De același autor
Evolutia din PNL a depasit cumva asteptarile dvs., dupa avertismentul lansat in vara lui 2004, inainte de alegeri?
Anul trecut am imaginat doua scenarii: unul al fuziunii dintre PNL si PD, si un scenariu in care cele doua partide, in loc sa fuzioneze, intra in competitie. Am avertizat ca, daca se adopta al doilea scenariu, vor aparea inevitabile conflicte, tensiuni, chiar lovituri sub centura. Ca mai intai unul sau altul dintre cele doua partide va pierde electoral, iar in final Alianta. Si, in al treilea rand, am avertizat ca eficienta la guvernare va fi scazuta, pentru ca fiecare partid, preocupat de deznodamantul electoral, va incerca sa traga spuza pe turta lui.
Vi s-ar putea raspunde ca guvernul actual a obtinut din partea UE cel mai favorabil Raport, altfel spus, ca guvernarea a fost eficace.
Este incontestabil ca acest Raport de tara, in ansamblul lui, este mult mai putin critic decat celelalte rapoarte de tara. Nu inseamna ca in ansamblul lui acest raport este elogios. Eu am convingerea ca si la primavara Raportul va fi favorabil, dupa cum am convingerea ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007. Dar trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu celelalte tari din jurul nostru care au fost in aceasta situatie. In final, ceea ce conteaza la alegerile interne este agenda populatiei, iar sanctiunea electorala se aplica in functie de modul in care guvernul reuseste s-o satisfaca. Sunt convins ca va fi o scadenta electorala si ca mai intai PNL va plati, pentru ca este perceput ca principalul responsabil in aceasta guvernare, dupa aceea Alianta si ulterior o sa inceapa inversarea de forte intre putere si opozitie. Acest lucru se intampla deja; PSD a crescut de la 20% la 35% si, ceea ce e mai grav, PRM a crescut astazi la 14%, 15%. Tendinta de crestere a opozitiei e mult prea rapida si, din cauza aceasta, foarte periculoasa.
Nu actionez impotriva PNL
Ati avut o suita de trei interventii: documentul din vara anului trecut, cel de la congresul PNL (februarie) si unul recent, intr-un jurnal, prin care atrageati atentia asupra pericolului care pandeste PNL, de a reedita soarta PNTCD.
Am remarcat, cu surpriza, ca sa nu spun cu ingrijorare, ca mesajele pe care le-am dat de-a lungul timpului sunt percepute fie ca un atac la adresa PNL-istilor, fie ca o critica la adresa PNL. Or, aceste documente fac dovada ca nu am resentimente fata de persoane, ca nu am o actiune impotriva PNL, ci, dimpotriva, ca proiectele mele au avut un singur scop: consolidarea PNL. Am citit anumite comentarii in presa si anumite reactii ale colegilor mei liberali care sunt in contradictie cu faptele. Pe mine ma intereseaza numai sa existe un proiect coerent pentru viitorul PNL.
Sa mai reamintim ca, atunci cand ati lansat proiectul A.D.A., au existat reactii puternice din partea unor liberali, care ulterior si-au adjudecat proiectul.
Nu-i nici o surpriza, pentru ca experienta si intelepciunea spun ca infrangerile sunt orfane, iar victoriile au multi parinti. In 2002, cand am lansat acest proiect, in biroul permanent al PNL, in afara de mine nimeni n-a mai fost de acord cu el si am fost pus la zid. Din punctul meu de vedere, continuarea fireasca a proiectului din 2002 ar fi fost acum unirea dintre cele doua partide. Accept ca exista dificultati majore in realizarea acestui proiect, dar nu pot sa accept absenta dezbaterii interne si in PNL, si in PD, si in Alianta, in legatura cu un proiect alternativ, care sa duca la consolidarea Aliantei si la castigarea alegerilor urmatoare.
Voi fi “avocatul diavolului”: PNL isi implineste misiunea alaturi de PD, ducand la capat proiectul de aderare a tarii la UE.
