Pe aceeași temă
Apartententa unei tari la zona euro este “irevocabila”, a clarificat luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE). Reactia oficialului vine in contextul unei dezbateri intense privind posibila iesire a Greciei din zona monedei unice europene. Duminica a aparut, pe surse, informatia conform careia cancelarul german Angela Merkel ar fi dispusa sa permita iesirea Atenei din zona euro, daca stanga radicala din aceasta tara va contesta masurile de austeritate impuse. Tot in 4 ianuarie, fluxurile de stiri au publicat declaratia lui Barry Eichengreen, economist la Universitatea California din SUA. Acesta considera ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar avea efecte profunde asupra pietelor financiare, consecintele unei astfel de decizii fiind mai severe decat cele ale falimentului bancii Lehman Brothers din 2008, fapt ce a provocat criza financiara globala.
"Apartenenta la euro este irevocabila", a declarat Annika Breidthardt in cursul unei conferinte de presa, reamintind ca aceasta regula este inscrisa in Tratatul de la Lisabona, "articolul 140, paragraful 3", potrivit Hotnews.
"Nu vom intra in speculatii si scenarii ce risca sa fie interpretate intr-un context care nu este pus in discutie", a adaugat un alt purtator de cuvant, Margaritis Schinas.
Comisia Europeana a fost interogata cu privire la acest lucru in contextul informatiilor aparute sambata in saptamanalul german Der Spiegel, potrivit carora guvernul german considera inevitabila o iesire a Greciei din zona euro daca partidul Syriza (stanga radicala) castiga alegerile legislative elene din 25 ianuarie si decide sa abandoneze linia de rigoare bugetara si sa nu mai ramburseze datoria tarii.
Merkel, dispusa la exit-ul Greciei
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, este dispusa sa permita iesirea Greciei din zona euro, daca stanga radicala din aceasta tara va contesta masurile de austeritate impuse Atenei, potrivit publicatiei Spiegel, care citeaza “surse apropiate Guvernului german”.
"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, citand "surse apropiate Guvernului german".
Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schauble si-au schimbat opiniile si "considera suportabila o iesire a (Greciei) din zona euro in urma unor progrese realizate dupa summitului crizei in 2012", noteaza Spiegel Online.
"Riscul contaminarii altor tari este limitat, deoarece Portugalia si Irlanda sunt considerate asanate. Pe de alta parte, MES (mecanismul european de stabilitate) furnizeaza un mecanism de salvare solid, in timp ce Uniunea Bancara asigura securitatea institutiilor de credit", potrivit sursei citate.”
“Falimentul Lehman Brothers la patrat”
O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar avea efecte profunde asupra pietelor financiare, sustine Barry Eichengreen, economist la Universitatea California. Acesta afirma ca eventualele consecinte ale unei astfel de decizii a Atenei ar putea fi mai severe decat cele ale falimentului bancii Lehman Brothers din 2008, fapt ce a provocat criza financiara globala.
Prezent sâmbătă la întâlnirea anuală a Asociaţiei Economice Americane, Barry Eichengreen a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acţiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităţilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital.
Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pieţele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculaţii în privinţa următoarei ţări care ar putea părăsi zona euro.
"Pe termen scurt, ieşirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat", a avertizat Eichengreen.
Economistul american estimează că politicienii europeni îşi vor "înghiţi nodul din gât din nou" şi vor face compromisurile necesare pentru a menţine Grecia în uniunea monetară.
"Deşi păstrarea zonei euro în forma actuală va fi un demers costisitor, dificil şi dureros pentru politicieni, destrămarea acesteia va fi încă şi mai costisitoare şi dificilă", a spus Eichengreen.
Parisul ia pozitie
Presedintele francez Francois Hollande a afirmat luni ca grecii, care vor vota pentru un nou parlament la sfarsitul lunii, sunt "liberi sa isi aleaga destinul", insa a avertizat ca guvernul care va urma trebuie sa isi respecte angajamentele luate de Grecia in cadrul Uniunii Europene.
El a facut aceste declaratii la postul de radio France Inter, fiind intrebat cum comenteaza o posibila victoriei a stangii radicale Syriza in alegerile legislative din 25 ianuarie.
Parlamentul elen a anunţat săptămâna trecută dizolvarea sa şi organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi câştigate de formaţiunea de extremă-stânga Syriza, care se opune continuării măsurilor de austeritate impuse de Troica internaţională (Comisia Europeană, BCE şi FMI) în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de euro.
CITESTE SI: