De același autor

Breban a fost timp de câţiva ani, până la defectarea lui în Occident (în 1971), membru supleant al CC al PCR. Această calitate nu-l împiedica să fie, pe atunci, frecventabil. În anul acela, anul revoluţiei culturale à la chinoise a lui Ceauşescu, Breban, plecat la Cannes pentru a susţine un film creat după un roman al său, nu se mai întoarce în ţară şi face o serie de declaraţii împotriva „Tezelor din iulie“. Declaraţiile lui Breban stârnesc, fireşte (fiindcă românii nu se înghesuiau să se manifeste anticeauşist în Occident, pe atunci), o anumită excitaţie.
Dar, pentru motive pe care nu vreau să le analizez (nu-mi place să fac nici procese de intenţie, nici echilibristică de presupuneri), Breban se întoarce în anul următor în România. Fusese eliminat din CC, din biroul Uniunii Scriitorilor etc. Mulţi dintre cei care-l frecventaseră se fereau acum de el ca nişte fecioare ruşinate. Breban, însă, nu era omul care să se descurajeze.
Aici vreau să fac o paranteză: am convingerea că Breban este esenţial apolitic. El concepe viaţa socială exclusiv ca pe un câmp de observaţie literar, iar contactele sale cu societatea şi autoritatea au importanţă în măsura în care îi promovează sau îi compromit opera. Nu este şi poziţia mea, dar las în sarcina eticienilor calificaţi, după cum se ştie extrem de bine reprezentaţi în ţara noastră, aprecierea acestei poziţii.
Breban, deci, începe să-şi refacă situaţia socială. El are un singur obiectiv: să-şi poată continua nestingherit opera – şi publicarea ei. Vocaţia martiriului – nu o are. Fireşte, după escapada lui occidentală din ′71-′72 este contactat de Organe. Și nu poate să-i scape ce ştia toată lumea, anume că România era condusă de Securitate. Se întâmpla că generalul Pleşită (personaj feroce şi dezgustător) era atunci însărcinat şi cu supravegherea mediilor intelectuale. Făcând dovadă de o colosală capacitate de a-şi domina greaţa, Breban nu numai că-l convinge pe Pleşită de propria-i inocuitate, dar leagă un fel de relaţie, să nu o numim amicală, dar de apropiere, cu abominabilul subşef al gărzii pretoriene a dictatorului.
Breban nu făcea niciun mister din aceste frecventări dubioase. Dimpotrivă, le punea în lumină cât putea. Sub nicio formă, însă, Breban nu „turna“. Breban era indiferent politic, dar nu era un cinic absolut. Avea sentimentul prieteniei. L-a apărat pe Negoiţescu, m-a apărat pe mine. În cartea Exerciţiu de sinceritate (2009), am publicat un document din care rezultă că, traşi de limbă de informatorul plătit şi secret C. Bălăceanu-Stolnici, Breban, ca şi Nichita Stănescu, au refuzat să mă condamne şi au avut chiar curajul să mă susţină când (felix culpa!) eram compromis în ochii regimului.
...Eforturile de reabilitare dau anumite rezultate. Breban redevine un autor publicabil. Romanul Bunavestire ia un premiu al Uniunii Scriitorilor. Însă Breban nu redevine un personaj oficial. Este, desigur, autorizat să publice. Și, mai ales, imens privilegiu, vine şi pleacă din ţară când vrea. Din cauza acestor peregrinări periodice, exilul românesc îl tratează cu răceală. Dar Breban nu a fost un turnător, rapoarte despre exil nu par să se fi găsit. Breban a rămas un personaj marginal în anii ceauşismului târziu: şi faţă de minimalista „opoziţie“, dar şi faţă de oficialităţi. Și un posedat al scriiturii, cum se califică el, chiar.
Breban, „colaborator“? Absurd. Breban, „agent de influenţă“? Nu cât C. Noica, cel care căuta să îi abată de la acţiunea lor anticomunistă pe soţii Ierunca şi pe Sanda Stolojan (la Paris!).
Nu cred deloc că vâlva stârnită de revelarea relaţiilor impure ale lui Breban ar fi, aşa cum susţine însuşi Breban, rezultatul unui complot, al unei răzbunări pentru Trădarea criticii, eseu recent, în care scriitorul condamna actuala lipsă de solidaritate între literatori. Revelarea documentelor în cauză a fost o operaţie de rutină cerută pentru toţi membrii conducerii Uniunii Scriitorilor.
...Rămâne stenograma convorbirii cu Pleşiţă, care conţine câteva platitudini jenante. De genul: „Servim şi noi ţara“ (adică: abjecta oligarhie ceauşistă) sau (à propos de Eugène Ionesco): „S-a scrântit bătrânul“ („Bătrânul“ tocmai îşi bătuse joc cu mare cruzime de Ceauşescu la Europa Liberă, era mai lucid ca noi toţi la un loc.) Nu e agreabil pentru Breban să i se amintească asta. Mai mult decât un motiv de indignare colectivă, punerea în evidenţă a acestor mici jaculaţii oportuniste ale lui Breban ar fi un bun prilej de examen de conştiinţă pentru cei ce au apucat vremurile turpitudinii.
Cine se descoperă curat ca lacrima să arunce primul cu piatra în Breban.
Dar pe mine să nu contaţi. //
Citeste si despre: Uniunea Scriitorilor, generalul Plesita, Securitate, Europa Libera, oligarhie.
Comentarii 15
calehari - 05-08-2011
" Cine se crede curat ca lacrima sa arunce primul cu piatra in Breban. Dar pe mine sa nu contati " Domnule Vianu , sa inteleg de aici ca tocmai ne-ati facut o marturisire ?
Răspundecalehari - 05-08-2011
Dupa ce v-am citit , m-am dus si am inghitit 2 lingurite cu miere sa-mi dispara amareala din gura. Pe urma m-am dus la baie si am vomitat . Mi-am clatit gura si am realizat ce mare dezavantaj am , si nu sunt singurul, ca nu posed acea " colosala capacitate de a-si domina greata " , pe care o remarcati la Breban . Poate pentru ca am caracter , lucru ce constituie , fara discutie , un handicap .
RăspundeT. Bucur - 05-08-2011
Domnule Vianu! Iar ma supar; iar va-ntreb: ce aveti cu Plesu si Liiceanu? Ca la ei va referiti cand il numiti pe Noica. Ziceti ca nu e asa! Dvs. aveti ca aveti cu intelectualii romani (repet: romani!) de prestigiu. D-aia ati cerut si condamnarea emisiunii "Profesionistii".
Răspundegeorges - 05-06-2011
va felicit pt articol. in aceasi timp parerea mea e aici. ca sa nu ocup spatiul nu am mai dat copy paste. doar link. http://laingineru.wordpress.com/2011/05/06/obsedanta-tema-a-colaborationismului-versus-temele-actuale-de-dezbatere-sau-de-protest/
Răspundemihaimare - 05-06-2011
-D-le Vianu iata ca si Dvs veniti sa intariti o realitate ocultata de baietii si fetele intransigente care lucreaza cam cu acelasi sarg ca si Scanteia de prin anii `50. Multi dintre ei sunt odraslele celor de atunci (din PCR, Securitate, Scanteia) ! In al doilea rand sa veniti Dvs si sa spuneti ca Securitatea conducea in comunism ca si cand nu ati cunoaste ca pcr comanda (si nu era un partid de opozitie), prin asta nu faceti decat sa slujiti interesele celor care doresc ascunderea tocmai a acestui mega adevar. Pe Breban "l`a salvat" tocmai partidul si nu Securitatea. Ar trebui sa va reamintiti si cartea lui I.D. Sirbu - "Adio, Europa" ecranizata pe micul ecran la TVR dar sub forma unui miniserial cu aerul de a ne rade - altfel va faceti ca uitati, si alti ca Dvs., prea usor tocmai esenta acelor vremi.
Răspundejoenegut - 05-06-2011
Nu-i inteleg pe unii cum pot sa scrie astfel de lucruri, ori n-au trait vremurile alea ori sunt incapabili sa faca distinctii. Vremurile au fost cainoase si obligau la compromisuri, Vianu incearca sa explice asta. Si are si o mare calitate, nu uita pe cei care i-au facut bine. Sa uiti asta este cea mai mare ticalosie, cum o califica odata Gabriel Liiceanu.
RăspundeEgry Nicolae Gelu - 05-06-2011
Domnule Ion Vianu, Inca din cartea dv." Amor intellectualis ", care sincer mi-a placut prin personajele pe care le-ati adus in prim plan, mi-am dat seama ca nu va pricepeti , cu toata diploma dv. de psihiatru, la cunoasterea oamenilor,cum se spune in popor.Breban, cu toata placerea cu care ii citeam cartile in comunism, este de aceeasi constitutie etica ca si Paunescu.Si primul facea din cand in cand cate un bine,dar tot o canalie a fost si a murit.Am trait 70 de ani in aceasta tara si cu exceptia deziluziei pe care mi-a dat-o fostul presedinte Constantinescu,nu m-am inselat niciodata in aprecierile mele privind caracterul oamenilor, atat inainte cat si dupa 1989.Daca ce sustineti in randurile de mai sus este din recunostinta sunteti un fariseu, daca sunt din convingere sunteti un biet naiv, ca sa folosesc un eufeism.Alegeti!
RăspundeDana - 05-05-2011
Precizarile domnului Ion Vianu sint binevenite. Experienta de viata si profesionala, faptul ca a trait aceste realitati si a cunoscut personal acesti oameni de cultura il determina sa aiba o imagine mult mai aproape de realitate. Este o situatie aparte,de "disidenta",aproape confiscata ,recuperata de regim"(pentru ca a te opune regimului era un act de curaj). Riscurile asumate erau enorme. Daca analizam aceste conversatii rupte de context si facind abstractie de personalitatea scriitorului (critic si cam "slobod la gura", vorba ardeleanului,dar nu cinic si rau la suflet cum ne asigura d-lul Ion Vianu, concluzia nu este tocmai favorabila.Nici premisele tocmai optimiste dupa sistemul de evaluare judiciar in astfel de cazuri. Eu cred ca groso modo, criticarea regimului si demersurile pozitive ale scriitorului cintaresc mai mult decit acea contabilizare a "birfelor" retinute de prin convorbiri telefonice de care el nu era probabil constient ca sint inregistrate.(In legatura cu birfe si aplecarea spre acest obicei pagubos, aici nu putem comenta. Un ins mai rezervat este mai cistigat in diversele imprejurari ale vietii. Si aici trebuie sa fim circumspecti daca este disimulare(cam masochista, un soi de autoflagelare) sau sinceritate partiala. In cazul in care a fost sincer((in convorbirile telefonice) este categoric vinovat. Cu tot respectul, pentru ca am numai jumatatea virstei domniilor lor, aici nu este vorba de lapidat un mare scriitor. Nu cred ca cineva se bucura sincer de un asemenea scandal. Este o lectie de viata, si pentru mai tineri cum ne raportam la prezent. A fi pragmatic nu este un defect, in prezent este chiar o conditie a succesului. Dar cu o precizare totusi. Sa nu ranesti sau sa distrugi destine cu buna stiinta. Este un bun prilej de reflectie si pentru critici, eseisti, oameni de cultura cum se comporta astazi si cum vor fi perceputi si judecati peste 20, 40 de ani. Impresia mea este ca in Romania de astazi este tendinta de a fi "mai catolici decit Papa". Nu ma refer la colaborationism ci in general in a pune stigmatul pe omul de cultura, scriitor, istoric intr-o lume care inca isi cauta identitatea si nu detine nimeni adevarul si dreptatea absoluta. Discutii care se poarta de ani de zile in Europa Occidentala si in tarile de origine, dezbateri, controverse, care la noi sunt ocultate. Sintem desincronizati cu 10 ani fata de media din Franta si Italia. Concluzia mea este ca ii respect pe toti scriitorii de valoare romani sau de alte origini nscuti in Romania si ma intristeaza sa-i vad dezbinati . Pentru cei care au avut puterea sa se opuna fatis dictaturii am o mare simpatie.In loc sa le amarim acesti ani de viata mai bine ne-am mobiliza sa plateasca securistii care i-au racolat si terorizat psihic. Sanatate si sa incercam sa fim buni (romani).
Răspundeserban - 05-05-2011
cum le place unora sa bata campii,Eugen Craciun e doar un exemplu:)
RăspundeEugen Craciun - 05-05-2011
1. De ce perpetuati ideea INVECHITA (de tip secol XX) ca a fi fost angajat al serviciilor de securitate in vreo tara care apartine grupului celor din spatele FOSTEI Cortine de Fier ar fi cumva asa in GENERAL vreun mare pacat, fara sa NUANTATI, d-le JURNALIST PROFESIONIST al Revistei mediocre din zona Balcanica numita "22" ? 2. Mai ales DE CE folositi CUVANTUL de IMPACT JURNALISTIC "lapidare" (=omorat cu PIETRE REALE si astazi valabil ca metoda barbara/ilegala cf. unor Conventii Legale post-Nuremberg WW II de executie a unor sentinte legale in ANUMITE TARI) fara a DEFINI acest substantiv in mod EDUCATIV pt. populatiile cititoare de limba majoritara a tarii din Sud-Vestul Europei numita oficial Republica Romania, membra a UE ? Sau daca DVS aveti chiar dorinta EXPRESA de a ANUNTA ca publicatia "22" este una ELITARA=destinata unui grup social care poate gandi la nivel abstract, adica numai oamenilor care au peste 26 de ani cf. teoriilor neurodevelopmentale larg cunoscute si popularizate), ATUNCI de ce nu PROFITATI de OCAZIE, sa faceti si un PIC de DIALOC SOCIAL ca sa INCURAJATI pasirea pe un prag superior de gandire a creierelor UMANE ale cititorilor dvs. si a incuraja VOLUNTARIATUL, mai ales in randul persoanelor de sex recunoscut si/sau declarat feminin pentru a le ajuta si pe acestea sa se DEZVOLTE astfel incat sa contribuiti la CRESTEREA IDEM-ului Romaniei ? *IDEM= Index de Democratizare larg cunoscut ca fiind direct asociabil cu POZITIA persoanelor de sex feminin in Societate, deci si cu dezvoltarea acestora catre AUTONOMIE si GANDIRE INDEPENDENTA. Mda, si eu, Eugen Craciun, persoana cat se poate de reala TREBUIE, citind acest articol recent scris de jurnalistul numit Ion Vianu, cetatean Roman, ca acest articol pare sa aiba un ton general anti-dezvoltarea IMED in Romania, deci aproape sigur va INTARZIA aderarea Republicii Romania la spatiul de circulatie si trafic de bunuri generala numit Zona Schengen. Ziceti-mi dvs, cititorilor habituali ai revistei "22" CE SA FAC eu, Eugen, sa trimit copia acestui comentariu public in a carei posesie EVIDENT ma aflu ca raport oficial catre Ministerul Administratiei si Internelor al R. a anului 2011 + Dept. Justitie ? Ca mi se pare ca mi-ati creat MIE un fel de PROBLEMA MORALA citind acest articol, D-le Vianu, Ion, cetatean Roman, presupun (?), cu eu, Eugen doresc sa CONTRIBUI la intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, NU sa INTARZIU acest proces care MIE personal imi va fi UTIL mai ales re traficul de bunuri (export-import, adica), mai ales ca si Europolului ii ar fi util pt. aplicarea concreta de masuri PREVENTIVE anti trafic de fiinte umane in sec. XXI, nu mai VORBESC de Dept. Justitie ? Ziceti-mi MIE, Eugen Craciun, CE SA FAC cand citesc cu PROPRII mei OCHI aceasta CONCLUZIE SCRISA, citez: "Concluzie R.A. nr. 2, 5/5/11: "Pub. 22"=anti-proces democratizare in tara Romania, din zona Balcani, Europa de Sud-Est, apart. EU, non-Sch., Western Hemisphere." Aveti VOIE si DVS. d-le Ion Vianu
RăspundeIon Vianu - 05-04-2011
Multumesc tuturor comentatorilor! Punctul meu de vedere este ca nu toata lumea este la fel de vinovata si în acelasi fel vinovata! O alta idee pe care am exprimat-o este aceea ca revelarea micilor si marilor mizerii ale unor oameni publici trebuie sa ne faca sa reflectam la propriile noastre insuficiente pe care avem prea umana tendinta sa le uitam Nu neg ca au existat si oameni absolut curati, dar trebuie cautati cu lupa
Răspundemihailstanciu - 05-04-2011
Regret enorm ca dl .Vianu a scris acest articol.Nu sunt un "eticist calificat" si nu-mi place sa arunc cu pietre.(poate din aceasta cauza nici nu m-am dus sa-mi citesc dosarul).Pur si simplu regret ca dl.Vianu,autor al unor carti de neuitat , care a fost frate de cruce cu un om ca Matei Calinescu si care mai este si psihiatru pe deasupra !!! incearca sa spele ce este de nespalat si asta pentruca Breban "l-ar fi aparat" candva. Si Gogu Radulescu a aparat pe multi.Dar a fost si va ramane in istorie un aparatchik.Breban nu a fost un "apolitic". Breban a fost (si este) un amoral.Si un pragmatic.Care nu a ezitat(si nici n-a avut vreo problema)in "a-si invinge greata" pentru a-l putea frecventa pe Plesita.Care este asa de patruns de valoarea sa incat pe drumul spre biserica se face frate cu dracul daca il ajuta la CV.Sunt coleg de generatie cu dl.Vianu (si cu o asemanare aproape nefireasca in biografie)asa ca stiu bine ce spun.Avansarea profesionala sau "implinirea" in viata nu au fost niciodata carte blanche pentru "amicitia " sau "apropierea" de criminali. Pentru multi nu a fost un motiv suficient nici pentru intrarea in partid. Pe vremea lui Plesita avantajele de orice fel(mai ales dupa ce l-ai criticat pe Ceausescu) se plateau intotdeauna. Breban nu a putut fi o exceptie . Sa nu-l lapidam pe Breban.Sa aratam doar ,cu subiect si predicat,cine este .
RăspundeGladiatorul - 05-04-2011
Domnule doctor, cer iertare pentru indrazneala de a va aminti o intrebare: Cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam? Greu de raspuns la halul in care a ajuns acest neam. Elitele, incluse.
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-04-2011
Stimate domn Vianu ...tovarasul Breban sigur il cunoaste pe G.I.Tohaneanu ... ca multi alti filologi .Dupa doi ani dat afara de la catedra, Universitatea din Bucuresti ... fara loc de munca ...inca vreo 2 ici,colo ... Si vorbim de student preferat al lui Vianu, Calinescu, Rosetti, Graur, Iordan ... Ce ziceti ...putea sa semneze ? Ca el, au mai fost unii ... De ce ceilalti ...au acceptat ? Toti au fost tineri ..toti au fost la inceput de drum ...
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-04-2011
Inocenta ! Asta i-a caracterizat pe toti cei care, prin personalitatea lor, au stampilat un regim care a distrus coloana vertebrala romaneasca ?
Răspunde