De același autor
Sa nu fim asadar mirati ca aceasta confruntare a ajuns, la un moment dat, si la stadiul de "jigodii". Nastase n-a obtinut, dupa prima scrisoare, decat un raspuns persiflant de la portarul aflat la sediul PNL, care se intreba daca scrisoarea n-a gresit adresa si cand are timp premierul sa compuna misive atat de lungi. Adrian Nastase a perseverat, trecand la consideratii care nu puteau ramane fara raspuns: "Ne privim seara in oglinda acasa si ne intrebam daca am facut bine sau rau. Si, uneori, desi atat morala crestina, cat si logica omului public iti cer, nu mai suporti sa-ti vezi obrazul inrosit de palmele jigodiilor. Si atunci simti nevoia sa dai si tu". Mai mult, Nastase a dorit sa afle cat de dispus unei confruntari fara manusi este Theodor Stolojan. Pe Basescu il stia destul, in campania electorala a suportat umilinta infrangerii de la alegerile locale din Bucuresti. Pe Adrian Nastase il interesa, in primul rand, comportamentul lui Theodor Stolojan. A si spus ca liderul PNL este o "marioneta" in mainile lui Traian Basescu, tocmai ca sa-i zgandare orgoliul si sa-l faca sa coboare in arena. Alianta D.A. a intuit ca Theodor Stolojan este cel vizat de atacuri si Traian Basescu a ramas pe mai departe un scut pentru candidatul PNL. Asa a pornit spre opinia publica afirmatia, lansata de primarul Bucurestiului, ca premierul are investitii in strainatate un miliard de euro. O afirmatie facuta fara nici o dovada, dar care urmarea sa focalizeze intreaga critica spre premier, mai putin spre partid. Alianta si-a dat seama ca doar vorbind de "guvern clientelar" ar putea sa se trezeasca cu o scotocire a deciziilor luate de fosta guvernare si formularea sa-si piarda din impact. Critica s-a mutat spre premier, invitat de Alianta sa-si numere "banii, tablourile, casele, dar si ouale", atunci cand va ajunge in opozitie.
Liderii Aliantei incearca sa spuna ca Adrian Nastase este un om nemaipomenit de bogat, cu bani ascunsi in strainatate. La aceasta acuza, premierul a cerut dovezi, dar probabil ca strategia sa inca nu este bine pusa la punct, deoarece povestea a ramas in suspensie, un raspuns transant n-a mai venit. Asa ca toata impresia de cearta ca la "usa cortului" trebuie vazuta ca o testare a posibilitatilor adversarilor de a raspunde prompt si decis. Poate ca opinia publica a ramas cu un gust amar. Poate ca durata si intensitatea acestei dispute a obosit si a deranjat. Trebuie insa sa avem in vedere ca, fara punerea pe masa a argumentelor si opiniilor, premierul Nastase se arunca in apa fara sa stie daca poate pluti lin sau lacul e plin de crocodili. Premierul, se stie, nu este omul replicilor rapide, el este invatat mai mult sa monologheze, cum facea ore in sir la videoconferinte. Acum el trebuie sa se pregateasca pentru infruntare mai mult decat ceilalti concurenti. El nu avea, in aceasta vara, nici o idee despre intentiile adversarilor. Si atunci a provocat aceasta disputa. E adevarat ca uneori l-a mai luat gura pe dinainte, cum s-a intamplat cu afirmatia despre "mafia financiar-bancara care il tine pe Stolojan in fruntea unei echipe care alearga in momentul de fata dupa putere". Afirmatia a fost imediat taxata de reprezentantii bancilor si a fost considerata o gafa. Dar, una peste alta, Adrian Nastase stie acum la ce se poate astepta. Stie la ce fel de atacuri se poate expune. Stie ce intrebari poate lansa Alianta in campanie. Stie ca va fi incoltit si multe intrebari stanjenitoare vor fi repetate si in campanie. El se poate pregati sa le raspunda. Mai departe se va vedea cat de concludente vor fi raspunsurile, daca va avea replici convingatoare. Oricum, premierul pare sa fi depasit o anumita stare de iritare. El este dispus sa incaseze; scopul sau este sa stie cat mai multe dintre miscarile adversarilor. Pentru premier, scopul de a provoca Alianta pare sa fie atins.
La Congresul PSD, criticile au fost mult mai putine, tonul a fost mai putin vehement. Poate ca si Alianta era mai bine sa se fi abtinut sa intre in toate disputele. S-a dezvaluit prea usor si, in plus, a creat o impresie de violenta verbala. A fost vara si, oricat de mestesugite au fost intrebarile si raspunsurile, putini au receptionat mesajele, impactul a fost minim pentru alegatori. Irosirea cartuselor in luna august mai poate avea un efect rau pentru Alianta. Ea trebuie sa arate ca in administratia locala, acolo unde a castigat primariile si are majoritatea in consiliile judetene, ceva se misca, ceva se intampla, trebuie aduse in fata exemplele de eficienta locala. La acest capitol cei din Alianta D.A. sunt restantieri.