un lucru destept de ce? Noi am facut o fuziune paritara in care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la presedintie al partidului si ei ne-au dat sediul (rasete), locatia in care sa functionam.Ganditi-va ca avem 28 de judete in care noi conducem in fuziunea asta paritara. Mai mult de atat nu puteam obtine. Eu va spun ca le-am dat si iluzia ca o sa aiba prim-ministru. N-o sa-l mai aiba. Va dau in scris ca nu o sa-l aiba!

 

 Intr-adevar, ce puteau obtine liberalii mai mult? Atanasiu are dreptate. Iar daca Predoiu va ramine totusi premierul unui ipotetic guvern PNL, moment pina la care va mai curge insa apa pe Dambovita, asta va fi probabil doar pentru ca Iohannis nu va accepta sa-si incalce cuvintul dat. PD-isti au cam fost trasi pe sfoara, in principal din vina liderilor, iar stenogramele nu arata decit care e starea de spirit in ce-i priveste. Chestia e ca nu prea au ce face. Reactiile la stenograme au demonstrat-o cu prisosinta prin tonul blind si conciliant, argumentul “totul pentru cauza” si lipsa unor sanctiuni. E comic felul in care au incercat sa ingroape securea razboiului si sa arunce in dferizoriu incidentul. Dar ce altceva puteau face?

 

Pentru ca stenogramele, asa cum am spus, au un efect devastator in planul imaginii. Pentru electorat conteaza acum prea putin orgoliile si disensiunile dintre cele doua formatiuni, cine pe cine tradeaza si pacaleste, important pentru el este ca PNL e (inca) perceput ca alternativa la PSD. Or, ce vedem din discutiile intre liberali? “Aceeasi mizerie”. Ca oamenii astia vor sa ajunga la putere  pentru sfintul ciolan, ce surpriza! pentru a-si imparti posturile, functiile, a-si pricopsi amantele si clientii. Minunat! Cred ca PNL nu-si da inca  seama de impactul acestui mesaj si de felul in care va fi speculat de PSD. Ponta isi freaca mainile de bucurie, asa o pleasca mai rar. “Iată în sfârșit un motiv de înțeles pentru care PNL  vrea cât mai repede la guvernare - adevărat liberalism!”, a postat pe Facebook cu repeziciune. Un balon de oxigen pentru PSD si guvern. "Sincer, nu cred că e o surpriză pentru cineva, PNL-iştii au o tradiţie veche de a se împrieteni până trec puntea, dar e problema lor până la urmă. Ceea ce mi-e foarte clar este că, în acest moment, nu există o alternativă la guvernare şi noi trebuie să asigurăm actul de guvernare cât mai bine până în 2016", a declarat Ponta. Pentru a intari mesajul, la televiziuni s-au perindat guristii de serviciu, in frunte cu clona pontista Mirel Palada. Iata de ce vor la putere, fac pe sfintii si imaculatii, dar de fapt nu sunt cu nimic mai buni, ba din contra, perora acesta. Preocupati sa puna batista pe tambal ca sa evite o cearta la scena deschisa, transmitind in scrisniturile dintilor mesaje de concordie si de iubire vesnica, liderii PNL nici n-au mai remarcat ca problema era in alta parte. Dintr-un foc imaginea de alternativa le-a fost facuta zdrente. De fapt, stenogramele nu fac decit sa consfinteasca opinia destul de larg raspindita ca PNL nu doar ca nu e pregatit sa preia puterea, ci ca nu va fi mai breaz decit PSD.

 

In al doilea rind, chiar daca reusesc sa ajunga la bucate, exista riscul destul de serios sa urmeze, asa cum s-a intimplat pina acum cu toate aliantele si strutocamilele politice, un interminabil si ravasitor razboi pentru suprematie. Sigur, veti spune ca exact din acest motiv s-a mers pe formula fuziunii si ca important e ca aceasta sa fie dusa la final. In teorie asa stau lucrurile, in practica vedem ca aripa liberala a fostului USL joaca urit si vrea sa traga presul de sub picioarele PD, prefigurind lupta care va urma. O face cind inca puterea se imparte doar ipotetic, pe hirtii care circula pe sub mese sau in sedinte cu circuit inchis. Ce va urma dupa, dumnezeu cu mila. Acesta este un alt punct nevralgic pe care PSD stie sa-l speculeze. In liberali nu poti sa ai incredere, tradeaza tot, au tradat Alianta DA, USL, vor proceda la fel si cu Noul PNL. Este deja un semnal care circula, incepe sa se insinueze si care, atentie, contine mult adevar, e greu de contrazis.

 

Dincolo de toate astea, mai este un mesaj pe care Atanasiu, in sinceritatea sa usor talimba, l-a transmis. “Ne-am tinut de nas”. Adica, noi liberalii, cei buni, fosti uselisti cu acte in regula, am facut o mezalianta. Nu zau? Pai, atunci sa ne reamintim cam cum au stat lucrurile in 2012, inainte si dupa.

 

Constructie facuta pe picior, sub presiunea alegerilor prezidentiale, Noul PNL a fost inghitit cu noduri de electoratul de dreapta doar din cauza pericolului Ponta. Oamenilor le-a fost greu sa accepte ca pucistii din 2012 si-au schimbat naravul, devenind busc democrati, aparatori ai statului de drept si justitiei si s-au tinut la propriu de nas la ideea aliantei. (Sa ne intelegem, asta nu inseamna ca in planul coruptiei PD-istii erau mai curati, niste sfinti, doamne fereste, ceea ce a facut diferenta a fost pozitionarea din 2012, cind PD a fost singurul partid de la vremea aceea care a aparat statul de drept). Dar era clar ca fara o unitate in fata PSD, Ponta devenea presedinte. Liberalilor li s-a cerut atunci sa se dezica de USL si de ceea ce au comis impreuna in 2012. Nu au facut-o, cum n-o fac nici acum. Electoratul de dreapta (ma refer la PD, pentru ca despre PNL nu se putea spune decit ca avea, ca si PSD, o singura ideologie: antibasistmul) a acceptat compromisul si pentru ca PNL s-a debarasat de Crin Antonescu, partenerul lui Ponta, punindu-l pe Iohannis in fruntea partidului si candidat la prezidentiale. Dar incredere nu a avut niciodata in raspopeala liberalilor. Si nu are nici acum. A triumfat insa imensa  presiune publica pentru o unitate a dreptei si sustinerea unui candidat comun, niciun compromis nu parea atunci prea mic pentru a impiedica PSD sa puna mina si pe Cotroceni si sa controleze astfel chiar tot. Sa nu uitam toate astea!  Iar jumatatea pucista a USL sa nu uite ca multi se mai tin inca de nas.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22