Victor Ponta: Situatia din Ucraina este foarte proasta. SUA se bazeaza pe noi. Suntem o tara stabila

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Situatia din Ucraina este “foarte proasta”, a declarat luni premierul Victor Ponta. Seful Executivului a confirmat existenta unor consultari cu presedintele Iohannis in privinta agendei sedintei CSAT de marti.

"Am fost consultat (în legătură cu şedinţa CSAT, n.r.). Ca vicepreşedinte, coform legii, trebuie să fiu consultat. Ne-am consultat (cu preşedintele Iohannis - n.r.), agenda este făcută şi e normal să avem CSAT", a spus Ponta, cu privire la decizia presedintelui de a convoca CSAT.

"E conform legii CSAT şi era absolut normal să fie convocat", a adăugat Ponta, potrivit Mediafax.

In privinta situatiei din Ucraina, Victor Ponta a subliniat ca este foarte proasta si necesita un grad ridicat de atentie.

"Categoric, trebuie să fim foarte atenţi pentru că situaţia este proastă, e rea, ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce se întâmplă în restul regiunii, dar România este o ţară foarte stabilă", a spus seful Guvernului..

Ponta a asigurat in privinta actiunilor unitare ale Presedintiei, Guvernului si Parlamentului in privinta temelor de siguranta nationala.

"Pot să vă garantez faptul că, prin toate discuţiile pe care le-am avut la Washington, nu doar noi ne bazăm pe Statele Unite, şi ei se bazează pe noi şi în ceea ce priveşte toate subiectele de siguranţă naţională, Preşedinte, Guvern, Parlament acţionăm extrem de unitar şi ăsta e un lucru foarte bun", a spus Ponta.

Administratia Prezidentiala a anuntat convocarea Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT), marti, pe ordinea de zi a discutiilor aflandu-se situatia din Ucraina, stadiul Programului multiannual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei si activitatea Consiliului Operativ al Securitatii.
 

Inarmarea Ucrainei

Situatia critica din estul separatist al Ucrainei mentine pe agenda Occidentului discutiile privind inarmarea Kievului, in lupta cu separatistii sustinuti de Rusia.

Cel mai recent apel pentru inarmare vine de la fostul comandant NATO Wesley Clark, care crede ca Vestul trebuie sa trimita armament in Ucraina pentru a stopa expansiunea lui Vladimir Putin spre frontierele Aliantei Nord-Atlantice.

Clark considera ca SUA nu ar trebui sa ezite ci sa treaca la actiune: "După terminarea Războiului Rece, Statele Unite ale Americii au primit o lecţie dură: atunci când putem face ceva, trebuie să facem. În Rwanda, nu am facut, şi 800 de mii de oameni au fost ucişi. În Bosnia, am ezitat, şi mai mult de 100 de mii de persoane au fost ucise, iar 2 milioane au fost strămutate înainte ca noi sa începem să acţionăm. 

În Balcani, în 1991, i-am lăsat pe europeni să încerce cu diplomaţia pentru a opri agresiunea sârbă deghizată într-un conflict etnic. Diplomaţia nu a reuşit. Am sprijinit europenii atunci când au cerut  trupe ONU de menţinere a păcii. Nici asta nu a reuşit. Numai atunci când SUA a preluat conducerea şi  au aplicat forţa militară, pentru a sprijini diplomaţia am oprit conflictul. Şi am reuşit cu cheltuială minimă şi fără a pierde un singur soldat", scrie generalul în rezervă Wesley Clark.

CITESTE SI: VIDEO In Congresul SUA creste presiunea pentru INARMAREA UCRAINEI. Secretarul american de Stat John Kerry: Rusii m-au mintit in fata

Generalul a mai spus ca diplomatia va functiona doar dupa ce situatia de pe front va fi controlata: „Pentru ca diplomaţia să aiba efect, ar trebui să fie stabilizată situaţia de pe front. Ucraina are nevoie de mijloace de auto-apărare: arme anti-tanc, radare antiaeriene, drone , dispozitive de vedere pe timp de noapte şi mijloace securizatate de comunicare, subliniază Wesley Clark.  

Un apel pentru inarmare vine si de la Londra, unde fostul ministru britanic al Apararii, Liam Fox, pledeaza pentru actiune.

Fox atrage atentia Occidentului asupra “planului strategic clar” al Kremlinului de a domina Estul Europei.

Statele europene trebuie sa prioritizeze securitatea nationala mai mult decat bunastarea social si ajutorul extern si sa ofere guvernului de la Kiev arme anti-tanc, drone de supraveghere si tehnologie codata. 

Conservatorul sustine ca desi sanctiunile impuse de Occident afecteaza economia Rusiei, Vladimir Putin pare indiferent la suferintele propriilor cetateni.

Puterile NATO trebuie in schimb sa "ofere ucrainenilor capacitatile de care au nevoie pentru a se apara in fata superioritatii militare a separatistilor pro-rusi si aliatilor de la Kremlin".

De altfel, recent, un grup de senatori americani din ambele tabere - republicani si democrati – au facut un apel catre secretarul de Stat John Kerry pentru livrarea de capacitati militare neletale Kievului, in incercarea de a contracara avansul agresiv al separatistilor sustituti direct de Federatia Rusa.

"A venit timpul pentru a oferi arme defensive Ucrainei şi pentru a lua în considerare impunerea unor sancţiuni şi penalităţi care vor creşte costul acţiunilor lui (Vladimir Putin), inclusiv o eventuală eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT", pledează, într-o scrisoare adresată lui Kerry, un grup de senatori republicani şi democraţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22