Timişoara

Rodica Palade 15.12.2009
SHARE 21

Timişorenii au schimbat cursul blestemat al destinului nostru, apăsat aproape jumătate de secol de un regim ilegitim şi criminal.

Sunt chiar zilele în care, în urmă cu 20 de ani, timişorenii, cu lumânări în mână, mai întâi „apărându-l“ pe pastorul László Tökés de furia Securităţii, apoi tot mai mulţi, căpătând forţa de a smulge însemnele sacre ale comunismului de pe judeţeana de partid şi, mai apoi, aproape toţi, cutezând şi înfruntând gloanţele armatei & miliţiei & Securităţii lui Ceauşescu şi, în final, proclamându-se cetăţeni ai unui oraş liber, au schimbat cursul blestemat al destinului nostru, apăsat aproape jumătate de secol de un regim ilegitim şi criminal.

Cine a văzut Memorialul Revoluţiei de la Timişoara, organizat şi păstrat de omul firav, care îşi târăşte şi azi piciorul împuşcat în acele zile, Traian Orban, îşi aminteşte de imaginile „furate“ de câte un fotograf nebun, toate înfăţişând lupte de stradă, pâlcuri de oameni împrăştiate de rafalele gloanţelor şi regrupate apoi în jurul unei cârpe improvizate pe care scria Libertate. Cine a trăit tulburele an 1990 îşi aminteşte momentul lansării adevăratului document al revoluţiei române, Proclamaţia de la Timişoara, în 11 martie, cu al său punct 8, neîmplinit nici azi, dar atât de necesar limpezirii României, în jurul căruia s-a înfiripat şi a durat 60 de zile manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii, înăbuşită în sânge de minerii chemaţi de Ion Iliescu.

În mod curios şi, vai!, nespecific nouă, românilor, memoria a păstrat neatinsă fapta timişorenilor, de unde şi ultragierea, ofensa şi revolta faţă de tentativa unor politicieni aventurieri, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, de a se căţăra în Balconul Operei, după 20 de ani, ca să-şi rostească de acolo sărmanele discursuri electorale, sub ochii mari şi umezi ai primarului Ciuhandu.

Sunt chiar zilele în care se cuvine să ne îndreptăm gândul spre Timişoara, oraşul care a îndrăznit să se ridice împotriva dictaturii comuniste; sunt chiar zilele în care se cuvine să lăsăm de-o parte cinismul nostru obişnuit şi să asumăm curat revoluţia română din decembrie 1989.

TAGS:

Comentarii 21

Ion Taranistul - 12-22-2009

Ca si in balada Miorita , noi romanii , am facut pomeniri , pomeni , slujbe (cu aceasi preoti vinduti securitatii comuniste), intru pomenirea tinerilor morti in Revolutie si la Mineriade.Dar , precum spuneam , noi ROMANII, n-am luptat sa aflam adevarul , n-am luptat sa descoperim criminalii, ba mai mult am pactizat cu ei , iar azi tara noastra este condusa , in mare parte de cei mai fideli oameni ai securisto-comunismului. Lacrimile lui Ciuhandu , alaturi de Geoana si ofilitul Antonescu sunt lacrimi parsive , perverse , precum stapinul lor. Cu asemenea atitudine , poporul roman este supus umilintei raufacatorilor , iar adevarul , pentru el-POPORUL -este o iluzie . Nietsche spune:"Viata fara adevar este o moarte vie". Se pare ca poporul roman se afla intro asemenea ciudata stare , din moment ce pentru el aflarea adevarului nu inseamna nimic!

Răspunde

pastorel - 12-22-2009

Hei,Arold;lipsa ta de logica este specific PSD-ista.Oare pe cine ai fi vrut tu sa voteze Timisorenii? pe Geoana?Pai bine,omule,dar Geoana si suita pnl-ista,in nemarginita lor nesimtire ,au sfidat simbolurile sacre ale Timisoarei arborindu-si flamurile comuniste, prin ciracii lor, in piata operei,pe cind ei semnau stupidul lor pact cu Ciuhandru in interiorul acestei cladiri simbol al revolutiei,si toate aceste sacrilegii le-au comis in pragul comemorarii mortilor revolutiei din Timisoara.

