Traian Basescu: De ce pierde Bucurestiul sute de milioane de euro?

Radu Uszkai | 29.07.2002

Pe aceeași temă

Nevoia PSD de a servi clientela politica

Domnule primar general, as vrea sa vorbim despre felul cum functioneaza administratia locala (aleasa) la jumatatea acestui mandat. Care este raportul cu administratia centrala (numita)? Din afara vad o puternica presiune a administratiei centrale, respectiv a Guvernului, pe administratia locala aleasa.

Asa este. Si faptul este valabil pentru toata tara, dar presiunea Guvernului pe administratia Bucurestiului se manifesta de zece ori mai puternic decat pe orice alta administratie. Nici o administratie locala n-a avut "privilegiul" ca atributiunile primarului sa fie modificate ca la Bucuresti. Primarul general al Bucurestiului este beneficiarul a opt ordonante de urgenta care-i sunt dedicate pentru modificarea atributiunilor lui fata de cele pe care a candidat. Acest lucru este generat de doi factori. In primul rand, de faptul ca PSD-ul este incapabil sa inteleaga si sa accepte, mai ales ca a pierdut alegerile la Bucuresti. In al doilea rand, nevoia de a servi clientela politica a PSD-ului este mare, motiv pentru care, prin acte normative, s-au mutat atributiuni si sume enorme de bani la sectoare. Sigur, sectoarele trebuie sa cotizeze la toate varfurile politice de care depind in PSD si atunci, in acest an, 4.200 de miliarde de lei au fost mutati la sectoare in conditiile in care toate marile servicii publice au ramas la Primaria Capitalei: transportul urban, cu investitiile si partea de subventie, furnizarea de apa, cu investitiile in furnizarea de apa alaturi de concesionarul Apa Nova, RADET-ul cu toate investitiile, reparatiile si toate subventiile care trebuie facute, marile strazi ale Bucurestiului. Si totusi, banii au fost mutati la sectoare, pentru a ajunge in buzunarele clientelei politice.

Se poate vorbi in cazul acesta de o autonomie a administratiei publice locale?

Categoric nu. Nici PSD-ul in general si nici Adrian Nastase, care e un comunist reformat, nu pot intelege importanta autonomiei locale si nevoia de a servi populatia, avand toate parghiile cu care s-o faca. Ei inteleg doar nevoia de a servi clientela politica.

Acestea fiind faptele, ce spune Congresul Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg? Romania a semnat niste documente privind functionarea autonomiei locale.

In momentul de fata, prin guvernarea PSD se asigura acel limbaj dublu: una semnezi si alta faci. E exact ca pe vremea de dinainte de '89. Sper ca PSD-ul va avea o surpriza relativ neplacuta. Noi am avut acum circa o luna o intrunire a primarilor PD la Lugoj, intalnire care s-a materializat prin adoptarea unei rezolutii care a fost trimisa Congresului Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg. Pe 18 iulie a.c. am primit scrisoarea de la Congresul Puterilor Locale ca cele sesizate de noi au fost transmise Comitetului institutional si vor face obiectul unei anchete in Romania.

Ce s-a mai intamplat cu alegerile la Consiliul local? Este un lucru care ne preocupa. Noi asteptam alegerile.

Alegerile de la Consiliul local?

Cand vor fi?

Aduceti-va aminte ca pe 5 ianuarie, cand Adrian Nastase iesea anuntand ca a inceput lupta impotriva coruptiei si dizolva Consiliul local, toata lumea a ramas inmarmurita de admiratie. Ce curaj are Adrian Nastase! Intre timp, Adrian Nastase a luat atatea peste ochi de la puternicii baroni locali, incat s-a lecuit si nu mai vorbeste nimic de alegerile pentru Consiliul local de la Bucuresti. Mafia consilierilor si a organizatiilor PSD din Bucuresti l-a pus cu botul pe labe pe Adrian Nastase, la fel cum o face si Mischie, la fel cum o face si Sechelariu, pentru alte zone din tara. Nu poti sa ceri supusilor tai sa nu fure cand tu esti beneficiar al furtului lor. Si din acest motiv nu vor fi alegeri la Bucuresti.

Totusi nu e o joaca: a fost dizolvat Consiliul local.

Da. Hotararea Guvernului nu se aplica.

Ce relatii mai aveti atunci cu Consiliul local?

Ma uit cu cata inversunare acest Consiliu lupta impotriva bucurestenilor.

Nu, ei lupta cu dvs.

Da, dar efectul este ca lovesc in bucuresteni. Au dus lupta politica mult prea departe. Uitati-va cum tanjeste Adrian Nastase dupa 100 milioane de dolari de la Fondul Monetar International. Ei, bine, Primaria Capitalei deruleaza 200 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii si are alte 300 milioane, blocate insa, de Consiliu, astfel incat nu pot fi implementate proiectele de modernizare a Capitalei.

