VIDEO Boris Nemtov, lider al opozitiei ruse si opozant al lui Vladimir Putin, a fost IMPUSCAT MORTAL la Moscova

P.c. | 28.02.2015

Pe aceeași temă

Boris Nemtov, lider al opozitiei ruse, adversar al razboiului din Ucraina, a fost ucis azi-noapte in centrul Moscovei, fiind impuscat din spate de patru ori. Conform BBC, Nemtov declarase recent ca Vladimir Putin ar putea sa il omoare din cauza criticilor sale la adresa implicarii Rusiei in criza din Ucraina, relateaza Hotnews.

 

"Boris Nemtov se plimba alaturi de o tanara pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment in care a fost impuscat in spate de patru ori, acest lucru ducand la moartea sa", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

 

Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. In plus, Putin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) sa investigheze asasinatul.
 

 

Casa Alba a condamnat "uciderea brutala" a lui Boris Nemtov si a cerut "guvernului rus sa demareze o ancheta prompta, impartiala si transparenta". De asemenea, Consiliul National de Securitate al presedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care sustine ca cei responsabili de moartea lui Nemtov trebuie sa fie "adusi in fata justitiei".

 

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat crima intr-un mesaj trimis pe o retea de socializare: "Eu sunt socat si consternat de faptul ca principalul lider al opozitie, Boris Nemtov a fost impuscat. Criminalii trebuie adusi in fata justitiei"

 

"Aceasta este o tragedie teribila pentru intreaga tara", a declarat fostul ministru de finante al Rusiei, Alexei Koudrine.

 

Mihail Kasianov, fost prim-ministru in era Putin si actual membru al opozitiei, a declarat ca aceasta crima a fost “pretul pe care a trebuit sa-l plateasca Boris pentru ca a luptat ani de zile pentru ca Rusia sa devina o tara libera si democratica”. "In secolul XXI, in 2015, un lider al opozitiei este ucis sub zidurile Kremlinului. Aceasta depaseste orice imaginatie", a concluzionat Kasianov

 

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a reactionat de asemenea: "El (Boris Nemtov - n.red.) a fost o punte intre Ucraina si Rusia, iar aceasta legatura a fost distrusa de focurile de arma ale unui asasin. Cred ca acest lucru nu este intamplator".


Boris Nemtov trebuia sa participe duminica la o demonstratie a opozitiei intr-un cartier periferic al Moscovei. Un lider al evenimentului, Leonid Volkov, a anuntat ca demonstratia a fost anulata si va fi inlocuita cu un mars in memoria lui Nemtov. 

 

 

In ultimul mesaj postat pe Twitter, Nemtov a facut un apel la opozitia dezbinata din Rusia de a se uni intr-un mars anti-razboi care era planificat pentru duminica. "Daca sustii oprirea razboiului dintre Rusia si Ucraina, daca sustii oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie in Maryino (Maryino este o statie de metrou din cartierul cu acelasi nume, fiind cel mai populat cartier din Moscova - n.red.)". 

 

Cine a fost Boris Nemţov

 

Boris Nemţov a fost un reformator liberator care s-a remarcat în timpul lui Boris Elţîn şi care a devenit un critic înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin, relatează BBC News Online, citat de Gandul.

 

Nemţov a fondat numeroase mişcări de opoziţie după ce a părăsit Parlamentul rus în 2003 şi a fost copreşedintele Partidului Republican - Partidul Libertăţii Poporului din 2012. A fost un critic vocal şi proeminent al lui Putin, denunţându-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situaţiei economice şi pentru corupţia care a înconjurat pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.

 

Alături de alte figuri de opoziţie, Aleksei Navalnîi şi Gary Kasparov (fost campion la şah), Nemţov a jucat un rol proeminent în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011. El a fost arestat pentru participarea la aceste proteste şi a fost deţinut în 2011 timp de 15 zile.

 

Nemţov a candidat pentru prima dată în 1989, fără succes, înainte de a fi ales în Parlamentul rus în 1990. El i-a fost alături lui Boris Elţîn atunci când preşedinţia acestuia era vizată de critici în 1991, iar Elţîn l-a recompensat pentru loialitatea lui cu un post de guvernator regional la Nijnîi Novgorod. Nemţov era tânăr şi elocvent, vorbea fluent engleza şi ştia cum să se descurce în faţa presei, iar Nijnîi Novgorod a devenit un model pentru investitorii străini în Rusia.

 

Nemţov a devenit rapid unul dintre cei mai proeminenţi politicieni din Rusia şi observatorii speculau că Elţîn îl vede drept succesorul său. În 1997, Elţîn l-a numit vicepremier pentru reforma economică, dar Nemţov a ajuns să regrete numirea, pentru că aceasta prevestea începutul declinului său politic. Ambiţiile sale prezidenţiale pe care le avea au fost subminate de criza economică din august 1998, care l-a costat postul în Guvern.

 

În 1999, Nemţov a fondat Uniunea Forţelor de Dreapta (SPS), alături de câţiva liberali ca Anatoli Ciubais şi Igor Gaidar. Iniţial, partidul părea să aibă un succes moderat, obţinând aproximativ 10 la sută din voturi la alegerile din decembrie şi formând o facţiune influentă în Parlamentul rus. Dar în următorii ani, atitudinea SPS faţă de noul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a evoluat de la sprijinul condiţionat la opoziţie deschisă, iar partidul şi-a pierdut susţinătorii.

 

Kasparov a declarat că vărsarea de sânge era inevitabilă în "atmosfera de ură şi violenţă" creată de preşedintele Putin. Mesajul este clar, a adăugat el: "Opune-i-te lui Putin şi viaţa ta valoarează mult prea puţin".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22