Pe aceeași temă
Corpul de Control si Evaluare Diplomatica a confirmat respinsabilitatea unei functionare a Ambasadei Romaniei la Paris si a directorului Institutului Cultural Roman (ICR) Paris in cazul scandalului invitatiilor la o receptie organizata pentru vizita presedintelui Klaus Iohannis in Franta. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza privind decizia incetarii raporturilor de munca a diplomatei cu ministerul si initierea procedurilor de incetare a misiunii lui Yvette Fulicea din functia de director al ICR Paris.
Scandalul a pornit dupa ce invitatiile pentru receptia organizata cu ocazia vizitei lui Iohannis in Franta aveau un fisier de uz intern al ambasadei in care erau folositi termeni duri la adresa invitatilor, unui dintre acestia fiind calificat drept “scarbos”, potrivit Hotnews.
Comunicatul MAE:
“Referitor la situatia inadmisibila si profund regretabila creata la Paris prin transmiterea unor invitatii insotite de un fisier de uz intern al Ambasadei Romaniei la Paris, MAE face urmatoarele precizari suplimentare:
Cele doua persoane implicate in incidentul creat au fost chemate astazi, 11 februarie 2015, in Centrala MAE, pentru continuarea cercetarilor de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica.
In urma finalizarii investigatiilor efectuate la nivelul MAE de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica, a fost confirmata responsabilitatea celor doua persoane cu privire la incidentul produs la Paris.
In consecinta, in cazul diplomatei din cadrul ambasadei Romaniei de la Paris, in urma finalizarii cercetarii interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgenta incheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum si incetarea detasarii si a raporturilor de munca cu Ministerul Afacerilor Externe.
In cazul directorului ICR Paris procedurile specifice in vederea rechemarii acestuia de la post si a incetarii misiunii din functia de director al ICR Paris se initiaza, conform normelor in vigoare, de catre conducerea ICR Bucuresti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii si ale Comisiilor de politica externa si cultura si media din cadrul Senatului”, transmite MAE.
Context
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat ieri într-o vizită de două zile în Franţa, iar ambasada, în tandem cu Institutul Cultural Român din Paris, au organizat o recepţie la care au invitat mai multe personalităţi ale diasporei româneşti. Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept „indezirabili“ sau „scârboşi“.
Un astfel de email a primit, în data de 27 ianuarie, şi scriitorul Radu Portocală, fost director al ICR Paris. Portocală, indignat de conţinutul emailului, i-a scris „cu mare şi tristeţe nedumerire“ ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru. Apoi i-a trimis scrisoarea de revoltă şi graficianului Eugen Mihăiescu, care, cu acordul expeditorului, a publicat-o în ziarul „Cotidianul“.
Iată ce i-a scris Radu Portocală ambasadorului Mazuru. „Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat( n.r. – Alexandra Brasat, secretar II la Ambasada României de la Paris) şi redirecţionat de ICR. Las deoparte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sunt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfârşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scârbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că ambasada, care a răspândit această listă, le datorează scuze“, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Portocală către ambasadorul României în Franţa.