De același autor

Într-un acces de euforie, Asociaţia 21 Decembrie s-a precipitat să confere titlul de membru de onoare al Asociaţiei unor politicieni mediocri (sigur lustrabili, dacă s-ar fi născut în timp util), ca şi cum faptul că îşi fac treaba (în cazul de faţă, suspiciunea de demagogie e maximă) ar reprezenta vreun merit. Acum, după încă vreo câteva proceduri (promulgare, publicare în MO), legea ar trebui să înceapă să funcţioneze. Nu însă şi pentru lustrabilul şef, Ion Iliescu: el va fi ca un jucător care, după ce a rupt picioare în teren, este eliminat din joc, după fluierul final, la vestiare.
Legea lustraţiei, aşa cum am fost preveniţi ameninţător, va fi însă contestată la Curtea Constituţională. Zilele trecute, Valer Dorneanu tocmai a primit aviz favorabil, în umanimitate, pentru ocuparea funcţiei de judecător la înaltul for. Am în faţă un raport al Consiliului legislativ prin care proiectul Legii lustraţiei, avansat de un grup de deputaţi PNŢCD în 1999, este respins. Ghiciţi cine îl semnează în calitate de preşedinte al Consiliului... Valer Dorneanu! Iată-l aşadar pe Valer Dorneanu pus încă o dată să dea un aviz pe lustraţie. Am scris cu amărăciune, chiar pe această coloană, că privesc lustraţia ca pe o acţiune târzie, lipsită de şansa de a se înfăptui. Dar nu am bănuit că ea va fi şi batjocorită prin avize de tip Dorneanu.
Câteva mostre din argumentaţia Dorneanu, redactată în 1999 şi care nu avem niciun motiv să credem că nu se va reproduce identic şi în 2010, vă vor convinge: „Din punct de vedere socio-moral s-ar putea spune, în esenţă, că la zece ani de la Revoluţie, proiectul poate apare ca tardiv, iar în acest an premergător celui electoral poate fi apreciat ca prematur. În perioada la care se referă proiectul, mai multe generaţii de români nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral şi socio-politic decât cel oferit de stat, de societate şi de lege având, în consecinţă, o singură opţiune, încât «vina» lor principală pare a fi, în viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi născut după 6 martie 1945. În condiţiile date este greu de presupus că cineva le-ar putea reproşa că nu s-au născut toţi disidenţi sau eroi, ori, cel puţin, că nu au avut o anumită orientare politică, alta decât cea oficială.
Dacă atunci nu puteau avea decât o singură opţiune, considerată din perspectiva timpului ca fiind greşită, azi se poate face un pas mai departe, prin propunerea legislativă impunându-li-se să nu aibă nici o opţiune încercându-se condamnarea lor la un fel de moarte civilă“. Am reprodus întocmai, inclusiv cuvintele subliniate, frazele concepute de Dorneanu pentru a cântări nu doar soarta unei legi în care şi-au pus speranţa mulţi (încă) idealişti, dar şi pentru a putea să ne facem o idee despre nivelul intelectual al unui viitor judecător de Curte Constituţională.
Dar nu numai aparatul conceptual Dorneanu scârţâie din încheieturi a vechi, stricat şi analfabet, ci şi spiritul, tipic executantului ticălos. Valer Dorneanu, procuror între 1967–1974, apoi expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR, din nou procuror la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală (1980–‘85) şi, în fine, consilier legislativ din ‘85 până la revoluţie, scrie, crezându-se suficient de abil pentru a da o lovitură decisivă doritorilor de lustraţie: „De asemenea, viaţa fiind mai complexă decât schema structurilor de putere ale regimului comunist, rezultând din art. 2 din proiect, au existat cazuri când persoane care n-au deţinut astfel de funcţii sau n-au îndeplinit astfel de activităţi au adus o contribuţie chiar mai substanţială la sprijinirea acelui regim“. „Persoanele“ indicate de Valer Dorneanu sunt „distinşi intelectuali care, fără a fi membri de partid, au sprijinit în diverse modalităţi fostul regim atât în ţară cât şi în străinătate.
Or, impactul gesturilor acestora în opinia publică internă şi internaţională, poate fi considerat mai semnificativ pentru susţinerea regimului comunist decât faptul anonim că o persoană oarecare a fost activist salariat în aparatul central sau local al partidului comunist“. Adică, a fi în aparat, aşa cum ne arată biografia lui Dorneanu că el a fost, este un „fapt anonim“, în vreme ce „gesturile“ unor „distinşi intelectuali“ i-ar face, la rigoare, pe ei lustrabili, nu pe aparatcici. Însă Dorneanu e generos, de vreme ce urmează să-şi pună semnătura pe un aviz negativ: „Cu toate acestea, în general nu ar fi justificat să se conteste locul binemeritat al unei asemenea personalităţi în cultura românească“.
Aceasta e persoana care va judeca din nou Legea lustraţiei, dar şi alte legi pe care „colegii“ PSD+PC vor dori să le sfâşie în bucăţi în următorii 9 ani. Aproape un lustru. //
Comentarii 14
Gica - 03-29-2013
Acest individ un procuror al vechiului regim a fost obisnuiti sa inlace legea si sa se catere in functii importante.Cum va explicati ca dorneanu intre 2008-2010 era secretar general adj. Cam deputatilor,deci inalt functionar public,deci fara partid si in acelasi timp era presedinte al comisiei de etica psd,deci membru de partid,concluzia INCOMPATIBIL,deci a inculcate legea si acum este judecator la curtea constitutionala.CURAT MURDAR....
RăspundeGica - 03-29-2013
Intre 2008-2010 tovarasul dorneanu,fost procuror comunist ,din aia rai,democratizat prin catarare,era angajat cu statut de inalt functionar public,secretar general adj. La cam. Deputatilor,deci fara partid.Cum va explicati ca in aceeasi period era si presedinte al comisiei dea etica al psd,deci membru de partid,nu cumva era incompatibil,daca da cum de s aputut Asa ceva si Mai grav cum de a ajuns asta judecator la curtea constitutionala?
Răspundemarius - 09-09-2010
Ce este fals in afirmatia urmatoare? "[...] au existat cazuri când persoane care n-au deţinut astfel de funcţii sau n-au îndeplinit astfel de activităţi au adus o contribuţie chiar mai substanţială la sprijinirea acelui regim [...]" Vorbind strict de presedinti: ce are "lustrabilul sef" Iliescu in plus sau in minus fata de numai "lustrabilul" Basescu? Unii sunt mai mult sau mai putin lustrabili? Legea lustratiei ca si condamnarea comunismului de catre Tismaneanu&Basescu sunt strict instrumente demagogice. In politica si in societatea civila, foarte virulenta de altfel, avem de-a face cu o mare "gasca" de dalmatieni - toti patati dar toti latratori de soi. Imi declar deschis incapacitatea de a intelege care este scopul acestui articol. O varianta este ca as pierde eu anume esenta sau interes pe care il aveti prin sustinerea legii si "ghilotinarea" celor ce impiedica promulgarea/punerea in aplicare. Adica un interes de actualitate pus in slujba cuiva - precum un PNList sau un PDList care vrea sa scape de "emblema" PSD - Iliescu prin defaimare. A doua varianta este ca dumneavoastra aveti o gandire obiectuala, montata strict pe un fenomen numit "legea lustratiei" si tineti sa vedeti aliniati la zid toti "lustrabilii" precum un taranist tinut la inchisoare din 1950 in 1990. Adica (oarecum) razbunator dar sincer. Nu stiu cine sunteti, nu stiu ce vreti, am nimerit aiurea aici cautand pe google dar mi se pare cel putin deplasat si partinitor articolul dumneavoastra. Gresesc? Ce vreti, de fapt? Pentru ce si de unde atata indarjire? :)
Răspunderizoaicad arges - 06-06-2010
@Isule! Nu este suficient sa ai cap, pentru a posta comentarii! Este necesar sa ai si un dram de minte, care sa te ajute sa citesti materialul din blogul indicat de mine, sa-l poti analiza si sa fii in stare sa-ti exprimi si o opinie proprie! Ori te rogi la Dumnezeu sa-ti dea cativa neuroni, ori lasa-te de postari caci aceste sunt pentru cei ce gandesc cu propria minte! D. Rizoaica.
