De același autor

Noi am trăit cu certitudinea că avem putere doar dacă ţinem informaţia numai pentru noi. Că orice împărtăşire ne slăbeşte poziţia de control şi influenţă. În multe organizaţii, paradigma e încă prezentă şi creează obstacole şi conflicte pe bandă rulantă. Ei cresc cu convingerea că dobândesc putere dacă împart ceea ce ştiu cu alţii. Organizaţiile pe care le construiesc tinerii de azi seamănă foarte puţin cu cele pe care le-am construit noi. Sunt organizaţii de comunităţi, nu de indivizi.
În linia asta, noi concuram să fim cât mai buni în dauna celorlalţi. Competiţia internă era maximal valorizată şi recompensată. Ei caută să fie cât mai buni împreună cu ceilalţi. Dinamica organizaţiilor şi a relaţiilor pe care le creează e foarte diferită. Nu sunt mai puţin competitivi, dar sunt mult mai puţin stresaţi, suspicioşi şi agresivi.
Noi am înlocuit planurile cincinale cu cele săptămânale. Gândeam pe termen foarte scurt şi preponderent la persoana întâi singular. Trebuia să obţinem mult, repede şi separat de ceilalţi. Ei gândesc pe termen mai lung, şi în general la persoana întâi plural. Pentru ei, „eu“ are sens numai în măsura în care sensul se poate împlini în „noi“.
Pentru că a trebuit să construim o lume nouă din nimic, noi am crescut căutând să ne dăm cele mai bune răspunsuri. Ei caută să-şi pună cele mai bune întrebări. Nu e o diferenţă de nuanţă, ci o cu totul altă lume. Cu cât mai repede în viaţă îţi pui sau ţi se pun întrebările potrivite, cu atât mai repede faci alegerile cele mai potrivite.
Cum n-am prea avut modele pentru lumea în care am fost aruncaţi după comunism, noi am vrut să ne desprindem cu orice preţ de cei de dinaintea noastră. Pentru ei pare foarte important să meargă mai departe împreună cu cei de dinaintea lor. Spre deosebire de noi, ei înţeleg că nu trebuie nici să ştie tot, nici să facă tot. E mai înţelept să găsească partenerii potriviţi. E reconfortant să vezi o primă generaţie care nu mai vrea să ia totul de la zero.
Noi am muncit pentru bani. Ei muncesc pentru ei înşişi. Nu se uită în primul rând la ce-şi pot cumpăra cu o sumă de bani, ci la ce fel de viaţă le poate oferi o sumă de bani. Nu de puţine ori fac alegeri din care câştigă mai puţini bani, dar în care simt că pot creşte mai mult şi mai frumos. Întoarcerea lor către frumosul din ei e cea mai mare şansă pe care o avem la frumosul din noi toţi.
Venind dintr-o lume strâmbă, noi am crescut ferindu-ne de rău. E felul în care arată şi acum societatea noastră: toţi părem să ştim precis cine şi ce nu e bine. Pentru ei asta e secundar. Ei cresc căutând modele despre cum e bine. Cea mai elocventă mi se pare comparaţia între mass-media noastre şi ale lor. În orice revistă a presei româneşti primesc, 8 din 10 ştiri sunt despre ceva ce nu e bine. Cineva a greşit, a omorât, a furat, a înşelat, a minţit, a făcut ceva condamnabil. E o zilnică plecăciune în faţa răului care ne întoarce unii împotriva altora. Pe „wall“-ul de pe Facebook, 8 din 10 postări sunt despre ceva ce e bine, frumos, util, curajos, creativ, generos. E o continuă reverenţă în faţa unor oameni sau întâmplări care te inspiră să devii mai bun împreună cu ceilalţi.
Din perspectiva asta, dispariţia presei aşa cum o ştim azi e o veste bună. Iar pentru că presa n-a fost în stare să înveţe să dea şi veşti bune, noua generaţie şi le dă singură. În felul acesta se transformă ea însăşi într-o veste bună care va înlocui treptat scrâşnetul din dinţi cu zâmbetul, suspiciunea cu încrederea, aroganţa cu modestia şi egoismul cu generozitatea. //
Citeste si despre: informatie, recompense, organizatii, conflicte, comunitati.
