Pe aceeași temă
Structurile responsabile in domeniul securitatii nationale “nu au instrumentele necesare”, a declarat joi presedintele Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea considera necesara adoptarea in regim de urgenta a legilor Big Brother si a cartelelor pre-pay, pana la finalul lunii februarie, potrivit Mediafax.
Graba autoritatilor romane
Declarate neconstitutionale, proiectele de lege in cauza beneficiaza de sustinerea autoritatilor in domeniu privind o adoptare cat mai rapida. Incepand cu Ministerul de Interne, serviciile de informatii, chiar si cateva ONG-uri care s-au propuntat pentru aceste legi, acum a venit randul sefului Camerei Deputatilor sa sustina initiativele.
Intrebat cu vede parcursul legilor Big Brother si a cartelelor pre-pay, Valeriu Zgonea a declarat ca: ”Evenimentele care sunt în proximitatea graniţelor României, dar şi în zona europeană, ne obligă să facem această lege repede, atât legea retenţiei datelor, să o modificăm, cât şi celebra lege a cartelelor pre-pay, cum o denumim noi. Ele sunt obligatorii pentru România”, a afirmat Zgonea.
El a mai spus că serviciile de informaţii şi cele din zona de securitate naţională au nevoie de ”instrumente să-şi facă treaba cu profesionalism”, în condiţii de constituţionalitate.
Zgonea a evitat să se pronunţe în momentul în care a fost întrebat dacă susţine ideea ca accesul la datele reţinute de operatori să se facă cu un mandat de la judecător sau fără.
Ce spune directorul SRI
“Nu putem sa actionam in scop preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes”, a declarat George Maior cu privire la proiectele legislative privind supravegherea si cartelele prepay. Directorul SRI sustine ca modificarile nu extind monitorizarea si nu permit accesul la continutul comunicatiilor telefonice sau electronice fara mandat de la judecator.
Maior a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre acuzatiile potrivit carora serviciile de informatii din Romania ar fi prea puternice si slab controlate. Directorul SRI a oferit clarificari si in privinta scandalului ofiterilor acoperiti. “Exista un regim de incompatibilitati la care tinem foarte mult in operarea acestei arme exceptionale”, a spus Maior.
In ce priveste legea “Big Brother” si cea a cartelelor prepay, directorul SRI arata ca: “ (…) n-as folosi termenul . E vorba despre un pachet de legi absolut necesare. Legea privind retentia datelor exista si functioneaza in toate statele europene. Lipsa ei slabeste operational posibilitatea seviciului de a investiga, de a actiona preventiv”.
Maior mai spune ca: “Nu e un proiect de lege care sa extinda monitorizarea. El ne va da instrumente analitice de a corobora anumite date in situatia in care am avea in vedere asemenea evenimente in viitor pe teritorul Romaniei”, arata sursa citata.
“Libertati si drepturi sau nevoia de siguranta”
Si fostul premier si ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut o reactie privind legile in discutie, in contextul atacurilor din Paris.
UE se află într-un "moment de răscruce", unul "critic" pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene, după atentatele din Franta, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
Întrebat, vineri, de jurnalişti, înaintea unei conferinţe susţinute la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dacă românii au motive de îngrijorare date fiind evenimentele de la Paris, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă "între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă".
"Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros", a spus Ungureanu.
Societatea civila contesta initiativa
Mai multe ONG-uri, respectiv Militia Spirituala, APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociatia Geo-spatial.org, Fundatia Ceata si Asociatia Interactive Advertising Bureau Romania(IAB Romania) si-au exprimat joi "ingrijorarea cu privire la insistenta cu care institutiile abilitate ale statului re-propun acum, in regim de urgenta, un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului".
Acestea au amintit ca respingerea Legii Big Brother dateaza din iulie 2014 si ca "urgenta" invocata de autoritati pentru analiza in regim de urgenta a efectelor nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale.
In plus, un apel a fost lansat, in 22 decembrie 2014, de 13 organizatii non-guvernamentale, privitor la noua Lege a Securitatii Cibernetice.
Adresat presedintelui Iohannis, liderilor grupurilor parlamentare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Avocatului Poporului, apelul atrage atentia asupra Legii Securitatii Cibernetice. Semnatarii sustin ca, in forma adoptata de Parlament, Legea ar incalca garantiile consititutionale privind viata privata si cer sesizarea Curtii Constitutionale.
Sistemul National de Securitate Cibernetica
Procesul legislativ isi continua cursul, in tot acest timp, Senatul adoptand la sfarsitul anului 2014, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități și capacități în domeniu.
Potrivit proiectului de lege, autoritățile și instituțiile publice din SNSC colaborează cu deținătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociațiile profesionale și organizațiile neguvernamentale.
Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Tarii.
Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii a stabilit recent ca legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI, George Maior susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.
CITESTE SI: