Pe aceeași temă
Inalta Curte a primit probele adunate de DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor, Darius Valcov. Ieri procurorii au descoperit alte 94 tablouri detinute de Valcov, care erau ascunse pe la rudele si prietenii sai, unele chiar in interiorul unor pereti falsi, relateaza Hotnews
Procurorii DNA au descoperit, in urma unor perchezitii efectuate joi in Bucuresti si in mai multe locatii din judetul Olt, alte 94 de tablouri care i-ar apartine lui Darius Valcov. Trei dintre acestea trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir si ar costa aproximativ 120.000 de euro, iar celelalte ar apartine unor pictori romani, printre care si Petrascu.
Conform procurorilor, tablourile ar fi fost achizitionate prin intermediari si aduse peste granita in masini, fiind ascunse pe la rude si prieteni, unele find ascunse chiar si in pereti falsi.
Procurorii descoperisera deja, intr-un seif, 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur in greutate totala de trei kilograme, un tablou inscriptionat "Renoir", un tablou inscriptionat "Jean Cocteau" si o pictura pe lemn inscriptionata "Aurel Acasandrei", care ii apartin tot lui Darius Valcov.
Joi, procurorii si politistii au perchezitionat sediile unor firme din Slatina controlate de Darius Valcov, respectiv o firma de contabilitate, una de avocatura si una de cadastru.
In dosarul prin care cer arestarea preventiva a lui Darius Valcov, procurorii DNA prezinta probele pe care le au impotriva acestuia: Acestea ar fi "denunturile si declaratiile martorilor Theodor Berna, Andrei Ovidiu Ramba, Marian ALexandru Mocanu, Virgil Christian Ramba, Silvia Anghel, Cristina Luica Cutuca, declaratiile inculpatilor Petre Bogdan Tomescu si Constantin Cristian Tomescu, inregistrarea convorbirilor ambientale purtate intre Marian Alexandru Mocanu si Petre Bogdan Timofte din 24 februarie, intre Marian ALexandru Mocanu, Petru Lucian Susala si Bogdan Petre Timofte, din 26 februarie si intre Marian Alexandru Mocanu si Lucian Petrut Susala, din 2 martie, din procesele-verbale de supraveghere video, audio sau prin fotografiere a intalnirilor dintre martorul Marian Alexandru Mocanu si inculpatii Petre Bogdan Timofte si Lucian Petru Susala, dintre inculpatul Darius Bogdan Vilcov si inculpatul Petru Lucian Susala, documentele financiar-contabile (fise de cont, extrase de cont, contracte comerciale, facturi) si inregistrarea convorbirilor telefonice".
DNA noteaza ca declaratiile martorilor Berna, Ramaba si Mocanu "se coroboreaza cu declaratia inculpatului Petre Bogdan Timofte, in sensul disimularii originii ilicite a sumelor de bani primite de la Berna, prin societatea Tehnologica Radion, si avand ca destinatar final hotelul City din Slatina, care apartine, prin persoane interpuse, inculpatului Darius Bogdan Valcov".
"De asemenea, martorul a confirmat prin depozitia sa ca, in vara anului 2012, pentru a continua lucrarile la hotelul City din Slatina, Susala i-a comunicat ca a primit bani de la societatile Plus Confort si S.C. MKS Still Grand Serv. Pentru a justifica platile efectuate de catre aceste doua societati, inculpatul sustine ca a intocmit contracte, situatii de lucrari si facturi care nu au corespondent in realitate. Conform declaratiei martorului, persoana de legatura pentru relatia cu Plus Confort si MKS Still Grand Serv a fost asigurata de Marian ALexandru Mocanu. In acelasi timp, inculpatul a precizat ca sumele facturate de societatea Bogmar Pro Design catre Plus Confort au fost de aproximativ 22 de miliarde de lei vechi, iar cele facturate catre MKS Still Grand Serv de aproximativ 13 miliarde de lei, sume pe care le-a incasat si pe care le-a folosit sa achizitioneze materiale si mobilier pentru hotelul City din Slatina, conform solicitarii inculpatului Susala Lucian Petrut", se mai arata in documentul citat.
In acelasi sens, noteaza procurorii, martorul a precizat ca "din intregul mecanism de acte fictive incheiate pentru a justifica relatia comerciala Plus Confort, MKS Still Grand Serv si SBogmar Pro Design, destinatarul si beneficiarul real al sumelor de bani este Valcov Darius Bogdan".
"De altfel, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Susala, a distrus mai multe documente si hard disck-uri, iar de la Tomescu, reprezentant al societatii Cafmin a aflat ca are aceleasi probleme pe care le are el cu Plus Confort si MKS Still Grand Serv", se mai arata in referat.
Din aceleasi inregistrari ambientale, arata DNA, mai reiese "implicarea inculpatului Florin Minel Prina si a inculpatului Bogdan Darius Valcov in protejarea activitatilor comerciale ilicite desfasurate de aceste societati comerciale, prin intermediul carora au realizat castiguri personale materializate in lucrari de reabilitare a unor imobile controlate prin interpusi, consultarea permanenta si influentarea inculpatului Valcov, ministru al Finantelor in Guvernul Romaniei, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, cuantumul sumelor de bani provenite din infractiuni de coruptie - trafic de influenta si spalarea acestora prin intermediul unor societati comerciale pe care le controlau si crearea de circuite financiare fictive, de natura a masca aceste activitati ilicite, directionarea sumelor de bani provenite din infractiuni de coruptie, evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru obtinerea de avantaje materiale de catre Valcov (Hotelul City Slatina), sustragerea si distrugerea de documente de natura sa conduca la exonerarea de raspundere penala a acestora cu prilejul unor eventuale investigatii penale".
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov va fi plasat in arest la domiciliu, au decis, joi seara, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea nefiind definitiva.
CITITI SI: Inalta Curte il plaseaza pe Darius Valcov in arest la domiciliu. Procurorii au cerut arest pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva
Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, pentru ca a intervenit, ca primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
In acelasi dosar, Valcov mai este suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme detinute de Valcov, dar administrate prin interpusi.
Licitatii trucate
Concret, procurorii il acuza pe Valcov ca, in timpul mandatului de primar la Slatina, ar fi modificat in mod abuziv caietul de sarcini pentru o licitatie in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”. Astfel, ca urmare a acestui fapt, o anumita firma a castigat licitatia.
Anchetatorii sustin ca, in schimbul sprijinului acordat, administratorul in cauza i-ar fi propus lui Valcov 20% din valoarea sumelor incasate din contractele de executie.
Procurorii anticoruptie vorbesc, in acest caz despre o suma de aproximativ 2 milioane de euro, care ar fi fost primita de Darius Valcov.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Circuit financiar fictiv
Totodata, DNA sustine ca Valcov a creat impreuna cu Florin Prina, viceprimar la Slatina la acel moment, un circuit financiar fictiv, pentru a masca provenienta banilor.
Anchetatorii arata ca Prina “a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit unui comunicat DNA.
Valcov isi sustine nevinovatia
Darius Valcov nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosarul traficului de influenta. Informatia a fost prezentata public de avocata fostului sef de la Finante.
"Noi, apararea am spus ca nu exista un singur lucru care sa aduca suspiciunea ca s-ar fi savarsit o astfel de infractiune", a spus avocata. Inscrisurile prezentate de procurori nu dovedesc o astfel de infractiune, a insistat Furtuna.
Aceasta a respins si acuzatiile ca fostul ministru de Finante ar fi cerut sa fie distruse probe: "Nici denuntatorii nu au spus ca s-ar fi distrus ceva".