Pe aceeași temă
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat, inainte de plecarea in Ucraina, ca Romania vrea sa joace un rol decisiv in instaurarea pacii in estul Ucrainei, fiind interesata sa aiba un stat vecin angajat pe calea europenizarii, relateaza ziare.com
UPDATE: Presedintele Iohannis a declarat la Kiev, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau Petro Poroshenko, ca Romania se pronunta pentru mentinerea regimului de sanctiuni europene impotriva Rusiei pana la aplicarea integrala a acordurilor de la Minsk, relateaza Hotnews.
Aceste acorduri urmeaza sa expire in luna iulie a acestui an si deocamdata la nivel european nu exista un consens pentru prelungirea acestora.
Petro Poroshenko a declarat ca este analizata posibilitatea crearii unei linii aeriene Bucuresti - Kiev iar in perioada urmatoare in Romania va veni o delegatie a companiei de gaze Naftogaz Ucraina pentru a discuta despre colaborarea bilaterala.
Petro Poroshenko a precizat ca Romania va oferi ajutor medical pentru soldatii ucraineni raniti in conflictul cu trupele separatiste dar nu a precizat daca a discutat cu Iohannis despre posibilitatea ca Romania sa vanda armament defensiv Ucrainei, aratand insa ca 11 state UE deja astfel de armament Ucrainei.
Porosenko a ascultat declaratia lui Iohannis fara traducere, iar la finalul conferintei a spus "Multumesc, la revedere" in limba romana. El a subliniat faptul ca va ramane marcat in cartea de istorie a Ucrainei faptul ca Romania a fost primul stat care a ratificat acordul de asociere al Ucrainei cu UE.
CITITI declaratiile lui Klaus Iohannis:
- Am dorit sa reafirmam sustinerea Romaniei pentru suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta Ucrainei
- Vreau sa subliniez importanta aplicarii rapide si neconditionate a acordurilor de la Minsk
- Pozitia Romaniei e favorabila mentinerii regimului de sanctiuni al UE la adresa Rusiei atat timp cat nu se inregistreaza aplicarea deplina a acordurilor Minsk 2
- Mentinerea cursului reformelor e cel mai bun mesaj al mentinerii parcursului Ucrainei pe calea europeana
- Am convenit ca trebuie sa dam o vizibilitate mai buna comunitatilor noastre etnice. Ele trebuie sa devina un liant si un pod in relatiile noastre
- E nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentala sa-si reia activitatea
- Dorim ca prin toate actiunile noastre sa vedem efecte pozitive in ce priveste contactele directe din cetatenii nostri
UPDATE: Klaus Iohannis si-a inceput vizita in Ucraina cu vizitarea Monumentului Victimelor Holodomorului din Kiev. Seful statului a aprins o lumanare si a tras un clopot ritualic ce aminteste de suferinta milioanelor de ucraineni morti in marea foamete din 1932-1933, generata de politicile lui Iosif Stalin in cursul colectivizarii agricole din acea perioada, relateaza Hotnews.
In continuarea vizitei, Klaus Iohannis va vizita Piața Independenței (Maidan), unde a inceput miscarea de contestare care a culminat cu fuga in Rusia a fostului presedinte Viktor Ianukovici si se va intalni cu presedintele Petro Porosenko, premierul Arkadi Iateniuk si presedintele Parlamentului, Volodimir Groisman.
Presedintele a declarat, inaintea plecarii sale, ca se va intalni cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, apoi cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk si cu presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman.
"Pe agenda discutiilor se vor afla evolutiile din sud-estul Ucrainei, context in care voi exprima sustinerea Romaniei pentru suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Romania isi doreste sa fie un factor decisiv pentru gasirea unor solutii pentru promovarea pacii in regiune", a mai declarat seful statului.
Iohannis a spus ca "suntem interesati sa avem un stat vecin ferm angajat pe calea europenizarii": "Romania are disponibilitatea deplina pentru intarirea parteneriatului intre tarile noastre, atat in ce priveste dialogul politic, cat si in ceea ce priveste si proiecte concrete. Am incredere ca putem construi o agenda de cooperare bazata pe pragmatism si incredere. Un subiect de discutie va fi bazat pe spijinirea etnicilor romani din Ucraina si a ucrainenilor din Romania, obiectiv care poate fi atins inclusiv prin activarea mecanismelor guvernamentale", a mai spus Iohannis.