VIDEO Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat de presedintele Klaus Iohannis la sefia SIE. Ilie Sarbu: PSD voteaza IMPOTRIVA

P.c. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu sef la SIE, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Comunicatul mai precizeaza ca presedintele Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.

 

UPDATE: Kelemen Hunor a anunțat ca UDMR sustine numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, ceea ce creste sansele ca acesta sa reia conducerea acestui serviciu secret, dupa ce Gabriel Oprea a declarat marti seara ca va fi de acord cu orice propunere a presedintelui Klaus Iohannis la sefia SIE.. 

 

UPDATE 1: MR Ungureanu a declarat ca este un obicei ca sefii de servicii sa fie dati de Opozitie: "Este o onoare pentru mine. Votul in Parlament e sacru, vom vedea care e rezultatul. Cutuma e ca sefii de servicii sa fie din Opozitie, PNL e acum in Opozitie", a spus Ungureanu, citat de Hotnews.

 

UPDATE 2: Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, a declarat astazi ca PSD nu va vota pentru numirea lui Ungureanu in functia de director al SIE deoarece procedura folosita de presedintele Iohannis este ilegala. "Eu nu discut despre persoane, discut despre lege, numirea este ilegala. In lege scrie ca presedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT", a acuzat Sarbu, liderul senatorilor PSD, citat de Hotnews.

 

 

Sarbu a spus ca a discutat cu Victor Ponta dupa nominalizarea lui Ungureanu, premierul spunandu-i ca nu a fost informat: "Nu stie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota Pentru".

 

Senatorul PSD a acuzat si faptul ca se schimba si traditia din ultimul deceniu, instituita de fostul presedinte Traian Basescu, prin care un sef de serviciu secret este de la putere iar celalalt de la opozitie : "S-a stricat si o traditie - ca unul din sefii serviciilor de informatii sa fie de la opozitie, altul sa fie de la putere. Noi nu ne-am batut foarte tare sa avem sef la SIE" a explicat liderul senatorilor PSD.

 

UPDATE 3: Mihaita Calimente (PNL), presedintele Comisiei speciale parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe, a declarat ca procedura de numire a sefului SIE se face prin convocarea celor doua camere reunite ale parlamentului care se pronunta prin vot, conform Constitutiei fara sa fie nevoie si de etapa aprobarii din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

"Asa cum s-a procedat pana acum, conform Constitutiei, si la numirea domnului Melescanu, presedintele Basescu a anuntat ca este desemnat domnul Melescanu, apoi a trimis presedintilor celor doua camere documentele pentru luarea la cunostinta si intrunriea plenului pentru vot", a spus Calimente, citat de Hotnews.

"Nu a fost vorba de o aprobare din partea CSAT si cred ca nici in trecut nu s-a utilizat aceasta procedura. In Constitutie este clar inscrisa procedura si oricum Constitutia este superioara legii", a adaugat acesta, intrebat despre afirmatia lui senatorului Sarbu. 

 
UPDATE 4: Vasile Blaga, co-presedinte al PNL, a declarat miercuri ca la votul din Parlament pentru nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE vor veni si voturi din partea PSD."Cred ca va trece prin Parlament, sunt convins ca vor veni voturi si din PSD, sunt si oameni lucizi in PSD", a spus Blaga, citat de Hotnews.

 

 

UPDATE 5: Senatorul Daniel Savu (PSD) l-a atacat pe Mihai Razvan Ungureanu pentru ca ar avea legaturi cu Fundatia Soros, conform HotnewsSavu, fost angajat SRI in anii 90, a spus ca atit Hellvig (seful SRI), cit si MR Ungurenau au avut legaturi cu Fundatia Soros. "Dorinta de putere a presedintelui Iohannis depaseste niste limite acceptabile. Cei cu legaturi cu Fundatia Soros sunt propusi sefi de servicii, Helvlig si Ungureanu sunt oameni care au condus proiecte pentru Fundatia Soros, ma mir ca nu mai gasim si printre romanii care nu au absolvit Fundatia Soros".


"Mi-as dori ca fostii mei colegi din contraspionaj sa fie implicati. Problema sotiei lui Mihai Razvan Ungureanu cu OMV nu se putea lasa fara urmari pe planul serviciilor de contraspionaj", a mai spus Savu.
 

"Sunt total nemultumit de dezechilibrul creat de Iohannis, care numeste doi membri PNL la sefia serviciilor. Basescu a numit de la PSD si de la PNL. E o revansa a lui Iohannis pentru ca Ponta nu si-a dat demisia. Eu sigur voi vota impotriva. Il consider pe Ungureanu extrem de toxic pentru Romania", a mai spus Savu.

 

MRU a mai avut un scurt mandat de director al SIE, in perioada februarie-mai 2012, functie din care a demisionat pentru a fi numit prim-ministru.

 

SIE, ramas fara sef dupa demisia lui Melescanu


In prezent, conducerea SIE este asigurata in interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, dupa ce Teodor Melescanu si-a dat demisia in data de 22 septembrie 2014, cand si-a anuntat inscrierea in cursa electorala la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, relateaza ziare.com


Potrivit legii, "Serviciul de Informatii Externe este organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale".


Directorul SIE depune un juramant de credinta in fata presedintelui Romaniei si "conduce intreaga activitate a acestuia si il reprezinta in raporturile cu ministerele, institutiile publice si cu alte persoane juridice publice si private din tara, precum si cu organisme similare din strainatate".
 

Art. 65 din Constitutie spune ca directorii serviciilor de informatii trebuie sa primeasca aprobarea celor doua camere reunite ale Parlamentului. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22