Comentarii 10
Arpad - 03-13-2011
Domnule Alexandru, Ma bucur mult sa citesc un articol scris pe un ton atat de optimist, al doilea, pentru mine, in ultimele saptamani. Sa fie un semn ca oamenii s-au trezit la realitate ? Eu cred ca aveti dreptate: in lumea asta nu s-a trait niciodata mai bine ca azi. Unii vad numai gaurile din cascaval (care sunt multe) dar cei care au curaj si initiativa, la care trebuie adaugat si optimism si solidaritate, vor reusi. Lumea le e mai deschisa decat oricand. Imi permit sa spun aceste lucruri pentru ca apartin unei generatii care apune si care, la varsta tineretii, intr-o cusca mizerabila, nu putea visa nici macar sa treaca Dunarea...
RăspundeMihai F. - 03-13-2011
Cat de simpatic pare Cosmin Alexandru cand teoretizeaza... Insa cand a fost vorba sa construiasca in politica si-a aratat lipsa de viziune, incoerenta strategica, lipsa de curaj, supradoza de oportunism.. si ar mai fi cateva lucruri de enumerat dar o sa-i las pe cei implicati, in urma cu cativa ani, in proiectul URR. :D
RăspundeDan - 03-12-2011
Dan Mihai Mirescu “Romania va iesi din criza numai in momentul in care clasa intelectuala va reprezenta o clasa bogata ». Cred ca asa trebuia sa arate Romania astazi: cu o clasa intelectuala bogata. Insa suntem departe de asa ceva. In calitate de cetatean-membru votant al societatii, am dreptul sa ma exprim: parerea mea este ca actualul cod al muncii, poate, trebuia aplicat inca din anii1990. Pana in 1989 aveam sase zile / saptamana de lucru, din 1990, Romania, prin Ion Iliescu, a acceptat numai 5 zile/saptamana de lucru, in conditiile in care Romania avea lipsuri majore in economie. Acest continut al actiunilor din 1990 trebuie considerat in felul in care el exista atunci, in 1990, dupa o tipologie de gandire particulara, dar si generala: tipologia particulara – “trebuie sa le dam liber romanilor daca vom dorii sa consolidam functiile noastre pentru prezent si viitor”. Tipologia generala – « suntem bucurosi ca muncim mai putin , deoarece Ceausescu ne-a supus la chin ». Insa adevarul acestor doua tipologii de gandire sunt si in functie de miscarea pe care Romania o dadea sensului de indeplinire al responsabilitatilor , adica « responsabilitatea » de a vota liber cu 80% un singular, in schimbul acestor « avantaje » de moment, dar si « responsabilitatile » unora de a devenii superbogati peste noapte , avand la baza cererea inalta (venita de sus) de a se crea o clasa de superbogati. Desigur, bogatia trebuie sa existe, dar plecand pe picior de egalitate in sanse. Romanii ar trebui sa inteleaga urmatorul fapt : Romania va iesi din criza numai in momentul in care clasa intelectuala va reprezenta o clasa bogata, iar bogatia nu mai trebuie sa stea in mana unor smecheri, fie ei smecheri de Guvern, Parlament, Strada sau Interlopi. Dar ce sa mai spunem despre zvonurile lansate in anii 1990-1996 despre Legi de moment, prin care anumiti parlamentari , functionari inalti ai statului sau apropiati, beneficiau de importuri fara taxe ? Sa nu uitam ca in anii 1990 traficul de diverse obiecte sau substante era institutionalizat (afacerea tigareta, afacerea dubati, afacerea megapower, etc). Aceste elemente ale gandirii sunt ca niste miscari de a cobora existenta cetatenilor in favoarea unor avantaje de moment. Oricum si sindicatele au jucat un rol important in aceasta prostitutie institutionalizata de a muncii la negru, prin spagi si teatru in fata cetatenilor (afacerile inaltilor functionari). In anii 1990 nu era nici-un control asupra distributiei de diverse produse : toti lucrau fara acte , de la piete, tarabe, pana la magazine mai mari. Generatia care avea atunci 18-19 ani, era o generatie care nu-si dadea seama de sensul in care ne vom indrepta. Erau niste copii. Putem afirma ca cei care aveau atunci 50-60 ani aveau in clar adevarul vremii. Oricum, noi romanii, ar trebui sa stim sa alegem, macar acum in al 12 lea ceas : din cei mai buni sa-l alegem pe cel mai bun, iar din doua rele sa NU mai fim obligati sa alegem raul cel mai mic _vezi Il
RăspundeAlex V - 03-10-2011
Are loc schimbarea de generatie; cu putine cunostinte de sociologie si psihologie oricine putea intui asta! Totusi tinerii de care vorbeste Cosmin Alexandru nu sunt toti tinerii romani, chiar face o mica amestecatura intre doua tipuri: - cei care sunt pe picioarele lor (job ok) si care descopera lucrul in echipa dupa maturizare (inter-dependenta pentru cunoscatori) - cei care sunt in adolescenta sau tocmai ies: contradependentii. Ambele sunt stadii normale si era de asteptat sa apara cu prima generatie de contradependeti care constientizeaza greselile generatiei anterioare. De ce generatia adolescentilor e importanta? Pentru ca aceasta este varsta la care se pun sub semnul intrebarii tot ceea ce li s-a predat, spus, transmis etc. Aici incep cautarile pentru raspunsuri. Acum incep sa se intrebe de ce lucrurile merg prost si sa caute solutii. Ei vor implementa solutiile pe care generatiile mai in varsta nu le-au gasit, sau nu au avut o masa critica. Totusi, din pacate, nu toti tinerii din Romania au un job atat de bun incat sa-si permita acest lux de creativitate. Eu sper ca se va atinge curand masa critica (de acum in maxim 9 ani se schimba generatia complet: ciclul este de 30 de ani). Suntem pe drumul cel bun, dar mai dureaza putin.
RăspundeNoi am muncit pentru bani. Ei - 03-10-2011
Wishful thinking ... http://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking. Altfel, da, ceva trebuie schimbat in felul in care concepem societatea romaneasca si presa romaneasca si universul individual romanesc. S-ar putea ca in toate aceste planuri sa se manifeste ceva comun. Modelul romanesc.
RăspundeIulian - 03-09-2011
D-le Alexandru, imaginati-va un text "in oglinda". Cu titlul "Nu vreau o tara ca a lor" si continuand cu "Incep sa nu mai am sperante despre cum va arata Romania...". Ar fi mai aproape de situatia reala? Mai departe? Nici una, nici alta. Adevarul cred ca este... la mijloc: generatiile urmatoare nu sunt cu mult diferite, IN FOND, de cele anterioare. Difera oportunitatile (realizarea individuala, exprimarea) dar, statistic, optimismul dvs. mi se pare nejustificat. Cu bine! I.
Răspunderizoaicad.arges - 03-08-2011
PREZIN AICI, EINALUL comentariului nr.2 care nu a intrat in intregime! ///Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane amintite mai sus! Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732
RăspundeGogu - 03-08-2011
Cam tot asa scriau altii acum 20 de ani. Si iaca unde suntem!
Răspunderizoaicad.arges - 03-08-2011
Dle Cosmin Alexandru! De obicei, in Revista 22, oamenii nu-si transcriu visele de peste noapte! Un articol de publicatie, trebuie sa fie produsul RATIUNII, si sa vizeze o realitate care trebuie inlocuita sau imbunatatita! Dta, stimate domn, te-ai “imbujorat”, la viziunea unor fantezii, ca tinerii atinsi de aripa dragostei. Cat de fals suna la dta idea: “…noi am crescut cautand sa ne dam cele mai bune raspunsuri”, cand stii bine ca atunci cand erai Sef URR, nici cand ai fost “somat” sa raspunzi, nu ai facut-o nici cel putin formal!!! Daca pentru atunci poate functiona scuza: “Ale tineretii valuri”, fa cel putin acum efortul, cand te dai matur, si exprima-te fara echivoc, daca intelegi si sustii NECESITATEA si URGENTA de a fi INLOCUITA, democratia mazgoasa a ultimilor 21 de ani, care s-a dovedit RUINATOARE pentru Romania, cu democratia transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii care activeaza in viata publica, si care este prezentata mai jos. Daca te vei limita doar la actiunea unilaterala, sa scrii si gata, fara a te “cobori” sa si raspunzi, inseamna ca n-ai inteles nimic, iar efectul scrisului dtale va fi zero! Deci, fara echivoc, esti pentru perpetuarea democratiei ultimilor 21 de ani, sau pentru INLOCUIREA ei cu cea propusa??? PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA! Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE: 1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc. 2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica, pe care si-o aleg singuri! In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele! Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM! Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc. Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR soci
RăspundeMarian - 03-08-2011
Doamne ajuta!
Răspunde