Pe aceeași temă
Wesley Clark, fost comandant al NATO, a scris, într-un articol publicat în „USA Today“, ca Occidentul ar trebuie sa inarmeze Ucraina pentru a opri expansiunea lui Vladimir Putin spre frontierele NATO, relateaza Adevarul.
Clark considera ca SUA nu ar trebui sa ezite ci sa treaca la actiune: "După terminarea Războiului Rece, Statele Unite ale Americii au primit o lecţie dură: atunci când putem face ceva, trebuie să facem. În Rwanda, nu am facut, şi 800 de mii de oameni au fost ucişi. În Bosnia, am ezitat, şi mai mult de 100 de mii de persoane au fost ucise, iar 2 milioane au fost strămutate înainte ca noi sa începem să acţionăm.
În Balcani, în 1991, i-am lăsat pe europeni să încerce cu diplomaţia pentru a opri agresiunea sârbă deghizată într-un conflict etnic. Diplomaţia nu a reuşit. Am sprijinit europenii atunci când au cerut trupe ONU de menţinere a păcii. Nici asta nu a reuşit. Numai atunci când SUA a preluat conducerea şi au aplicat forţa militară, pentru a sprijini diplomaţia am oprit conflictul. Şi am reuşit cu cheltuială minimă şi fără a pierde un singur soldat", scrie generalul în rezervă Wesley Clark.
Generalul a mai spus ca diplomatia va functiona doar dupa ce situatia de pe front va fi controlata: „Pentru ca diplomaţia să aiba efect, ar trebui să fie stabilizată situaţia de pe front. Ucraina are nevoie de mijloace de auto-apărare: arme anti-tanc, radare antiaeriene, drone , dispozitive de vedere pe timp de noapte şi mijloace securizatate de comunicare, subliniază Wesley Clark.
CITITI SI: Ucraina. Separatistii incep retragerea armamentului greu
„Nu este nevoie de soldaţi americani ca să lupte. Nu este nevoie nici de forţele aeriene americane. SUA ar trebui să preia în prezent conducerea, aşa cum au făcut în Balcani. Acordul Minsk 2.0 este punctul de plecare, dar Rusia ar trebui să recunoască toate graniţele Ucrainei, inclusiv cea din Crimeea. Dacă nu, atunci ucrainenii trebuie să aibă la dispozitie toate armele de care au nevoie pentru a opri agresiunea.
Unii vor spune că acest lucru nu va funcţiona, pentru că Putin îşi va intensifica acţiunile , dar şi forţa Rusiei are limitele sale, chiar şi la frontiere. După ce am făcut şase călătorii în Ucraina, am vorbit cu preşedintele ucrainean şi ministrul Apărării, am fost impresionat de eroismul ucrainenilor”, mai scrie fostul commandant al NATO în „USA Today“.
"Alţii vor spune că Putin s-ar putea răzbuna în altă parte, cu un război mai mare, sau ar rupe cooperarea în negocierile privind armele nucleare iraniene. Dar dacă Putin caută un război mai mare, mult mai bine ar fi să aflăm acum decât după ce va digera Ucraina şi va fi la frontierele NATO.
De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, SUA a rămas profund implicat în securitatea europeană. Am recunoscut că securitatea noastră depindea de o Europă liberă, democratică şi paşnică. În timpul Războiului Rece, am menţinut 400.000 de soldaţi în Europa pentru a descuraja Uniunea Sovietică. După Războiul Rece, am acţionat pentru a aduce pace în Bosnia şi a opri purificarea etnică din Kosovo. Astăzi, provocarea noastră este agresiune rusescă în Ucraina, încălcând dreptul internaţional, ameninţând stabilitatea în Europa. Avantajul strategic va eşua dacă vom accepta agresiune rusă în Ucraina. Este timpul ca America să preia conducerea", a mai spus Clark.