Răspunde

nicoletta - 12-22-2009

Cred ca se folosesc cuvinte mult prea grele, si as spune chiar nejustificate, nu credeti ca scenariile sunt mult prea sumbre? chiar puteti crede in "dictatura" "regim discretionar" "autoritar"..??? totusi traim intr-o democratie care chiar daca este fragila, neformata , needucata, cred ca are puterea si mai ales intelepciunea sa stopeze (daca este cazul ???) orice forma de tendinte susamintite . Nu are sens sa intram in polemica, dar as dori sa stiti ca si eu sunt lucida, si cred ca multi altii sunt lucizi ( nu sunteti singurul ) si nu am simtit nevoia sa trag nici un semnal de alarma pentru simplul fapt ca nu am pentru ce sa il trag, nu ma simt amenintata de nici un fel de dictatura , si sa stiti ca verticalitate am si eu, ca multi altii care am votat asa cum am crezut noi ca este mai bine, si da, l-am votat pe Dl Basescu (nomenclaturisti ca el sunt foarte multi si in toate partidele politice) dar pentru numele lui Dumnezeu AU TRECUT 20 DE ANI , chiar au trecut degeaba??? sau ne place sa creeam SF-uri !

Răspunde

arold - 12-21-2009

Nicoletta,orice poate fi simbol ,conditia este ca trebuie sa reprezinte ceva in constiinta colectivitatii.Simbolul dezgolit de reprezentatividate devine desuet,nu mai are conditia de simbol.Revolutia din 89 a reprezentat victoria impotriva unui regim autoritar,condus arbitrar de un presedinte cu tendinte dictatoriale,ajutat de instrumentul sau "partidul stat",dar si de celelalte instrumente printre care se numara securitatea.In 2004 ne-am revoltat la tendinta unui partid si conducator autoritar ,in 2009 unii dintre noi si-au pierdut verticalitatea si au votat un presedinte nomenclaturist,autoritar si un partid -stat.Eu sunt unul dintre putinii lucizi care trag un semnal de alarma,dupa referendumul cu unicameralul(monocameralul are un mare dezavantaj,este facil introducerii unui regim autoritar prin faptul ca nu este reprezentativ pentru minoritati )va urma cu siguranta referendumul cu tema "puteri sporite pentru presedinte"(motivele vor fi la fel de populiste astfel ca majoritatea neinformata va fi de acord) si iata introducerea unui regim discretionar,autoritar ,contrar a cea ce am proclamat in 1989.

Răspunde

Sarsaila - 12-20-2009

Pentru SERVILIA si NICOLETA Regret ca nu va pot impartasi opiniile legate de Mircea Dinescu si altii , ca oameni care am trait frica si disperarea acelor zile ale revolutiei. De ce a trebuit ca aceste persoane sa se dea in stamba... politica tocmai in preajma acestor zile comemorative nu pot intelege in ruptul capului!! De ce nu a procedat la fel si pastorul Laszlo Tokes de pilda ? Puteti sa-mi raspundeti? Dar fara stiutele nationalisme, chiar daca eu sunt roman din tata-n fiu. In Revolutia de la Timisoara( in intregul Banat de fapt) nu s-a angrenat lumea printr-o solidaritate rar intalnita in folosul vreunui partid anume. De ce sa fie confiscata acum?

Răspunde

Peter Badesco - 12-20-2009

Va citesc cu mare placere articolele si sunt placut surprins ca mai sunt oameni de arta care pun serios umarul la consolidarea Statului de Drept. Va multumesc.

Răspunde

nicoletta - 12-19-2009

Domnule (sau Doamna) Arold, cred ca sunteti nedrept, nu are nici o importanta optiunea mea (a noastra ) politica, un simbol este este un SIMBOL si nimic mai mult, nu si-a permis nici un alt politician pina acum sa-l foloseasca nici in campanie nici cu alta ocazie, de ce credeti ca se poate incalca un SIMBOL cu murdarii politice, si intr-adevar astazi in Timisoara nu am ce striga "jos comunismul" , tin sa va aduc aminte ca au trecut totusi 20 ani de la momentul "1989" si cred ca as fi penibila sa ma auziti strigind asa ceva . Cu tot respectul , dar am evoluat si noi , si in ultima perioada nu numai ne-am emancipat dar am si intrat in Europa , deci am devenit chiar mai vestici decit am fost.

