Pe aceeași temă
UPDATE ora 16.50: Sebastian Ghiță a ieșit de la DNA Ploiești. "Am fost pus sub urmărire penală", a declarat deputatul, explicând că a fost întrebat despre relația sa cu Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. El a spus că nu i s-au pus întrebări despre zona politică, despre Victor Ponta.
"Acuzația este că am sprijinit acest grup", a spus Ghiță, față de care procurorii anticorupție au dispus controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. De asemenea, el nu are voie să intre în legătură cu ceilalți colegi din dosar, acuzați sau martori, printre care se numără și prietenii săi Mircea Cosma și Vlad Cosma.
Despre relația cu Iulian Herțanu a spus că nu are o legătură foarte strânsă cu acesta, s-a întâlnit cu el de vreo 5 - 6 ori, nu știa decât că firma Grosman este într-o situație dificilă și că sunt probleme cu lucrările la sistemul de canalizare din Comarnic, dar nu avea habar că firma era a lui Herțanu.
Sebastian Ghiță este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional, potrivit DNA, nu de folosirea influenței, așa cum se spunea pe surse anterior.
UPDATE: Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ar fi fost reținut, potrivit Realitatea TV, în dosarul cu un prejudiciu de peste 10 milioane de lei în care DNA Ploiești a făcut marți dimineața 14 percheziții, la mai multe adrese, printre care și sediul unor firme din familia lui Ponta și la domiciliul cumnatului acestuia.
UPDATE: Mircea Cosma și Vlad Cosma au fost puși marți sub urmărire penală și control judiciar, fiind acuzați de sprijinire a unui grup infracțional, folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, respectiv sprijinirea unui grup infracțional organizat.
Citiți și:
Mircea Cosma si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, urmariti penal si pusi sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Ponta
UPDATE: Primăria Comarnic ar putea pierde o finanțare de 4 miliaone de euro, întrucât ea nu mai poate derula proiecte europene din cauza nerespectării contractului luat de Grossman Engineering Group SRL, firma cumnatului premierului Victor Ponta.
Citiți și:
Primaria din Comarnic ar putea pierde 4 milioane de euro din cauza firmei cumnatului lui Victor Ponta
UPDATE: In jurul orei 15, Mircea si Vlad Cosma au iesit de la audieri. Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a spus presei ca are calitatea de inculpate si va veni miercuriea viitoare sa studieze dosarul. Fiul sau, Vlad, nu a facut nicio declaratie in fata presei, potrivit Ziare.com.
Potrivit B1TV, Mircea Cosma este acuzat de abuz in serviciu si a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Mircea Cosma a fost pus sub control judiciar, fiind vizat de mai multe capete de acuzare, precum sprijinirea de grup infractional organizat, schimbarea destinatiei fondurilor europene si folosirea influentei si autoritatii in scop personal.
UPDATE: Deputatul Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru folosirea influenței și autorității cu scopul obținerii de foloase necuvenite pentru altul, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Citiți și:
Sebastian Ghita, URMARIT PENAL pentru folosire a influentei in dosarul cumnatului lui Victor Ponta
UPDATE Deputatul PSD Vlad Cosma si seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, adusi la DNA Ploiesti
UPDATE Realitatea Tv relateaza ca Sebastian Ghita, deputat independent, este urmarit penal de DNA in urma perchezitiilor care au avut loc astazi la o firma detinuta de cumnatul si sora premierului Victor Ponta. B1 relateaza ca Sebastian Ghita a venit la sediul DNA Ploiesti, unde a fost citat in calitate de suspect: "N-am fost implicat, nu cunosc mai multe detalii", le-a spus Ghita jurnalistilor. El a mai declarat ca il cunoaste pe Iulian Hertanu si ca "Probabil procurorii vor sa se convinga de natura relatiilor mele cu dansul."
Ghita le-a spus jurnalistilor ca il cunoaste pe Iulian Hertanu "L-am vazut de cateva ori, in diferite ocazii, nu am o relatie foarte stransa cu dansul. N-am fost implicat, nu cunosc mai multe detalii. Nu cunosc exact subiectul."
Citiți și:
Ce CONTRACTE pe bani publici a mai avut compania detinuta de CUMNATUL premierului PONTA . Firma Grossmann Engineering, ABONATA la BANI PUBLICI . Afaceri cu Golden Blitz
UPDATE: Sursele judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.
Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
UPDATE: Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta, ar fi cercetat de procurori dupa ce, impreuna cu alte persoane, ar fi constituit un grup infractional care a actionat in vederea castigarii frauduloase a contractului de extindere retele de canalizare in orasul Comarnic, au declarat, marti, surse judiciare citate de Agerpres. Grupul a intrat in atentia procurorilor "pentru insusirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, si sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat'', relateaza Hotnews.
Aceleasi surse au precizat ca din grup fac parte Iulian Hertanu - administrator de drept si incepand cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, jud. Ilfov, Vladimir Razvan Ciorba, administrator/asociat la mai multe firme, printre care si SC CVR Asfalt Construct Group SRL, dar si Mihail Marian Coman - administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA in calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012.
Potrivit surselor citate, acestia au constituit un grup infractional ''pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect
La grupul infractional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al SC Grossman Engineering Group SRL incepand cu data de 25 aprilie 2014, si Liviu Munteanu, au aratat sursele citate. Procurorii DNA efectueaza marti dimineata perchezitii in 14 locatii, majoritatea situate in municipiile Bucuresti si Ploiesti, la sedii de societati comerciale ori domicilii ale unor persoane.
UPDATE: Declarația lui Victor Ponta, la aflarea știrii despre percheziționarea sediului unei firma a cumnatului său: „Nu cunosc și, oricum, ar fi greșit să comentez eu cercetările efectuate de procurori față de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toți.”
UPDATE: Grossmann Engineering Group (deținută de Iulian Herțanu, cumnatul premierului) a câștigat de-a lungul timpului mai multe contracte pe bani publici, din care cel mai mare a fost cel pentru pentru extinderea rețelei de canalizare din Cormarnic.
Contractul în valoare de 10,750 milioane de euro a fost obținut de Grossmann și Euro Construct Trading 98, din celebra grupare Golden Blitz (compania este deținută de Dan Besciu și Sorin Vulpescu, foști parteneri ai lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea).
Hidro Prahova SA este o societate a adminsitrațiilor locale în care Consiliul Județean Prahova deține aproape 84% din acțiuni, restului pachetului fiind împărțit între consiliile localităților din județ.
Pentru afaceri ilegale ale Hidro Prahova a fost trimis în judecată și deputatul PSD Mircea Roșca, fost director general al sucursalei Sinaia.
UPDATE: Este percheziționat nu doar sediul Exfin, ci și domiciliul soților Herțanu, potrivit Realitatea TV.
Procurorii DNA fac la această oră 14 percheziţi, în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale, printre care şi la Exfin 2000 SRL, fondată de Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta, și controlată acum de Alexandra Herțanu, sora premierului, asociată cu Natalia Maier.
Exfin 2000 a avut în 2013 un profit net de 57.000 lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor:
Vă prezentăm comunicatul DNA despre percheziții, comunicat în care nu sunt nominalizate firmele aflate în atenția procurorilor anticorupție:
"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene.
În cursul zilei de 17 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 14 locații, majoritatea situate în municipiile Bucureşti şi Ploieşti, acestea fiind sedii de societăţi comerciale ori domicilii ale unor persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei."