Pe aceeași temă
Agentia Nationala de Integritate (ANI) cere Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman. Cererea ANI vine dupa constatarea unei stari de incompatibilitate in ceea ce-l priveste pe Roman, raportul ramanand definitiv, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a anuntat ca nicio contestatie nu a fost facuta in acest caz, potrivit Mediafax.
UPDATE: Petre Roman contrazice ANI si sustine ca a contestat la Curtea de Apel decizia in cazul sau. Deputatul PNL crede ca, din cauza unor aspect tehnice, este posibil ca Agentia de Integritate sa nu fie la curent cu desfasurarea procedurii.
"Eu am depus contestația la Curtea de Apel, dovadă faptul că mâine, 13 ianuarie, are loc prima examinare în instanță. Este posibil ca, din cauza unor aspecte tehnice legate de derularea acțiunii în instanță, să fi apărut o neconcordanță iar ANI să nu fie la curent cu faptul că procedura este în curs", arată Roman într-un comunicat citat de Agerpres.
Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucureşti, care i-a respins contestaţia, instanţa competentă în acest caz fiind Curtea de Apel Bucureşti, potrivit unor surse. Raportul nu a mai fost contestat ulterior în termenul legal de 15 zile de la primire.
"În vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.
Cererea a fost făcută după ce Curtea de Apel Bucureşti a comunicat ANI faptul că pe rolul Secţiei a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal nu există nicio contestaţie formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate.
Ce spune legea
Conform art. 22, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, "persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ", iar "dacă raportul de evaluare […] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanţa de contencios administrativ, Agenţia sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare".
Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă în acest caz este Curtea de Apel Bucureşti, actele procedurale efectuate în faţa altor instanţe de judecată fiind nule de drept, se arată în comunicatul ANI.
Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcţie".
Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.
În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman şi Sorin Ilieșiu, au fost în stare de incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii.
Potrivit ANI, Petre Roman se afla în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.