Pe aceeași temă
Cele mai recente exercitii militare desfasurate de Federatia Rusa pe teritoriul tarii sunt gandite pentru a transmite o avertizare catre NATO, arata Stratfor intr-o analiza. Desi nu sunt cele mai ample exercitii lansate de Moscova, acestea par sa simuleze o confruntare la capacitate maxima cu Alianta Nord Atlantica. Astfel interpreteaza agentia de analiza decizia Kremlinului de a desfasura submarine armate nuclear, rachete balistice si bombardiere strategice in apropierea granitelor cu NATO.
Exercitiul militar – nefiind anuntat inaintea datei de executie, in 16 martie – se intinde pe o durata de cinci zile si implica aproximativ 45.000 de trupe, 3.000 de vehicule, mai mult de 40 de nave 15 submarine si 110 avioane, potrivit oficialilor rusi.
Din nou, factorul nuclear
Cele mai notabile sisteme implicate in exercitii, arata Stratfor, sunt rachetele balistice Iskander si avioanele de lupta desfasurate in enclave Kaliningrad, bombardierele strategice cu capacitate nuclear Tupolev Tu-22M3 care sunt amplasate in Peninsula Crimeea si submarinele dotate cu rachetele balistice, lansate la apa cu escorta.
(Stratfor: Exercitiile simuleaza o confruntare la capacitate maxima cu NATO)
Totusi, desi declaratiile initiale subliniau faptul ca actiunea se concentreaza asupra Flotei Nordului, cu precadere in zona Arctica – acolo unde Rusia are interese majore -, operatiunile militare s-au extins mult peste limitele anuntate.
Astfel, exercitiile au ajuns la granita cu Finlanda, iar desfasurarea de armament strategic in Kaliningrad si Crimeea, alaturi de semnalarea de pozitii militare rusesti in zona Balticii, a Marii Negre si in vestul si sudul districtelor militare trag un semnal de alarma asupra unui “scenariu nuclear”.
Semnal de alarma
Potrivit sursei citate, recentele actiuni militare ale Moscovei sunt o sursa de alarma in Europa.
Desfasurarea de rachete balistice si bombardiere sunt indicatori provocatori privind o posibila actiune preventiva impotriva NATO si a Europei de Est. Date fiind actiunile militare rusesti in Ucraina, posibilitatea – desi cu o probabilitate mica, subliniaza Stratfor – ca Moscova sa isi extinda operatiunile nu trebuie ignorata.
In acest caz, tiparul Kremlinului este neobisnuit, data fiind aria geografica de largi dimensiuni in care se desfasoara exercitiul militar al fortelor armate ruse. De asemenea, trebuie remarcata convergenta zonelor de actiune rusesti cu cele in care NATO desfasoara exercitii militare. In acest caz vorbim despre Romania, Tarile Baltice si Ungaria.
Intentii rusesti agresive
Luand in considerare tensiunile militare in contextul crizei din Ucraina, aceste exercitii sunt un semnal agresiv, in mod special din cauza faptului ca au urmat misterioasei disparitii a lui Vladimir Putin de pe agenda publica, saptamana trecuta. Rusia are un interes in a-si flexa “muschiul” militar, pentru a reaminti tuturor capacitatile sale distructive si pentru a descuraja orice posibila actiune radicala in Ucraina.
“Fantomele” Razboiului Rece
Dincolo de Ucraina, Kremlinul cauta sa raspunda dinamicii militare din Estul Europei, lovita de reverberatiile crizei ucrainene.
Stratfor vorbeste in acest caz despre o reminiscenta a mentalitatii Razboiului Rece, caracterizata printr-un crescendo in activitati militare rusesti, o prezenta NATO intensificata si o crestere a numarului de exercitii in Estul continentului.
CITESTE SI: