Ucraina si Europa

Armand Gosu | 13.03.2008

Pe aceeași temă

La Kiev, intre 27 - 29 februarie, s-a desfasurat al doilea Forum Europa - Ucraina. Instytut Wschodni (Institutul Estic) de la Varsovia, care din 1992 organizeaza Forumul Economic de la Krynica (ultima editie, a 17-a, a avut loc in septembrie 2007), si-a extins in ultimii ani activitatea, initiind Forumul Europa - Rusia (urmatoarea editie, a 4-a, va avea loc in mai, la Roma) si mai recent Forumul Energiei si Forumul Europa - Ucraina.

 Aceste forumuri organizate de Instytut Wschodni ofera rara oportunitate de a-i pune in contact pe decidentii politici, oamenii de afaceri, expertii, ziaristii din Europa Centrala si de Est cu omologii lor din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii. Initiativa poloneza s-a bucurat de o larga sustinere in toate tarile foste comuniste, pentru care forumurile organizate de Instytut Wschodni au reprezentat o fereastra deschisa spre Occident, iar pentru Occident o sansa de a cunoaste mai bine realitatea din Europa Centrala si de Est.

Forumul Europa - Ucraina s-a desfasurat sub patronajul presedintelui Viktor Iuscenko, invitat special la prima sesiune plenara. Printre participanti s-au numarat primul ministru al Lituaniei, fostii presedinti ai Estoniei si Romaniei, ministri din Ucraina, Polonia, Georgia, deputati in Parlamentul European, parlamentari din Ucraina, Polonia, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, Rusia, Georgia, Romania, Ungaria, Portugalia etc., ambasadori acreditati la Kiev.

 Optimisti, atunci cand se refereau la viitorul pe termen lung al Ucrainei, rezervati sau chiar critici, atunci cand vorbeau despre realitatile acestei tari, politicienii, analistii si ziaristii occidentali au fost necrutatori cu demnitarii ucraineni, cerandu-le sa se concentreze, in primul rand, pe combaterea coruptiei. De altfel, patru teme mari au starnit cel mai mare interes: modificarea Constitutiei, coruptia, energia, relatia Ucrainei cu Rusia.

 In ciuda succeselor incontestabile inregistrate de Ucraina in consolidarea democratiei si a statului de drept, majoritatea participantilor a accentuat asupra necesitatii reamenajarii spatiului politic, prin amendarea Constitutiei in sensul fixarii mai precise a atributiilor presedintelui, sefului guvernului, Radei Supreme. Coruptia starneste o ingrijorare majora, atat la Washington, cat si la Bruxelles, acesta fiind domeniul de activitate in care noile autoritati, instalate dupa "revolutia portocalie", au facut cele mai mici progrese.

 Chiar in zilele in care la Kiev avea loc Forumul Europa - Ucraina, la sediul Gazprom de la Moscova negocia o delegatie guvernamentala ucraineana. Chiar si fara aceasta coincidenta, tema energiei s-ar fi bucurat de un real interes. S-au repetat ariile deja celebre despre Gazprom, Putin, Nabucco, South Stream. De altfel, acest gen de forumuri nu se doresc simpozioane intre experti, asa ca nivelul dezbaterilor este foarte accesibil. O nota aparte au facut Keith Smith si Steven Pifer, de la Center for Strategic and International Studies, din SUA, care au mutat discutia pe lipsa de eficienta in utilizarea energiei de catre Ucraina, aceasta tara fiind pe ultimul loc in Europa la acest capitol. Presiunea politica pe care Moscova o poate pune pe tarile din Europa Centrala si de Est se datoreaza si lipsei de reactie a Occidentului, incapabil sa construiasca o politica energetica comuna in relatia cu Rusia.

 Dezbaterea despre relatiile Ucraina - Rusia in context european, moderata de Lilia Sevtova, a oferit terenul unei confruntari intre puterea si opozitia din Rusia, fiecare avandu-si reprezentantii la forumul desfasurat la Kiev. Principalul exponent al establishment-ului de la Moscova, deputatul Serghei Markov, a subliniat ca Ucraina si Rusia sunt parte a aceleiasi civilizatii si ca cele doua tari ar trebui sa pastreze aceasta unitate de civilizatie impotriva Occidentului care vrea sa faca din Ucraina dusmanul Rusiei. De vreme ce Ucraina n-are nici o sansa sa devina membra UE, potrivit deputatului din Duma de Stat, Kiev si Moscova ar trebui sa puna bazele unor institutii asemanatoare celor din UE, dar cu respectarea specificului civilizatiei ruso-ucrainene, pentru ca cele doua popoare sa atinga nivelul de trai din Occident. Suveranitatea Ucrainei nu este incalcata de Rusia, ci de Occident, care, potrivit lui Markov, vrea sa transforme Ucraina intr-o piesa centrala a frontului anti rusesc. Retorica antioccidentala si neoimperiala a multor reprezentanti, nu doar ai elitei politice, ci si ai lumii academice sau ai presei ruse, a fost argumentul cel mai convingator in favoarea integrarii Ucrainei in structurile europene si euro-atlantice. Numai perspectiva integrarii poate garanta ireversibilitatea procesului de democratizare si reforma din Ucraina.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22