Pe aceeași temă
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit, marti, in prima sedinta condusa de presedintele Klaus Iohannis. La intalnirea de la Palatul Cotroceni participa atat noul director al SRI, Eduard Hellvig, cat si adjunctul sau, Florian Coldea.
UPDATE: Klaus Iohannis, dupa CSAT: “După mai bine de o jumătate de secol de pace, în apropierea granițelor noastre sunt uciși oameni. Alții își părăsesc satele în căutarea unui refugiu. România se află la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a început anul trecut modificarea granițelor stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial”, scrie Iohannis pe Facebook.
Presedintele arata ca: “Avem tot interesul ca orice conflict din această parte a Europei să se rezolve pe cale pașnică. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Apărare a Țării am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui în regiune și am reconfirmat angajamentele asumate de România în cadrul parteneriatelor noastre strategice”.
Victor Ponta, dupa CSAT: "Prima ședință CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv și civilizat. Romania este cea mai stabilă și sigură țară din regiune!"
Principalele decizii luate in CSAT:
Dosarul ucrainean
Situatia din Ucraina a reprezentat subiect central pe agenda discutiilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Intr-un comunicat de presa, Administratia Prezidentiala subliniaza deschiderea “fara precedent” a Kievului fata de Romania.
“Membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România. În continuare, membrii Consiliului au luat în discuție stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană și stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest”, transmite Palatul Cotroceni.
Membrii Consiliului au discutat si despre intarirea rolului strategic al Romaniei in Estul Europei.
“Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest”, arata sursa citata.
Armata
Programul multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romane a reprezentat un alt subiect in CSAT. Consiliul considera ca Bucurestiul si-a respectat responsabilitatile luate in cadrul sistemului euro-atlantic de securitate.
“O altă temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat că, în anul 2014, România a continuat respectarea angajamentelor asumate în cadrul organismelor internaţionale de securitate, simultan cu reducerea contribuţiei cu forţe în teatrele de operaţii”, transmite Palatul Cotroceni.
Consiliul subliniaza, totodata, ca decizia privind cresterea bugetului Apararii la 2% din PIB pana in 2017 va asigura dezvoltarea Armatei si va oferi o oportunitate pentru industria de aparare a tarii.
Noi trupe NATO
CSAT anunta, de asemenea, aprobarea intrarii si stationarii pe teritoriul Romaniei a unor forte armate portugheze. Este vorba despre patru avioane F16 Falcon si aproximativ 150 de militari si civili, in perioada mai-iunie 2015, in vederea pregatirii misiunilor de Politie Aeriana NATO
Raportul CSAT pe anul 2014 a fost aprobat in sedinta de marti si va fi trimis catre Parlament, spre examinare.
Şedinţa CSAT a început la ora 15.00, fiind condusă de preşedintele Klaus Iohannis, in cadrul intalnirii participand toti membrii Consiliului. La sedinta a participat si adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, potrivit Mediafax.
Agenda CSAT a cuprins:
• Starea de securitate din Ucraina. Implicaţii pentru România;
• Stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană şi de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest;
• Stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României;
• Proiectul de lege privind planificarea apărării;
• Concluziile rezultate în urma desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, în anul 2014, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare;
• Activitatea Consiliului Operativ al Securităţii Cibernetice, în anul 2014, şi evoluţiile înregistrate în spaţiul cibernetic;
• Activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014;
• Regulamentul de organizare şi funcţionare al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO;
• Provocările actuale generate de migraţie în contextul securitar din zone cu potenţial terorist;
• Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în anul 2014;
• Stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2014.
Ucraina – subiect central in CSAT
Situatia din Ucraina este “foarte proasta”, a declarat luni premierul Victor Ponta, in contextul prezentei subiectului pe agenda CSAT.
"Categoric, trebuie să fim foarte atenţi pentru că situaţia este proastă, e rea, ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce se întâmplă în restul regiunii, dar România este o ţară foarte stabilă", a spus seful Guvernului..
Ponta a asigurat in privinta actiunilor unitare ale Presedintiei, Guvernului si Parlamentului in privinta temelor de siguranta nationala.
"Pot să vă garantez faptul că, prin toate discuţiile pe care le-am avut la Washington, nu doar noi ne bazăm pe Statele Unite, şi ei se bazează pe noi şi în ceea ce priveşte toate subiectele de siguranţă naţională, Preşedinte, Guvern, Parlament acţionăm extrem de unitar şi ăsta e un lucru foarte bun", a spus Ponta.