Răspunde

arold - 12-18-2009

Timisoara de astazi nu mai striga "jos comunistii",au votat un fost comunist ,nomenclaturist ,pe Traian Basescu,un fost sub secretar de stat in Ministerul Transporturilor , in guvernul ceausist,despre care nu se stie ce a facut in perioada 15-21 decembrie 1989,cand trenuri incarcate cu muncitori inarmati cu bate opreau la portile Timisoarei pentru a inabusi revolta.Timisoara de astazi doreste un premier comunist precum Boc,acel care la concursul de materialism dialectic ,concurs organizat cu prilejul Congresului al XIVlea al PCR,lua premiul II si era felicitat de Elena Ceausescu.Timisoara de astazi a uitat ca PDL-ul este ramurica FSN-lui,ca are sigla socialista(trandafirul)si majoritatea membrilor sai(Berceanu,Tabara,Olteanu,Basescu,Videanu,Udrea....)sunt in fapt oameni cu vedere de stanga,este absurd sa se creada ca din 2007 devin iluminati de dreapta.Este trist sa constati ca simbolul revolutiei a fost manjit chiar de timisorenii care au preferat fosti comunisti.

Răspunde

Camelian Propinatiu, scriitor - 12-18-2009

Doleante care par sa ramana pentru Aniversarea a 30 de ani de la Revolutie: a) Modificarea protocolului bucurestean astfel incat cortegiul prezidential si al altor lideri politici, in drumul spre Cimitirul Eroilor Revolutiei, sa depuna coroane si la Crematoriul unde au fost arsi cei 40 de martiri ai Timisoarei. b) Sa se gaseasca un adapost sigur pentru Memorialul Revolutiei din Timisoara, deschizandu-se eventual o filiala la Bucuresti. c) Sa se asigure ridicarea unui monument religios compatibil cu Monumentul Mariei in zona gropii de canal de la Popesti Leordeni, unde au fost varsate tomberoanele cu cenusa martirilor nostri. d) Sa se realizeze, eventual cu sprijinul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si al Instutului Cultural Roman, un site care sa adune pentru uzul romanilor din tara si din diaspora, ca si pentru opinia publica internationala, documente semnificative ale Revolutiei, un exemplu remarcabil despre cat de impresionanta poate fi o asemenea opera fiind blogul luptatorului timisorean pentru libertate si adevar Marius Mioc. e) Sa se improvizeze la Biblioteca Nationala din Bucuresti, aflata in faza avansata de constructie, o sala functionand deja ca mediateca dedicata Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

Răspunde

EN - 12-18-2009

pentru Nicoletta: complet de acord, acestea sunt si sentimentele mele si, cred, ale multora dintre noi, timisorenii. Zilele acelea mi-au schimbat viata. Cu drag si respect, un alt timisorean.

Răspunde

alexandru - 12-17-2009

Un singur lucru. Au trecut douazeci de ani. Dupa 20 de ani, formularea "inăbuşită în sînge" ca atribut al manifestaţiei prelungite din Pieţei Universităţii, nu vi se pare exagerat? Chiar credeţi că decembrie 1989 şi iunie 1990 sunt identice? V-aş mulţumi dacă v-aţi gîndi la această întrebare, chiar dacă întrebarea strică solemnitatea formulării.

Răspunde

dron silviu - 12-17-2009

CONSIDER CA CEI MORTI LA TIMISOARA SINTINCA VII IN SENSUL CA SUPRAVIETUIM PRIN EI. CONSIDER CA INCA NU S-A SPUS TOTUL DESPRE REVOLUTIE DUPA 20 DE ANI.

Răspunde

Imreh - 12-17-2009

"Orice faptã îºi ia pânã la urmã rãsplata binemeritatã"!!!!Asta au primit cei ce au cãlcat ilegitim pe balconul sacru al Opeerei din Timiºoara. Aºa le trebuie. Mulþumesc Rodicãi Palade de cuvintele frumoase din articol

Răspunde

ionel - 12-17-2009

Toata stima si recunostinta celor din Cimisoara care si acum ca si atunci s-au opus Aliantei 322 actualizat si sub comanda lui ilici&co.Doresc tutur or un Craciun Fericit si La Multi Ani!

