Pe aceeași temă
Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii, acuzata de luare de mita in dosarul "Gala Bute", s-a prezentat in aceasta dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca cererea procurorilor DNA de arestare preventiva. Udrea a declarat ca se simte mai bine deoarece este sustinuta de mai multi oameni in aceste zile, printre care si fostul presedinte Traian Basescu, relateaza Hotnews.
UPDATE: Elena Udrea va astepta acasa decizia magistratilor care judeca cererea de arestare preventiva. La iesirea din sala, ea a raspuns intrebarilor privind finantarea campaniilor PDL de catre Dorin Cocos: "Stiam ca Dorin Cocos finanta campaniile PDL-ului. Asa se finanteaza campaniile electorale in Romania. Intrebati-i pe domnul Ponta, pe domnul Iohannis, si ei au facut la fel."
Udrea a spus ca este dezamagita de oamenii cu care a lucrat nu mai recunosc ce au facut. "Ca om politic am facut multe greseli, ca ministru am fost un ministru bun si imi asum", a spus Udrea. "E trist sa vezi ca lucrurile pe care le-ai facut cu buna credinta sunt puse la indoiala de oameni care au fost acolo (n.r. in Ministerul Turismului, de unii) care stiu ce am facut. Unii au facut denunturi frauduloase doar ca sa scape. Sunt convinsa ca atunci cand un dosar ajunge in fata judecatorilor aceste fapte nu tin".
"E de toata jena sa spui ca la doi ani dupa ce unii au recunoscut ca au luat mita sa spui ca mi-au platit o masa mie. Chiar de o masa aveam bani. Cei care sunt la un moment dat la guvernare nu au voie sa se planga de conditiile din detentie pentru ca nici noi nu am facut nimic ca sa le imbunatatim. Sunt un politician ca multi altii cu bune si cu rele, dar sunt mai onesta si mai de buna credinta decat o mare parte a clasei politice".
Udrea a fost insotita miercuri dimineata la Instanta Suprema de prietena sa, Ruxandra Dragomir.Intrebata daca ar face declaratii impotriva fostului presedinte Traian Basescu, Udrea a explicat ca nu are niciun motiv, nu stie nimic pentru a face un astfel de denunt.
UPDATE 08.05: Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea a declarat, miercuri dimineata, la intrarea la Curtea Suprema ca "misiunea nu poate sa fie usoara, avand in vedere ca avem in fata o cerere de arestare preventiva". El a subliniat din nou ca votul de luni a Camerei Deputatilor prin care a incuviintat arestarea preventiva in dosarul Gala Bute nu a respectat legea.
"A aparut reactia sefului Curtii Constitutionale care ar fi trebuit sa fie rezervat si am aflat ca legea fundamentala prevaleaza in fata articolelor 55 si 70 din regulamentul Camerei Deputatilor", a spus Striblea. "Sunt 6 capete de acuzare pentru care s-a cerut arestarea preventiva", a mai explicat Striblea.
UPDATE 07.48: Elena Udrea a ajuns in jurul orei 7.45 la sediul instantei supreme. "Cand intri in politica, te gandesti ca ajungi in orice fel de zile", le-a spus jurnalistilor fostul ministru al Turismului.
"Conteaza mult ca ma sustin foarte multi oameni in aceste zile, si conteaza mult ca ma sustine si fostul presedinte, desigur", a mai spus Udrea, "Sunt deja arestata in dosarul Microsoft" , a adaugat fostul ministru."Sunt lucruri pe care am dorit sa le spun doar in fata judecatorilor, nu si in fata procurorilor", a incheiat fostul ministru.
Cererea DNA privind incuviintarea arestarii preventive in dosarul "Gala Bute", in care Elena Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, a fost aprobata luni de Plenul Camerei Deputatilor cu 170 de voturi "pentru" si 118 "impotriva". Si solicitarea procurorilor de incepere a urmaririi penale a fostului ministru a trecut cu 218 voturi "pentru" si 76 "impotriva".
Initial, Elena Udrea a fost acuzata in acest dosar de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, luare de mita.
Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infractiuni de luare de mita, acesta fiind si motivul pentru care se solicita arestarea preventiva.
"In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'. La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company", sustin procurorii.
Potrivit DNA, Stefan Lungu a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte aceasta.
A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA.
A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.