Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Prim-procurorul Parchetului Sector 4, Mihai Betelie, si secretarul general al Primariei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, retinuti de DNA pentru coruptie si santaj
- - - -
2012-01-20
Actualitate Interna
0

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, ca  prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Mihai Betelie si secretarul general al Primariei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, sa fie cercetati in libertate in dosarul in care sunt acuzati de coruptie.

 

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, ca  prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Mihai Betelie si secretarul general al Primariei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, sa fie cercetati in libertate in dosarul in care sunt acuzati de coruptie, relateaza Mediafax. 

Mihai Betelie si Bogdan Grigorescu au interdictie de a parasi Capitala pe o perioada de 30 de zile. Magistratii CAB au respins, astfel propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, formulata de Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii DNA au declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care se va judeca la instanta suprema.
 
Bogdan Grigorescu a plecat de la instanta in jurul orei 18.45, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere. In urma deciziei instantei, si Mihai Betelie va parasi liber Curtea de Apel Bucuresti. Aparatorul lui Mihai Betelie a declarat, inainte de decizia instantei, ca in opinia lui dovezile nu probeaza acuzatiile aduse de procurori clientului sau.
 
Mihai Betelie, suspendat din functia de prim-procuror al Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, si Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primariei Sectorului 1, au fost retinuti joi, sub acuzatia ca au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiati si au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, sa le faciliteze desfasurarea activitatii. Procurorii anticoruptie au cerut instantei emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele celor doi.
 
Prim-procurorul Parchetului Sector 4, Mihai Betelie, şi secretarul general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, au fost reţinuţi de DNA pentru fapte săvârşite în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite, instigare la complicitate a unui membru de partid politic şi şantaj.
 
Betelie şi Grigorescu sunt acuzaţi că au efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, se arată într-un comunicat DNA, citat de România liberă.
 
 
Administrarea ilegala a unei firme de mediu
 
Mihai Betelie şi Bogdan Grigorescu, conform comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au participat la administrarea unei firme de mediu, SC Enviroservice SRL Bucureşti, a unor rude sau apropiaţi, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011.
 
Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la situaţiile incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, cei doi inculpaţi au efectuat, prin intermediari, activităţi financiare, ca acte de comerţ, şi au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucureşti, în scopul obţinerii ilegale a unor foloase materiale.
 
Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi, au fost împărţite între aceştia, spun procurorii.
 
Cei doi acuzaţi s-au ocupat de administrarea unei firme de colectare selectivă a deşeurilor în vederea reciclării implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei, etc. 
 
Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.
 
De asemenea, procurorii au stabilit că cei doi învinuiţi au solicitat din partea unei persoane, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, să le faciliteze desfăşurarea activităţii lor comerciale, folosindu-se de influenţa şi autoritatea de care se bucura acea persoană. 
 
Mai mult, în condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu SC Enviroservice SRL ar fi încetat derularea colaborării pe fondul existenţei unor nereguli, cei doi, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor firmei respective pentru a nu se sista contractul încheiat.
 
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat perchiziţionarea locuinţei şi a biroului lui Mihai Betelie.
 
Celor doi învinuiţi le-au fost comunicate acuzaţiile procurorilor DNA, după care au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
 
 
Imprumut in valoare de 200.000 de euro nedeclarat şi instigare la abuz în serviciu 
 
Potrivit unor surse judiciare, Mihai Betelie este în vizorul inspectorilor Agenţiei Naţioanle de Integritate (ANI), după ce în declaraţia de avere din 2010, prim-procurorul a trecut că a împrumutat, în 2008, 200.000 de euro de la o persoană fizică, Ion Gogu, iar în 2011 acest împrumut nu mai este menţionat în declaraţia de avere.
 
În declaraţia de avere depusă în 11 iunie 2009, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mihai Betelie consemnează faptul că deţine din 2004 un apartament de 50 de metru pătraţi în Bucureşti şi, din 1996, o cotă de 3/8 dintr-un alt apartament din Olteniţa, împreună cu Florentina şi Maria Betelie, informează România liberă.
 
Totodată, Betelie consemnează că deţine un autoturism Volkswagen din 2008, cu puţin timp înainte vânzându-şi maşina Cielo pentru 24.950 de lei.
 
În urma hotărârilor judecătoreşti privind drepturile salariale restante, procurorul Betelie a încasat 85.046 de lei (20.000 de euro), veniturile sale pe anul 2008 fiind de 19.544 de lei.
 
Procurorul a făcut, în 2006 un credit, de 10.000 de euro, scadent în 2011 şi un altul, în anul 2008, de 82.100 de lei, scandet în 2015.
 
Aceleaşi date sunt consemnate şi în declaraţia de avere din 2010, însă în cea din 2011 nu mai apare suma de 200.000 de euro pe care o împumutase de la Ion Gogu, împrumut scadent în anul 2013.
 
În declaraţia de avere din 2010, Betelie notează că salariul său pe anul anterior a fost de 68.734 de lei, în timp ce pe declaraţia din 2011 scrie "conform cu fişa fiscală".
 
Pe de altă parte, Florentina Betelie (Fekete), fost expert juridic la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - care apare ca deţinător, alături de Mihai Betelie, a unei cote din apartamentul din Olteniţa, fiind o succesiune - consemnează în declaraţia sa de avere din 2007 mai multe depozite la bănci din Bucureşti. Astfel, aceasta arată că în 2006 avea un depozit de 3.000 de lei, în timp ce în anul 2007 avea unul de 3.000 şi altul de 7.000, precum şi alte două depozite, respectiv de 5.000 de lei şi 3.000 de lei.
 
În declaraţia de avere din 2009, Florentina Betelie notează că deţine cota parte din locuinţa din Olteniţa, împreună cu Mihai Betelie şi Maria Betelie, dar şi un apartament de 45,5 metri pătraţi, din anul 2009, în strada Eminescu, din centrul Capitalei.
 
Conform unor surse judiciare citate de Adevarul, Mihai Betelie mai este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar deschis în  aprilie 2011, unde este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu într-un caz de contravenţie rutieră
 
DNA s-a autosesizat faţă de prim-procuror în timp ce-l ancheta pe comisarul Adrian Ivaşcu de la Olteniţa, după ce aceştia au interceptat convorbirile telefonice ale unui poliţist, care îşi arăta nemulţumirea faţă de intervenţiile lui Betelie în a scăpa de un dosar de contravenţie rutieră.
 
În aprilie 2009, Mihai Betelie ar fi încălcat marcajul longitudinal continuu, fiind oprit de un echipaj al poliţiei rutiere, în care se afla comisarul Adrian Ivaşcu. Prim-procurorul ar fi predat actele şi ar fi plecat fără acceptul poliţistului, după care ar fi sunat la un coleg din Parchetul Judecătorie Olteniţa pentru a-i „rezolva” dosarul de contravenţie rutieră.
TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1588
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22