Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFToti oamenii presedintelui. Consilierii care au parasit Cotroceniul. Ultima pe lista: Anca Ilinoiu
2011-12-31
2

In cele doua mandate, presedintele Traian Basescu a ramas fara toti consilierii cu care a plecat la drum in 2004. Ultima este Anca Ileana Ilinoiu, coordonatorul Departamentului Relatii Internationale. Cu o echipa de consilieri dramatic subtiata fata de cea initiala, nu doar numeric, Traian Basescu este in criza de sfatuitori intr-un moment complicat, marcat de criza si de apropierea alegerilor.


"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., Decretul pentru eliberarea din functia de consilier prezidential a doamnei Anca Ileana Ilinoiu, incepand cu data de 01.01.2012", informeaza intr-un comunicat de presa Administratia prezidentiala.

Anca Ilinoiu a lucrat la Cotroceni inca din ianuarie 2005, dupa preluarea primului mandat de presedinte de catre Traian Basescu.

In varsta de 44 de ani, Anca Ilinoiu este doctorand in relatii economice internationale si a absolvit un curs de perfectionare diplomatica in Marea Britanie.

Pana in 2005 a ocupat diverse functii in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar din ianuarie 2005 pana in ianuarie 2006, cand a fost numita consilier prezidential, a detinut functia de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a declarat pentru HotNews.ro ca Anca Ilinoiu are gradul diplomatic de ambasador si va lucra in centrala Ministerului Afacerilor Externe dupa plecarea de la Cotroceni.


2011, cinci consileri plecati


Cinci consilieri prezidenţiali - care au rang de ministru - au părăsit Palatul Cotroceni în 2011, din diferite motive. Este vorba de Sebastian Lazaroiu, Leonard Orban, Alexandru Gussi, Peter Eckstein Kovacs si Alexandra Gatej.

Seful statului şi-a refăcut doar o parte din echipă, prin numirea a doi noi consilieri: Iulian Chifu, care conduce Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, şi  Bogdan Mănoiu, fost şef al DAE .

Surse de la Preşedinţie, citate de Gandul, susţin că Bogdan Mănoiu ar fi fost adus la Cotroceni tocmai pentru a prelua atribuţiile Ancăi Ilinoiu.

 

Toti oamenii presedintelui

 

Traian Băsescu şi-a început primul mandat de şef al statului cu cel putin şase consilieri prezidenţiali, nume de notorietate, respectiv Theodor Stolojan - pentru probleme economice şi sociale, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă Renate Weber - pentru probleme juridice, Adriana Săftoiu - pentru relaţii publice, Claudiu Săftoiu - pentru politică internă, Andrei Pleşu - pentru politică externă şi Vasile Blaga - pentru securitate naţională, Andrei Plesu, pentru politica externa, potrivit ziarului Gandul.

Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu.

Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu, fără o motivaţie publică, Renate Weber, invocând motive de sănătate, Claudiu Săftoiu, pentru a prelua funcţia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD şi Sergiu Medar, din motive de sănătate. Consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice.

Stana Anghelescu a fost acuzată că ar fi intervenit la ANAF în favoarea soţului ei care era producător de tutun şi avea datorii. În cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvăluiri privind afacerile soţului ei, Dorin Cocoş, cu Primăria Capitalei şi cu afacerişti apropiaţi PSD.

La sfârşitul lui martie 2006, un alt consilier avea să demisioneze: Adriana Săftoiu, considerată drept cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Ea a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD. De altfel, demisia Adrianei Săftoiu a venit la câteva zile după ce soţul ei, un alt fost consilier prezidenţial, a plecat de la conducerea SIE.

In august 2007, Teodor Bacnonshi, numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, post lăsat liber de Claudiu Săftoiu, alege calea diplomaţiei,  fiind numit de către preşedintele României ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Franta.

Cătălin Avramescu a parasit Cotroceniul pentru un post de ambasador în Finlanda, Ion Pascu, Şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale,a fost numit în aprilie 2008 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia, iar Cristian Preda a optat pentru calitatea de europarlamentar.

Alexandrina Gătej, consilier pe probleme de afaceri interne, si-a dat demisia in urma scandalului referitor la colaborarea cu fosta Securitate, ulterior CNSAS spunind că nu există dovezi ale colaborarii.

Au urmat demisiile consilierilor prezidenţiali Alexandru Gussi, din motive personale, şi Peter Eckstein Kovacs, care este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului.

Sebastian Lăzăroiu a plecat de la Cotroceni în primăvara acestui an în urma unor declaraţii care i-au iritat pe liderii UDMR, fiind numit ulterior in functia de ministru al Muncii, pozitie pe care a parasit-o tot prin demisie.

În toamnă, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban a plecat de la Cotroceni, însă pentru a prelua noul portofoliu al Afacerilor Europenere, din această poziţie având în continuare o colaborare strânsă cu Traian Băsescu.

 

Dupa plecarea lui Leonard Orban si a lui Sebastian Lazaroiu, presedinteleTraian Băsescu şi-a adus doi noi consilieri prezidenţiali. Este vorba despre Iulian Chifu, care conduce Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, şi fostul şef al DAE Bogdan Mănoiu, pentru care nu a fost anunţat încă domeniul pe care îl va coordona.

Surse de la Preşedinţie, citate de Gandul, susţin că Bogdan Mănoiu ar fi fost adus la Cotroceni tocmai pentru a prelua atribuţiile Ancăi Ilinoiu.

 

In momentul de fata, consilierii presedintelui sint in numar de 7:

 Iulian Fota, Departamentul Securităţii Naţionale

Iulian Chifu, Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă

Stefan Deaconu, Departamentul Constituţional Legislativ

Bujor-Bogdan Teodoriu, Departamentul de Politici Economice şi Sociale

Virgil Păunescu, Departamentul de Sănătate Publică

Valeriu Turcan, Departamentul de Comunicare Publică

Bogdan Manoiu
 


La Cotroceni mai lucreaza inca 7 consilieri de stat:

Daniel Andrei Moldoveanu, Departamentul Securităţii Naţionale

Ion Oprisor, Departamentul Securităţii Naţionale

Claudiu Constantin Dinu, Departamentul Constituţional Legislativ

Gabriel-Cristian Piscociu, Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă

Maria Bitang, Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă

Andreia Cristina Iana, Departamentul Managementul Resurselor

Gheorghe Angelescu, Compartimentul Cancelaria Ordinelor

TAGS :
Comentarii
gyorgy tozser 2012-01-03
Ar fi fost si mai interesant sa aflam care consilier cum a ajuns acolo.
Tony 2012-01-04
Lipsește din listă Daniela Nicoleta Andreescu, fost consilier de stat la Departamentul Constituţional Legislativ care a plecat în funcția de secretar general al guvernului (SGG) dându-și demisa în urma unui scandal imens. Oare de ce ?
Total 2 comments.
Recomandari
2398
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22