Un guvern fara majoritate parlamentara?

Ovidiu Simonca 29.12.2004

De același autor

Traian Basescu va avea zile negre cu parlamentarii potrivnici. Deja, in Parlament, s-a conturat o majoritate care va putea sa blocheze toate initiativele unui guvern al Aliantei D.A. Va incepe marea disputa, intre un guvern care nu-si va putea implini programul si parlamentarii ce isi vor face, probabil, un titlu de glorie din a boicota initiativele Aliantei. In acest moment, va trebui sa semnalam pozitionarea PRM-ului, care, desi e rau de gura, atunci cand se pune problema votului, voteaza cu PSD. Daca vom lua istoria relatiilor dintre PSD si PRM, vom putea observa ca, in ultimii patru ani, PRM n-a defectat, in cele mai multe cazuri a votat impreuna cu PSD. Chiar daca Vadim Tudor a injurat guvernul Nastase, in Parlament a existat o colaborare tacita, pe care PSD s-a putut bizui. Si la alegerea liderilor celor doua Camere ale Parlamentului PRM a mers pe sustinerea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu, ceea ce, intr-un fel, ofera Aliantei prilejul sa arate ca PSD are o relatie parlamentara cu PRM.

Asezarea PRM-ului, la vot, langa PSD, este spre binele Aliantei D.A. Chiar daca guvernul va dispune de un echilibru fragil in Parlament, apele se despart. Era mai complicat, pentru imaginea democratiei, daca Vadim Tudor dorea sa fie langa Alianta. Asa, trebuie sa o spunem clar, avem un PRM care se duce langa PSD, iar PSD-ului ii convine aceasta miscare politica, pe care n-a dezavuat-o.

Am vazut doar satisfactie pe chipurile domnilor Nastase si Vacaroiu, care au ajuns la sefia celor doua Camere prin voturile PRM. N-au cracnit, nu s-au aratat revoltati, nu au refuzat voturile. E foarte clar ca PSD isi terfeleste imaginea, numai pentru a fi sustinut de PRM. In locul domnului Nastase, n-as fi foarte fericit ca am ajuns sef al Camerei Deputatilor cu ajutorul PRM.

In cealalta zona politica, Alianta D.A. se va putea bizui pe UDMR si pe votul minoritatilor. Impresia noastra este ca blocajul parlamentar nu are de ce sa ingrijoreze Alianta D.A. Decat cu o majoritate extrem de imprevizibila, care oricand ar putea sa loveasca pe la spate, e mai bine ca PUR, in sfarsit, a ajuns sa fie pe fata de partea PSD. PUR avea o sansa sa devina un partid in adevaratul sens al cuvantului, dar duce in continuare trena PSD, fara sa-si puna problema unei identitati proprii. De fapt, nici nu trebuia sa ne facem prea mari iluzii in privinta PUR. Traian Basescu a ghicit imediat comportamentul PUR, asa-zisa consultare de la Cotroceni fiind de fapt o punere la punct a PUR-ului, ceea ce a dus la revolta lui Dan Voiculescu, care a afirmat ca Basescu “nu are comportament de presedinte. Ma intreb de ce ne-a mai chemat?”. PUR isi merita soarta. Curtat de Alianta, partidul lui Dan Voiculescu n-a dorit sa se curete de colaborarea cu PSD, complicitatile cu PSD fiind mai puternice decat ofertele de colaborare cu Alianta.

Astfel, avem conturate clar doua blocuri politice, unul care e grupat in jurul PSD, care vrea sa faca zile fripte Aliantei, si celalalt, al parlamentarilor PNL-PD-UDMR-minoritati. PSD va cauta sa-si impuna intentiile. S-ar putea sa avem un joc extrem de parsiv al PSD, care nu-si doreste alegeri anticipate. PSD ar dori, din ultimele informatii, sa fie intr-o opozitie fata de guvern, dar sa dispuna de majoritate parlamentara. Rolul sau este sa incurce si sa compromita guvernul Aliantei D.A. In aceste conditii, se contureaza doua variante politice. Prima, in care guvernul Aliantei este votat in Parlament, calculul PSD fiind ca e preferabil sa nu se ajunga la alegeri anticipate, dar, in acelasi timp, initiativele parlamentare sa fie facute praf in Parlament. E o varianta smechereasca, in care PSD voteaza guvernul Aliantei pentru a-si conserva puterea, dar dispune de majoritatea parlamentara. Un guvern al Aliantei va fi cu mainile legate, chiar daca va fi investit.

A doua varianta este respingerea guvernului Aliantei. Daca PSD recurge la acest gest, acesta isi taie singur craca de sub picioare. Daca nu se poate forma guvernul, se va ajunge, tot mai probabil, la alegeri anticipate. Chestiunea arunca in aer toate combinatiile din aceste zile, Adrian Nastase pierde presedintia Camerei, Nicolae Vacaroiu ar putea sa nu mai fie presedinte al Senatului, iar Vadim Tudor isi autodistruge influenta politica din Parlament.

Este foarte important cum va putea functiona guvernul Aliantei D.A., fara o majoritate in Parlament. Rolul parlamentarilor Aliantei devine unul decisiv. Vor putea sa se mobilizeze la fiecare lege? Vor putea dezvalui, la fiecare lege si amendament, modul in care PSD se impotriveste? Vor curge amendamente, legile isi vor modifica substanta, vom avea numeroase semne de boicot. Alianta D.A. va fi necesar sa dezvaluie fiecare intentie de blocare a procesului legislativ.
Asa ca importanta va fi capacitatea de comunicare a Aliantei. Lupta nu s-a terminat, presiunile asupra Aliantei ar putea fi imense. Daca, in Parlament, programul legislativ al Aliantei va fi modificat, respins sau dus in derizoriu, iar Alianta va accepta sa fie lovita fara replica, vom putea constata ca puterea PSD se va perpetua. Daca, insa, intentiile PSD vor primi o replica in planul reactiilor publice, atunci PSD s-ar putea sa se gandeasca de doua ori, atunci cand se va impotrivi propunerilor Aliantei.

Una peste alta, PSD nu-si doreste sa renunte prea usor la influenta politica si vrea sa faca zile fripte Aliantei. Nu recunoaste ca s-a creat o bresa in sistemul politic, prin alegerea lui Traian Basescu ca presedinte. Incearca sa dea impresia continuitatii. Ar dori sa-si conserve si puterea politica, dar sa fie si critic al guvernarii. Intentiile ascunse ale PSD ar trebui aduse la lumina. Daca Alianta va ramane blocata in dificila impartire a posturilor guvernamentale si va neglija disputa parlamentara, va fi foarte greu sa convinga ca are un alt stil politic. Din punctul nostru de vedere, fara o prezenta activa si decisa in Parlament, Alianta D.A. va intra intr-un joc de contre, care ii va afecta imaginea publica. Si s-ar putea sa ajunga sa danseze dupa muzica pusa in fundal de catre PSD, care vrea ca Alianta sa se impleticeasca la fiecare pas.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22