Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, d-l Victor Ponta
- - - -
2012-05-15
Apel 22
6

 Domnule Prim-Ministru,

În ultimele zile, opinia publică românească asistă cu stupoare la felul în care d-l Ioan Mang, profesor la Universitatea din Oradea şi ministru al Educaţiei, a răspuns foarte gravelor acuzaţii de plagiat care i-au fost aduse. Nu numai că acesta nu a reuşit să explice de ce tot mai multe articole ştiinţifice care poartă semnătura sa şi a soţiei sale sunt recunoscute de cercetători importanţi din Japonia, Taiwan, Israel ori Statele Unite ca aparţinîndu-le, dar acum domnia sa pozează în victimă inocentă, acuzînd un complot obscur a cărui ţintă ar fi.

 

Domnule Prim-Ministru,

Aţi declarat că veţi cere Academiei Române să confirme plagiatul. Gest inutil, deoarece domnul Mang însuşi a recunoscut că articolele semnate cu numele său au fost copiate după alte articole aparţinînd unor oameni de ştiinţă internaţionali. Domnia sa neagă însă că ar fi scris textele respective, cu toate că s-a aflat că unele dintre ele sunt listate chiar în rapoartele de activitate ştiinţifică mai vechi ale Universităţii din Oradea. Oare Dvs. credeţi că opinia publică şi mediul universitar pot accepta aşa-zisele explicaţii conspiraţioniste ale ministrului? Aţi declarat, pe de altă parte, că oricare ar fi ministrul Educaţiei, acesta va fi atacat, deoarece la mijloc sunt mari interese. Să înţelegem de aici că moralitatea celui pe care îl numiţi este irelevantă, deoarece el oricum va fi atacat? Acesta este argumentul principal al Dvs. pentru a-l păstra în funcţie pe acest om discreditat?

V-aţi gîndit oare cum va prezida examenul de bacalaureat un ministru dezonorat de suspicinile de plagiat care sporesc zi de zi? Cum va susţine domnia sa standardele de integritate universitară pe care actuala lege le prevede? Credeţi că un ministru care s-a făcut de rîs înaintea întregii naţiuni mai poate inspira respectul datorat funcţiei? Şi cum va reprezenta dînsul România la întîlnirile internaţionale pe linie de educaţie, acum cînd „afacerea Mang” a fost deja preluată de agenţiile internaţionale de presă?

 

Domnule Prim-Ministru,

Aţi anunţat că guvernul pe care îl conduceţi va fi „cel mai cinstit” de după 1989. Credeţi că, păstrîndu-l pe d-l Ioan Mang în guvern, veţi părea că respectaţi această promisiune? Cînd, pe bună dreptate, aţi renunţat la nominalizarea d-nei Corina Dumitrescu, aţi declarat că nu doriţi ca ministrul Educaţiei să-şi piardă vremea răspunzînd zilnic unor acuzaţii. Vi se pare că d-l Mang se află într-o situaţie mai bună? De asemenea, v-aţi făcut un punct de onoare promiţând că, spre deosebire de guvernele anterioare, veţi şti să ascultaţi vocea opiniei publice. Nu am auzit în aceste zile altceva din partea opiniei publice şi a universitarilor decît că d-l Mang este nedemn de funcţia sa publică, ca şi de titlul de profesor universitar. Ascultaţi această voce, ascultaţi şi vocea onoarei şi cereţi-i d-lui Ioan Mang neîntîrziat demisia.

 

Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social

14 mai 2012

TAGS :
Comentarii
jorj 2012-05-15
romania bunului simt ! palavre pentru fraieri . pe cine mai intereseaza o scrisoare , cu un procentaj in spate asigurator , amintind de anii fsn-ului ? nepasarea lui ponta , sau sustinerea lui mang pune intrebari ?
doina radulescu 2012-05-15
Asa zisa curatenie a guvernului promis de dl.Victor Ponta a fost,pentru orice om cu ceva bun simt si mai mult de un neuron,o formula lipsita de continut din plecare.Pai ce curatenie,Doamne iarta-ma poti cere unui guvern care s-a cocotat la guvernare prin frauda?Cum sa fi uitat toata lumea ca "larga majoritate"din Parlament este de fapt un stoc de marfa cumparata pe bani,mai ceva decat in bazarul din Istambul?E o rusine si un semn de dispret fata de acest popor care a indurat destule,dar a ramas neanrobit de-a lungul istoriei.O istorie pe care dl.Ponta si acolitii domniei sale n-o cunosc si nu dau dovada ca ar dori s-o invete.
Mihai Tanasescu 2012-05-15
Ar fi cazul ca dupa un asemenea oprobiu public adus de acest guvern asumat de catre dvs.si catalogat ca unul curat sa aveti minina decenta d-le Ponta de a va prezenta demisia cu scuzele de rigoare pentru prejudiciul moral si material adus adus acestui popor care nu va ales sa-l reprezentati.
marina vlaicu 2012-05-23
Da, si eu sunt de acord ca Mihai Tanasescu, sau cel care semneaza cu numele asta, sa fie prim-ministru. Nu vedeti ce corect scrie si el romaneste?! Tot ca dna blonda propusa prima. Eu as propune sa-i dam o dictare si dlui Ponta!
judex 2012-05-15
Solutia: Mihai Tanasescu PM !
gyorgy tozser 2012-05-15
Subscriu.Nu-i necesar sa ne facem de ras.
Total 6 comments.
Mai multe din Apel 22
3798
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22