E foarte bine ca PNL a contribuit si contribuie major la realizarea acestui proiect, dar electoratul nu va considera niciodata ca acest proiect este doar al PNL. In afara de PRM, toate celelalte partide, intr-un fel sau altul, au contribuit la acest proiect. Succesul acestui proiect nu va umple cosul PNL cu puncte electorale.
In ultima dvs. interventie vorbiti de “o etapa post-Tariceanu”.
Eu sper ca un lider PNL nu are naivitatea sa se creada etern in pozitia pe care o are. A vorbi despre faza post-Tariceanu este acelasi lucru cu a fi vorbit despre faza post-Stoica in PNL, in vremea cand eram presedinte PNL. Si eu insumi m-am ocupat de faza post-Stoica si am contribuit la realizarea acestei faze. Prima grija a liderului nu este sa se ocupe numai de ceea ce se intampla cat este el in scaun, ci sa asigure si un viitor organizatiei. Convingerea mea este ca tocmai aceia care cred ca nu trebuie sa ai echipe alternative ataca PNL in mod mortal.
Sa nu ne ferim de adevarul ca in PNL exista gruparea Stoica si gruparea Patriciu, care il are acum premier pe Tariceanu.
Sa fac o precizare: nu mai exista astazi o grupare Stoica, pentru ca eu, din 2002 si pana astazi, am refuzat in mod consecvent sa ma implic intr-o actiune politica in interiorul PNL, tocmai pentru a se inlatura ideea ca in PNL se da o lupta intre gruparea Stoica si gruparea Patriciu. Pentru a nu mai aparea imaginea unei lupte intre mine si Patriciu, am dizolvat gruparea Stoica. Dar este firesc ca intr-un partid sa existe mai multe orientari, mai multe curente, mai multe grupari. Este un semn de sanatate. Dupa cum este firesc ca, la un moment dat, una sau alta dintre grupari sa conduca partidul. Ceea ce nu este normal intr-un partid democratic este ca gruparea care conduce partidul la un moment dat sa marginalizeze si sa elimine celelalte grupari. Rostul unei grupari care ajunge la putere intr-un partid, la fel ca rostul unui partid care ajunge la putere intr-o tara nu este sa elimine opozitia. Conducerea PNL avea datoria sa creeze o structura democratica de concertare a energiilor tuturor gruparilor si curentelor din partid. La congresul din februarie insa, s-a impus un statut care practic impiedica exprimarea democratica a curentelor si punctelor de vedere in interiorul partidului, si la nivel national, si la nivel local. Crin Antonescu a spus foarte bine ca, in absenta unei alegeri nominale a membrilor conducerilor PNL, conducerea aleasa pe lista nu are legitimitate.
PNL si PSD
In ultima interventie publica, spuneti: “In masura in care membrii grupului Tariceanu doresc sa aiba o comunicare oculta si o relatie speciala cu PSD, acestia trebuie lasati singuri sa-si asume aceasta optiune”. Ce inseamna asta?
Sper ca aceasta fraza e bine inteleasa, fara rastalmaciri: daca exista membri ai gruparii Tariceanu care doresc sa colaboreze cu PSD, ei trebuie lasati s-o faca. Eu n-am spus ca in momentul de fata sunt membri care negociaza cu PSD, am spus ca, daca vor fi asemenea membri, ei trebuie lasati sa faca acest lucru.
Dar de unde pana unde PNL si PSD?
Sunt doua elemente care justifica o asemenea ingrijorare. Primul: in perioada dintre cele doua tururi de scrutin prezidentiale, Dinu Patriciu, care este acum un om foarte influent in PNL, a pledat public pentru alianta intre PNL si PSD. Al doilea element: PNL nu a avut o strategie coerenta pentru a impiedica perceptia pe care a acreditat-o PSD. PSD in acest an a intervenit in momente decisive, pasamite pentru a lua apararea PNL. A intervenit in situatia in care s-a pus problema alegerilor anticipate si a spus ca nu e de acord. A intervenit si in situatia demisiei lui Tariceanu si a spus ca e bine ca nu si-a dat demisia. Institutul Sincai, al PSD, condus de Adrian Severin, a emis un document in care se spune clar ca, daca gruparea Patriciu-Tariceanu nu va mai conduce PNL, PSD va fi in pericol. E normal sa fie o ingrijorare in legatura cu eventuala apropiere dintre PNL si PSD.
