Victor Ponta NU DEMISIONEAZA. Coalitia de guvernare il sprijina in continuare. Ponta: Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului

P.c. | 07.06.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a declarat, in urma sedintei cu ceilalti lideri ai coaliţiei aflate la guvernare, Gabriel Oprea şi  Călin Popescu Tăriceanu, ca nu va demisiona din functia de prim-ministru. Victor Ponta a spus ca justitia nu se face in functie de evenimente politice si a subliniat faptul ca urmarirea sa penala are legatura cu cazul Rarinca, cu votul din cazul Sova si cu unele declaratii ale sale ca premier.

 

CITITI declaratiile premierului Ponta: (preluare stiripesurse.ro)

 

Am datoria de a da cateva explicatii tuturor cetatenilor tarii - ca prim-ministru care a servit timp de peste trei ani.

 

Am o datorie speciala fata de partidele din coalitie / de parlamentarii care m-au votat / de cei 5.3 care m-au votat, dar si cei 6,3 care l-au votat pe Iohannis dar care asteapta masurile economice anuntate/ si fata de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Traian Basescu si au fost umiliti si zdrobiti printr-o decizie abuziva luata de o mana de oameni.

 

"Ma consider nevinovat"

 

Nu ma lupt cu justitia / nu ma lupt cu institutii / ma consider nevinovat si voi merge in fata procurorului si a judecatorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni pana vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior si la judecator ordonanta prin care sunt suspect fara a fi macar intrebat si voi respecta deciziile

 

Nu sunt o victima - Mariana Rarinca si altii necunoscuti sunt victime, ca si sutele de romani audiati cu Biblia pe capota masinii sau cei care stau si acum in arest preventiv doar pentru ca au avut ghinionul sa intre intr-un sistem malaxor, care mai da si rateuri, dar nu poate accepta asta.

 

Eu consider si gandesc ca acuzarea mea nu are legatura cu presupuse fapte din 2008-2009 si pentru care exista un dosar deschis in 2012, ci cu alte evenimente recente - cazul Rarinca, solicitarile si pozitiile Asociatiei judecatorilor, modificarile la anumite legi propuse in Parlament si votul din Senat in cazul Sova. Daca e asa, atunci asta nu este justitie - si nu cred ca, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur si simplu ingropate - nu se poate si nu e bine asa daca vrem sa traim intr-o tara libera!

 

Eu sunt un om puternic, am vazut si am participat la modul in care se exercita puterea. Nu intentionez sa ma jeluiesc si sa ma plang. Vreau sa-mi dovedesc nevinovatia mea si sa ajut la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile si nedreptatile.

 

"Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului"

 

Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului si a majoritatii parlamentare - conform tuturor definitiilor, schimbarea unui guvern altfel decat prin alegeri sau prin vot in parlament se numeste lovitura de stat.

 

Si guvernul pe care il conduc si toate guvernele viitoare trebuie sa vina si plece din functie nu in urma actiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri si Parlament.

 

Cazul meu: acum 7-8 ani nu eram in nicio pozitie de conducere si PSD era in opozitie. Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei in 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI si de Parchet - toti constatand ca nu este nimic ilegal.

 

Nu fac justitie la televizor - voi merge la procuror si instanta de fiecare data pentru a-mi prezenta punctul de vedere/ dar trebuie sa raspund public la ce a aparut in public - oficial sau pe surse.

 

Foarte pe scurt, voi arata ce elemente aduc eu in atentia publica (deoarece pana acum nu mi le-a cerut nimeni):

 

Nu am fost niciodata asociat in cabinetul Sova - cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presa, juristii stiu ca daca impusti cu 17 gloante nu sunt 17 crime) - le voi preda marti procurorului. Au fost emise si platite in baza unui contract legal inregistrat. Platile, de 2000 euro, s-au facut doar prin banca, toate au fost trecute in contabilitate si am platit toate taxele si impozitele!

 

Toti avocatii din Romania procedeaza asa. Nu exista acte false. Chiar si procurorul spune ca sunt prescrise din 2013!

 

Acuzatia de evaziune fiscala in care am fost acuzat ca sunt complice: nu faceam eu contabilitatea la societatea lor! Am fost controlat de ANAF in 2011 si concluzia a fost ca e totul legal. In cinci ani, obligatiile fiscale se prescriu, dar eu am platit oricum toate taxele.

 

Acuzatia de spalare de bani: banii erau primiti legal si i-am folosit doar prin banca si cu documente fiscale. Am cumparat doua apartamente de doua camere in 2006, in valoare totala de 900 mii lei (De la firma lui Sova am primit in 2007 - 50 mii si, in 2008, 130 mii lei)!

 

Voi prezenta toate aceste elemente in fata procurorului si in cadrul contestatiei la procurorul superior si la judecator. Sunt convins ca, daca eram intrebat inainte, era imposibil de inceput urmarirea penala!

 

"Sunt oameni politici care doresc eliminarea Parlamentului si a Guvernului"

 

Am spus si cred ca un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice ca isi foloseste functia pentru a incalca legea penala si se incepe urmarirea penala nu poate continua sa ramana!

 

Dar din ceea ce v-am prezentat rezulta clar ca acuzatiile sunt evident speculative si netemeinice. Ele doar dovedesc ca am ajuns la momentul in care toti cetatenii putem fi suspecti fara macar a fi intrebati inainte de asta! La momentul in care faptul ca nu suntem inca cercetati inseamna ca inca nu ne-a venit randul pe lista!

 

Am convingerea ca ordonanta de joi este doar o reactie de razbunare asupra mea pentru votul de marti din Senat - dar Justitia nu inseamna razbunare pentru decizii politice! Ne aflam intr-un moment extrem de grav pentru societatea noastra. Sunt lideri de opinie si oameni politici care doresc efectiv eliminarea Parlamentului dintre puterile statului, si acum si a Guvernului.  Autoritatile locale au fost deja masacrate si terorizate. Cred ca Romania are nevoie de procurori independenti si eficienti, asa cum are nevoie de ofiteri de informatii vigilenti - dar niciunul nu poate sa inlocuiasca Parlamentul, Guvernul si alesii locali, pentru ca aceasta ar fi o dictatura.

 

Am vorbit cu presedintele Iohannis, caruia i-am prezentat informatiile pe care le detin despre sistemul pe care l-a mostenit si pe care trebuie sa-l imbunatateasca in mandatul sau. Sper sa o faca!

 

Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideti sa nu fim ipocriti. Iohannis a candidat trimis in judecata la Iccj, Basescu s-a adapostit zece ani de dosarele penale prin functia ocupata si iubeste Justitia doar cand nu o cerceteaza pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiasi oameni care in cazul Udrea spuneau ca DNA si SRI fac abuzuri! Despre PNL imi este mie jena sa vorbesc, cu Predoiu cercetat in Gala Bute si tinut in suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Sova la Turceni si Rovinari si cu Gorghiu la Electrica.

 

Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine si familia mea /  dar schimbarea guvernului prin decizia unui procuror este un precedent de gravitate majora si eu nu pot sa fiu complice la asa ceva!

 

Criza politica ar fi tocmai o demisie, fara niciun plan national de asigurare a stabilitatii noastre - inseamna ca proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizarii, fondurile europene si Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI si CE, sau legile electorale - se vor amana pe termen nedefinit din moment ce nu exista o alta majoritate functionala.

 

Voi merge in fata Parlamentului la motiunea de cenzura. Daca trece, este clar ca demisionez si trebuie sa facem alegeri anticipate. Daca nu, voi finaliza aceste proiecte si voi discuta apoi cu colegii de coalitie, cu Presedintele tarii si cu opozitia actuala care sunt pasii urmatori.

 

UNPR si PLR il sustin pe Victor Ponta

 

Gabriel Oprea, liderul UNPR, a declarat ieri ca partidul pe care il reprezinta sustine actuala guvernare si nu va vota motiunea de cenzura depusa de PNL. Oprea a mai spus ca Romania are nevoie de stabilitate si nu trebuie sa intre intr-o criza politica, avand nevoie de o continuitate care nu poate fi obtinuta decat prin ramanerea la putere a actualului guvern.

 

CITITI SI: Gabriel Oprea: UNPR sustine actuala guvernare. Romania nu trebuie sa intre intr-o criza politica prin schimbarea premierului

 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca este ingrijorat de hotararea DNA de a incepe urmarirea penala impotriva prim ministrului Victor Ponta, in aceeasi zi in care PNL a depus omotiune de cenzura impotriva Guvernului. Tariceanu se declara solidar cu Victor Ponta, considerand ca rasturnarea Guvernului in acest moment ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept din ultimii 25 de ani

 

CITITI SI: C.P. Tariceanu ramane alaturi de Victor Ponta: Rasturnarea guvernului pe cale judiciara ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept

 

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru. Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului sa demisioneze, insa Ponta a refuzat sa faca acest lucru.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22