Pe aceeași temă
Reprezentantii celor 28 de state membre ale UE au ajuns la un acord in chestiunea refugiatilor ajunsi in Europa din Marea Mediterana. Summit-ul european care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles, la care Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis, va adopta anumite prevederi conform carora toate statele membre UE vor primi o parte dintre refugiati, unii dintre acestia urmand sa primeasca azil politic, relateaza ziare.com
Consiliul European va da puteri sporite acordate agentiei Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care va putea initia procedurile de expulzare pentru imigrantii ilegali si pentru crearea unei liste albe a statelor terte sigure in care nu se pune problema securitatii cetatenilor si conform careia sa se poata identifica mai repede persoanele care au nevoie de azil pe teritoriul UE.
Liderii europeni vor abilita Comisia Europeana sa-si definitiveze agenda in privinta criteriilor pe care le aplica in cazul refugiatilor, care au imediata nevoie de protectie temporara.
Consiliul urmeaza sa adopte o decizie prin care sa puna in aplicare mecanismul exceptional privind protectia refugiatilor. Liderii europeni urmeaza sa se puna de acord asupra stabilirii unor zone frontaliere care sa ofere facilitati pentru adapostirea refugiatilor, care sa fie ulterior identificati, inregistrati si amprentati.
Sefii de stat si de guvern au ajuns la un acord in ce priveste situatia refugiatilor, care nu au nevoie de protectie imediata si care vor fi retrimisi in tarile de origine pentru a-i descuraja pe cei aflati in situatii similare sa-si mai riste viata pentru a ajunge in Europa. Statele membre doresc negocieri accelerate cu statele de origine pentru a putea ca readmisia acestor persoane sa aiba loc cat mai repede posibil.
Agentia Frontex va primi noi atributii, care ii vor permite sa initieze procedurile de returnare a imigrantilor ilegali urmand ca deciziile sa fie introduse in sistemul de informare Schengen, astfel incat cei care se vor intoarce in UE fara forme legale sa fie imediat identificati si expulzati.
UE va introduce o lista alba a tarilor terte ai caror cetateni nu sunt in pericol, pentru a-i putea identifica mai repede pe imigrantii ilegali si a-i returna autoritatilor lor, in cazul in care provin dintr-un stat care nu se afla intr-o situatie de conflict sau care nu are un regim politic ce le-ar putea pune viata in pericol.
UE va negocia cu statele africane de origine si cele de tranzit cum ar fi Turcia, Iordania sau Liban, pentru a putea lupta eficient impotriva traficantilor de carne vie. UE vrea sa ajute financiar aceste state pentru a-i putea opri pe traficanti sa racoleze oameni, pe care apoi sa-i abandoneze in Mediterana.
Refugiatii integrati in UE
Comisia Europeana a lansat strategia pentru migratie care stipuleaza o limita de 20 de mii de refugiati care sa fie integrati in UE si care infiinteaza o schema de relocare a aproximativ 40 de mii de azilanti aflati deja in Italia si Grecia, state care se confrunta cu o criza fara precedent dupa ce numarul refugiatilor salvati de pe Mediterana a crescut de 20 de ori fata de anul trecut.
Conform schemei Comisiei Europene, Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alti aproape 700 de oameni. CE va aloca aproximativ 6.000 de euro de persoana statelor membre care vor primi refugiati.