Răspunde

Servilia Oancea - 12-16-2009

Cinstesc memoria timisorenilor si a tinerilor din Bucuresti care si-au jertfit viata pentru libertate si care mie, fiica de preot si detinut politic, mi-a schimbat viata. Si "Mosierul literelor romane,conu Dinescu", domnule care aveti doar numele Sarsaila, alaturi de Doina Cornea, a fost cel care in mod deschis, s-a opus regimului dictatorial instaurat de Ceausescu si critica si in prezent aceleasi tendinte ale presedintelui. Presedinte care vrea sa se instaleze in functie in ziua in care ar trebui sa fie doar comemorarea acelor minunati eroi.

Răspunde

Gladiatorul - 12-16-2009

Profunda mea recunostinta pentru toti martirii Timisoarei, cei carora le datorez simplul fapt ca postez in aceasta pagina. Pentru Domnia Voastra doamna si pentru toti colegii Domniei Voastre un Craciun fericit si un An Nou in tihna si cu sanatate. Fie ca 2010 sa fie anul Izbavirii acestui popor damnat al istoriei.

Răspunde

I.E. - 12-16-2009

Frumos si necesar articol.Incalzeste sufleteste.Onor timisorenilor!Atunci si acum sunt TREZIREA romanilor.Sa va dea Dumnezeu sanatate multa si sa va pastrati aceeasi luciditate.

Răspunde

nicoletta - 12-16-2009

Multumim pentru pentru gindul bun, da ati ghicit sunt din Timisoara , si desi au trecut douazeci, (ei da, foarte multi , dar parca ar fi fost ieri), ne este dat noua , care am trait acele zile sa le traim in fiecare an, poate nu la aceeasi intensitate dar sigur cu aceleasi emotii, aceleasi lacrimi si aceleasi simtaminte, si oricine ar dori sa ne calce in piciore, sa ne fure , sa ne ascunda adevarul sa stiti ca nu poate sa ne fure sufletul, simbolurile noastre sau amintirile noastre , oricit s-ar chinui, si oricite "PACTE" ar incheia, ele nu sunt pentru timisoreni , nu sunt pentru orasul nostru ci doar pentru buzunarele lor. Am trait in acele zile mai viu si mai intens decit au trait altii intr-o viata intreaga si nu stiu cit de eroi am fost, dar as dori ca-n fiecare an sa aprindem o lumanare pentru sufletele diparute, sa varsam o lacrima pentru curajul lor, sa le acordam o clipa de piosenie. Cred ca le sintem datori macar cu atita amintire , este o onoare pentru mina ca-n scurta mea viata pe acest pamint mi-a fost dat sa traiesc acele momente unice.

Răspunde

schuller horst - 12-15-2009

Stimata doamna, neavand experienta in domeniul internetului, ma intreb daca dumneavoastra cititi comentariile? Horst Schuller

Răspunde

Sarsaila - 12-15-2009

Simplu ,concis si emotionant. Ca unul care am vazut pe ruta Timisoara -Arad cu ochii lui cat de usor se poate muri chiar strigand "fara violenta" nu pot sa nu elogiez cuvintele comemorative la ce s-a intampat atunci. Cu atat mai mult cu cat in chiar duminica "cocotarii in balcon" fiind in Timisoara , am avut iar dovada solidaritatii de atunci. Nu a convocat pdl-ul iesirea timisorenilor in Piata Operei. S-au adunat ei singuri din nou si nesiliti de nimeni contrar a ceea s-a "diversionat" ca-n zilele bune ale iliescenismului mineresc si plantator de gingase flori. Iar cand l-am vazut acolo si pe mosierul literelor romane,conu Dinescu sa pic ..."pe spate" (ca sa folosesc jargonul placut academicienilor catavencieni) Retragerea pe usa din dos a salvat nu numai pe... los fugitivos , ci si pe"oamenii lispsiti de calitate"(sic) de la incidente cu urmari de calitatea zilelor de sfarsit de decembrie 1989. Multumesc

Răspunde

theo - 12-15-2009

Boc premier !!! Domnule Boc nu va coborâti la nivelul celor 2 ratati Prostanak si bufonul Antonescu ... Lasati-i totusi si pe ei sa se joace de-a guvernul cu galetusa si grebluta in parc cu bunicuta Iliescu. Prostanacu+bufonul Antonescu + bunicuta Ilici ... un trio de aur al onanismului politic romanesc!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22