Pe aceeași temă
Victor Ponta, premierul Romaniei, le-a cerut reprezentantilor Ministerului Justitiei, in sedinta de guvern de astazi, sa gaseasca o solutie legislativa pentru interzicerea exportului de masa lemnoasa neprelucrata, amenintandu-i ca vor trebui sa-si gaseasca altceva de lucru daca nu o vor gasi, relateaza Hotnews.
"Eu vreau sa va rog ca pana saptamana viitoare sa gasiti solutia, iar daca nu, va gasiti toti de la justitie altceva de lucru", a spus premierul.
Ponta sustine ca a solicitat ministrului mediului ca in sedinta de miercuri sa fie adoptata o Ordonanta de Urgenta privind interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta. Insa, Ministerul Justitiei nu si-ar fi dat avizul. "Am solicitat inca de aseara doamnei ministru Gavrilescu si cu Departamentul pentru relatii externe, cu economia si justitia sa adoptam astazi o Ordonanta de Urgenta prin care sa interzicem, pe un termenn limitat, exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Din pacate, am inteles ca justitia ca nu ati gasit solutia, la dumneavoastra s-a blocat", a afirmat premierul.
"Inteleg toate obligatiile noastre, dar cred ca toate obligatiile pe care le avem pe plan european nu sunt impotriva intereselor Romaniei. Pana saptamana viitoare sa veniti cu solutia legislativa temporara pana cand avem o solutie pe termen lung. Daca va puneti mintea la contributie treceti peste "nu-ul" traditional si gasiti solutia", a adaugat premierul.
Proteste contra despaduririlor abuzive
Sambata au avut loc mai multe proteste, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora, contra despaduririlor abuzive.
Protestele au fost organizate de campania UnitiSalvam, aceeasi care a protestat si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist.
"Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989”, se arata intr-un anunt postat pe Facebook.
Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.