RăspundeIsul - 06-05-2010
Ma intriga niste diversionisti,dupa care ar trebui sa traim iar in comunism.Acestia aplica stilul lui Iliescu,lasa-i sa gandeasca ei cum vor,noi procedam cum dorim.Rizoaica Dementul,vasile si mihai imbecilii,insista sa suportam mizeria decantata din comportarea regimului Iliescu+Nastase!Va frige caderea PSD-ului fara speranta inviorarii!Mai interesant pentru noi e ce ve-ti face voi,slugilor?La cosul de gunoi e putin spus,la puscarie cu voi!
Răspundemihai - 06-05-2010
Nu ma intereseaza cazul Dorneanu, ci faptul ca Roberta Anastase a declarat ca alegerea lui nu este valida. Cine este Roberta Anastase? Dvs., care faceti atata caz de reformarea clasei politice, nu va intrebati cum a ajuns o fosta Miss Romania sa fie al treilea om in stat in aceasta tara? E jalnic sa constati ca o anonima - nu discut cum a iesit din anonimat - a ajuns sa stea intr-un scaun ocupat, in trecut, de Lascar Catargiu, Ion C. Bratianu, C.A. Rosetti s.a. Doamna Rodica Palade, scrutati-va constiinta, si raspundeti la intrebarea daca asta inseamna moralizarea vietii politice pentru care, chipurile, lupta GDS?
RăspundeCititor in stele - 06-04-2010
Sa ne mai miram ca alde ccr da verdicte politice: din lideri marcanti de partid, nu poti face peste noapte judecatori impartiali si integri!!! Forul ce ar trebui sa fie cel mai intelept si responsabil nu ar trebui sub nici un motiv sa fie completat cu fosti lideri de partid, indiferent in ce partid si-au castigat galoanele. Asa ne-am pricopsit la CCR cu mari "specialisti" care si-au dovedit eruditia si vocatia de impartitori ai dreptatii dupa ce au ragusit in pledoariile din parlament. Eu nu cred ca schimband locul de munca(si statutul) poti sa te lepezi de mentalitatea dobandita, ca membru de partid, cu aceeasi usurinta cu care schimbi camasa sau sosetele. Pe aceasta cale, vreausa incriminez politizarea tuturor institutiilor, fenomen ce n-a debutat imediat dupa, cum ar crede unii, ci a continuat neintrerupt din 1948 incoace. Se stie ca regimul comunist nu recunostea principiul separatiei puterilor in stat, asa ca nu e o surpriza ca nici constitutia iliesciana din 1991 nu a scos o vorba despre asa ceva. Iar clona ei, cea din 2003, cu referendumul haios(intins pe doua zile, cu tombole si urne mobile pe strazi si prin supermarketuri) nu a corectat lipsa majora in aceasta directie. Oare, ar trebui sa importam niste judecatori integri de prin alte azimuturi(daca or exista), care sa nu fi fost membri de partid, sefi ai camerei deputatilor, senatori sau mai stiu eu ce functii??? Si care sa vegheze la buna functionare a institutiilor statului. Nu sunt idealist, nici naiv, dar am reusi sa starpim coruptia doar daca reformam statul nostru slabit de atatea lupte in ultimii 70 de ani
Răspundevasile - 06-03-2010
Numai ce face Basescu, Boc, Udrea si toata gasca lor este bine, este legal, moral si aduce fericire si bunastare tuturor romanilor. Ce fac ceilalti, PSD, PNL, PC este imoral. Procurorul comunist Monica Macovei, dupa logica voastra, este un inger pe langa procurorul comunist Valeriu Dorneanu, pentru ca este de-al vortru. Asa analiza partinitoare nu suporta nici un comentariu. Cel putin bine ca recunosti ca Dorneanu a fost ales legal ca judecator la CC. Gasculitata de Anastasia sa mearga la reciclare . Oricum, legea lustratiri este neconstitutionala. Constitutia spune ca fiecare cetatean are dreptul de a alege si de a fi ales. Restrangerea exercitiului unor drepturi pe timp de pace se face prin hotarare judecatoreasca.
RăspundeDRON SILVIU - 06-03-2010
ARTICOL IN MARE PARTE JUST
Răspundeastralro - 06-02-2010
Ei astai adevarata fata a pesedistilor si a liberalilor de aceea va mai dura inca 20 de ani sa scapam de comunisti ,dorneanu si melescanu la c.c. ?
RăspundeGae - 06-02-2010
Atata timp cat pe ticalosii care au distrus Romania in ultimii 20 de ani nu-i "lustreza" nimeni, atunci legea aceasta este nedreapta. Un fost secretar de partid este mai vinovat decat unul care a furat milioane de la stat sau decat un judecator corupt? Nu am fost membru pcr, dar ticalosii de ieri mi se par copii nevinovati fata de ticalosii de azi, care au distrus, pe rand, industria, agricultura, educatia, sistemul de sanatate, armata, sportul, au distrus sau au rasturnat valorile morale... Activistii mai intrau si la puscarie cand greseau.
RăspundeMario - 06-02-2010
Superb articol !!! Cer scuze, ca saptamana trecuta v-am certat penrtu o usoara superficialitate. Daca se poate spune asa, astazi santeti perfecta!
RăspundeGladiatorul - 06-02-2010
De mai bine de douazeci de ani ne luptam sa scapam de un mod (oribil) de viata. Ne luptam sa scapam de VIATA CA O CARICATURA. Va fi greu, foarte greu sa ne insanatosim.
Răspunderizoaicad.arges - 06-01-2010
Nu de solutii tardive si nedrepte, care sa lustreze categorii profesionale avem nevoie, ci de SOLUTIA care sa "lustreze" lacomia, hotia, minciuna, nesimtirea, iresponsabilitatea, cu un cuvat CANCERUL societatii romanesti! Solutie pentru insanatosirea societatilor bolnave! (valabila atat pentru Romania cat si pentru Rep. Moldova). //// Cu 140 de ani in urma, marele poet Eminescu, se referea la cei din conducerea Romaniei, astfel : “Cum nu vii tu Tepes Doamne/ Ca punand mana pe ei / Sa-i imparti in doua cete/ In smintiti si in misei.” Astazi, tot un moldovean de-al lui Eminescu, conf. univ. Cristian Sandache, in “Flacara Iasului” din 12-05-2010, in editorialul intitilat “Scrisoare catre talharii care ne conduc”, li se adreseaza acestora, astfel: “Nu sunteti altceva decat o adunatura de hoti, curve, imbecili si tradatori”. Cuvinte grele, dar dureros de adevarate, atat pentru cvasitotalitatea clasei politice, cat si a mass-media, in care, probabil, vor fi existand si exceptii, de care, personal, nu am cunostinta! Sper ca exceptiile, atat din clasa politica, cat si din mass-media, daca exista, sa-si semnaleze prezenta, dupa studiul materialului indicat mai jos! Cei ce vor accesa link-ul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, vor gasi in materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, postat pe blogul “ Dreptate pentru toti”, atat solutia care ar fi pus capat coruptiei din societatea noastra, cat si o parte dintre politicienii si jurnalistii care n-au dorit sa miste un deget, sau sa-si implice un neuron in promovarea Binelui public! Ultimele cazuri de NESIMTIRE CRASA in acest sens, sunt urmatorii destinatari ai ultimelor scrisori transmise, astfel: Presedintele Traian Basescu, Scrisoarea Nr. 6516/22-03-2010, partidele politice PSD, PNL, PRM, PDL, UDMR, jurnalistii Mircea Marian si Silviu Sergiu, de la Ev. Zilei, “Nasul” basescian Radu Moraru, de la B1 TV, Victor Ciutacu, redactor la Jurn. Nat. si realizatorul emisiunii Vorbe Grele la Antena 2, etc. Precizez ca oricine poate sa verifice, pe propria persoana si familie, viabilitatea si eficacitatea solutiei prezentate! D. Rizoaica, fost detinut politic intre 1958-1963, si februarie-aprilie 1986!////
Răspunde