Pe aceeași temă
Cele aproape doua decenii de implicare in lupta proindependenta si prodemocratie, razboiul din vara cu Rusia si, mai ales, reactia Vestului ii domolisera mult optimismul (si asa bine temperat) de odinioara. Era convins ca Georgia nu va avea de ales decat intre a accepta neconditionat cererile Moscovei, ceea ce presupune renuntarea de fapt la orice aspiratii de independenta si statalitate sau un lung sir de incidente comerciale si armate cu Rusia.
Când conflictul cu Rusia era la apogeu, iar trupele rusesti ajunsesera la aproape 20 km de Tbilisi, un amic francez reusise sa-i trasmita prietenului meu georgian, prin e-mail, un mesaj de solidaritate. Cuvinte frumoase, de imbarbatare, incheiate, insa, cu o fraza rupta de realitate. De la Paris, prietenul georgian era sfatuit sa nu o ia in tragic, caci, la urma urmei, actiunea Rusiei echilibra “raportul de forte”, invadarea Georgiei contrabalansa influenta americana crescanda din zona. Tradus din franceza: chiar daca pentru moment si pentru georgieni situatia era dramatica, pe termen lung si la scara planetara, lucrurile mergeau spre bine, un sacrificiu national pentru un echilibru mondial.
Desigur, in Vest, lucrurile s-au mai cernut in ultimele doua luni si tot mai multi sunt cei care nu mai vad lucrurile prin lentilele propagandei rusesti din Occident. Persista totusi o indoiala privind actiunea lui Saakasvili, privind intelepciunea deciziei sale de atacare a Osetiei de Sud.
Conflictul fusese deja declansat, mi-a explicat, la Tbilisi, prietenul georgian, care nu este nicidecum un sustinator neconditionat al lui Saakasvili. Toate actiunile rusesti, de la masarea de trupe la granita cu Georgia pâna la evacuarea populatiei civile din Osetia de Sud, conduceau spre acest deznodamânt. Ce s-a intâmplat in Osetia de Sud in iulie si la inceputul lui august nu mai intra nicicum in evolutia clasica a incidentelor de granita din ultimii 15 ani. Isi aminteste ca le-a spus sotiei si copiilor ca va fi razboi cu o saptamâna inainte ca armata Georgiei sa intre in Osetia de Sud.
“Pare sa fi fost singura decizie posibila, care a salvat de fapt independenta si statalitatea Georgiei”, a declarat pentru EUObserver Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin. Ilarionov, care a demisionat dupa declansarea “Razboiului gazelor”, acuzând infectarea Kremlinului cu “sindromul Venezuela”, crede ca, “daca Saakasvili nu ar fi contraatacat”, Rusia ar fi putut instala la Tbilisi, “in numai câteva ore”, o alta administratie: “Se pare ca planul A presupunea dezorganizarea guvernului georgian si a societatii printr-un soi de razboi civil, lovitura de stat sau revolutie. Dar faptul ca trupele georgiene au intrat in Tinvali si au reusit sa opreasca, timp de câteva zile, intrarea armatei ruse in Georgia a dat timp suficient relocarii restului armatei georgiene din vestul tarii in jurul capitalei Tbilisi, atragerii atentiei opiniei publice mondiale, trezirii politicienilor si mobilizarii sprijinului international”.
Daca punem sub semnul indoielii intelepciunea deciziei lui Saakasvili de a intra in Osetia de Sud, ar fi corect sa ne gândim si ce ar fi fost daca planul A ar fi reusit. Daca Rusia, care-si masase zeci de mii de soldati si adusese 240 de tancuri in Osetia de Sud, ar fi instalat peste noapte, la Tbilisi, un oponent al presedintelui ales. Desigur, noul regim impus cu forta nu ar fi fost recunoscut. S-ar fi discutat la nesfârsit despre sanctiuni. Ar fi fost suspendate discutiile privind parteneriatul strategic UE-Rusia, cum, de altfel, au mai fost si sunt suspendate. Si cam atât. Noua administratie americana si Europa Occidentala ar fi fost puse in fata unui fapt implinit si, cel mai probabil, cu timpul s-ar fi acomodat cu noile realitati de pe teren... Sacrificarea aspiratiilor de independenta ale unei natiuni poate fi posibila, bineinteles, la o balanta a puterii mult mai echilibrata. Vedem acum cum decizia de amânare a acordarii MAP-ului pentru Georgia si Ucraina la Summit-ul NATO de la Bucuresti nu a facut decât sa vulnerabilizeze si mai mult aceste tari.
Acest conflict a obligat, insa, Vestul sa se confrunte cu o realitate a Rusiei revansarde, pe care, pâna acum, refuza sa o vada. Uniunea Europeana are echipe de monitorizare la fata locului, de-acum trimisii europeni se chinuiesc sa desluseasca hartile georgiene, sa afle in care sat a avut loc cel din urma incident. Poate ca la Universitatea din Gori vor da si peste drapelele Uniunii Europene ciuruite de gloantele soldatilor rusi (incident despre care a relatat recent EUObserver) si cu siguranta ca vor intelege adevarata natura a conflictului din aceasta vara.
Democratia din Georgia si Ucraina ameninta modelul Putin
“Modelul integrarii, al modernizarii, al societatii deschise, al unei administratii care sa dea socoteala este total diferit de modelul cladit acum la Moscova. Când vine vorba despre tari cu traditii religioase diferite, precum Polonia sau Estonia, care au ales democratia adevarata, guvernarea responsabila si integrarea in Occident, unii comentatori rusi sunt gata sa spuna ca acestea sunt complet diferite. Dar Georgia si Ucraina sunt tari ortodoxe, care au facut mult timp parte din Imperiul Rus si Uniunea Sovietica. Ele joaca un rol aparte in dezbaterea interna din Rusia deoarece au acelasi background cultural.” Andrei Ilarionov, (CATO Institute, fost consilier al lui Vladimir Putin)