Exista in respingerea proiectului dvs. de catre “prietenii” dvs. liberali o ingrijorare pentru pastrarea identitatii PNL. Dar ce aflu acum? Ca parlamentarii romani liberali voteaza la stanga in Parlamentul European.
Da, PNL e intr-o situatie foarte ciudata. In Parlamentul European, intrucat Partidul Popular este majoritar, Partidul Socialist si Partidul Liberal de cele mai multe ori lucreaza impreuna. Din Partidul Socialist cine face parte din gruparea parlamentara de la Parlamentul European? PSD. Din grupul liberal cine face parte? PNL. Si daca grupul liberal din Parlamentul European si grupul socialist din Parlamentul European colaboreaza in foarte multe directii, asta inseamna ca, de fapt, la nivel european PNL si PSD colaboreaza.
Adica vreti sa spuneti ca un Adrian Cioroianu, de pilda, voteaza alaturi de colegii d-lui Vacaroiu la Parlamentul European?
Da, atunci cand sunt voturi in comisii si in plenul parlamentului si se decide ca liberalii sa voteze impreuna cu social-democratii impotriva popularilor, asa se intampla. Si nu e nefiresc, pentru ca, la nivel european, liberalii sunt de centru sau de centru-stanga. Nefiresc este ca noi, PNL, sa ne asezam in aceeasi pozitie cu liberalii europeni, pentru ca noi in Romania suntem la dreapta. In Romania, misiunea liberalilor era sa faca un mare partid de dreapta, ca sa echilibreze PSD. Cata vreme in Romania nu avem polii constituiti, democratia e mereu in pericol.
Mai spuneti in interventia dvs.: “cei care pregatesc tranzitia in PNL”. Cine sunt?
Cei care pregatesc tranzitia in PNL trebuie sa fie chiar liberalii. Exista in PNL spaima de atacuri din afara. Eu insumi sunt privit de multe ori, din cauza proiectelor mele politice, ca fiind asociat cu Basescu. Vreau sa precizez ca nu l-am mai vazut pe Traian Basescu dinainte de Anul Nou si a vorbi de o intelegere intre mine si el este o prostie.
Identitate nationala
Ce intentionati sa faceti in continuare, ca liberal?
Am trei mari obiective, care sunt si motivele mele de ingrijorare. Primul este consolidarea PNL; si sunt ingrijorat pentru ca PNL strabate astazi o perioada critica. Al doilea obiectiv este sa realizam marele pol de dreapta; si aici sunt foarte ingrijorat, pentru ca eu constat ca exista mai degraba miscari centrifuge in interiorul dreptei. Si al treilea mare obiectiv este cel national, si anume crearea unei identitati a Romaniei care sa ii permita o reala competitie in interiorul UE. Integrarea europeana nu este un scop, ci un mijloc pentru afirmarea identitatii nationale.
Dar nu o are?
Daca vrem sa vorbim de o identitate romaneasca, trebuie sa ne raportam la structura institutionala a Romaniei de astazi. Ma refer la structura societatii civile, la sistemul politic, la institutiile administratiei, mai ales la administratia locala. Fara realizarea acestui obiectiv, riscam sa intram in UE fara identitate.
Asta cred ca este nucleul urmatorului dvs. document.
Daca voi fi exclus din PNL, voi avea timp sa-mi pregatesc acest document foarte bine.
Ce inseamna “exclus din PNL”?
Am citit in presa ca se discuta in PNL excluderea mea din partid si ca as fi scapat deocamdata. Eu am mai fost exclus o data din PNL, in decembrie ‘92, si am fost reprimit in ‘95, prin anularea deciziei de excludere.
Cine a avansat chestia asta?
Am citit ca un fervent sustinator al ideii este Puiu Hasotti. Inteleg ca vor sa-l sanctioneze pe Cristian Boureanu deocamdata.
Interviu realizat de Rodica Palade