Raportul Ministerului de Finante a fost in favoarea derularii acestor proiecte, confirmand ca nu poate fi schimbata destinatia banilor.

Asa este.

Si banii raman tot blocati?

Bineinteles. Cine e Ministerul de Finante si cine-i Tanasescu in PSD?! O virgula luata ca anexa de puternicii PSD care hotarasc ce se face in Bucuresti, in functie de interesele lor, si nu in functie de interesele Bucurestiului.

Consiliul local blocheaza banii

Cu alte cuvinte, noi ca cetateni ai Bucurestiului pierdem banii?

Da, doamna, o sa-i pierdeti. Din pacate. Si este o durere sincera a mea, pentru ca acest pachet care inseamna 200 milioane de euro in derulare, 300 milioane blocati de Consiliul local si inca 150 milioane de euro pe care ar urma sa-i semnez pentru modernizarea scolilor ar fi insemnat inceperea primului program de modernizare a Capitalei.
In ultimii 12 ani, nu a gandit nimeni nici un astfel de program. Noi am avut asistenta din partea guvernului japonez in realizarea unui studiu de modernizare a infrastructurilor Capitalei, studiu facut cu finantare GEAIKA. Finantarea guvernului japonez a fost insusita de banci si ele in mod serios au inceput sa finanteze Bucurestiul pentru a incepe primul program de modernizare. Dar creditele sunt blocate de Consiliu, inventandu-se prioritati sau nevoi care nu pot fi finantate de banci, pentru ca si finantarile de la banci au reguli. Spre exemplu, consilierii spun in mod demagogic, ca o motivatie a blocarii creditelor, ca nu e bine sa facem pasajul de la Basarab, care e destinat sa inchida inelul interior de circulatie in zona centrala, tocmai pentru a decongestiona traficul aici. Ei spun ca e bine sa facem cu acei bani strazile din periferia orasului. Dar este o mare prostie. Strazile de la periferie nu se pot face cu bani de la Banca Europeana de Investitii, pentru ca Banca Europeana de Investitii acorda credite pentru lucrari care au o rata interna de revenire pozitiva.

Ce inseamna asta?

Asta inseamna ca acele lucrari finantate sunt rentabile. Pe o strada secundara, extrem de importanta pentru oamenii din zona, trec circa 50 de autovehicule intr-o zi. Dar Banca Europeana de Investitii nu va finanta niciodata asa ceva si ne va indrepta catre resursele noastre.
Mai mult decat atat, Comunitatea europeana ne-a pus la dispozitie resurse pentru astfel de lucrari care nu sunt bancabile. ISPA pune la dispozitie fonduri pentru aductiuni de apa si pentru...

Ce este ISPA?

Este programul de finantare a proiectelor care sunt destinate ridicarii standardului localitatilor, ceea ce inseamna realizarea aductiunilor de gaze, de apa, refacerea strazilor in comune, cartiere si diverse alte zone care nu pot fi integrate in programe finantabile de banci. Acest program - ISPA - care ofera o finantare anuala de 150 milioane de euro este un program care este sub totalul control al PSD-ului, pentru ca se deruleaza prin Guvern. Banii pe acest program sunt nerambursabili. Numai ca trebuie sa nu ai rautatea de a distruge niste proiecte bancabile recomandate ca prioritati ale orasului de oameni pregatiti in infrastructuri urbane; trebuie sa ai bunul simt si inteligenta sa nu spui ca eu, Vanghelie, stiu mai mult si mai bine decat stiu specialistii in urbanism.

S-ar parea ca dvs. aveti o disputa personala cu Adrian Nastase, iar noi, bucurestenii, platim. Razboiul de uzura pe care il duceti ne afecteaza pe noi. Stiu ca ati facut niste apeluri publice catre Adrian Nastase. Ati incercat sa mergeti la el si sa discutati omeneste?

Aici ar fi de spus un lucru pe care nu l-am spus niciodata. M-am dus la Adrian Nastase sa discut despre niste probleme critice ale Capitalei acum mai bine de un an. Voiam sa discut cu el inclusiv despre aceste proiecte. Aduceti-va aminte ca a fost mediatizata cu mare pompa venirea primului ministru Adrian Nastase la primarie, ocazie cu care i-am prezentat aceste proiecte. Public, el a spus ca le va sustine. Dar una a spus si alta a facut. A facut aici declaratii, l-am vazut trei zile pe toate televiziunile ce grija are pentru Bucuresti, dupa care a facut totul ca aceste proiecte sa fie blocate, punand chiar Guvernul intr-o situatie dificila in fata bancilor straine care au aprobat creditele.

Dupa acest episod, ati mai incercat sa va duceti sa vorbiti direct cu el?

Da. M-am dus la Guvern si am avut neplacuta surpriza ca, dupa ce am inceput discutia, Adrian Nastase sa spuna: "Nu, problemele astea nu sunt pentru mine" si m-a dat pe mana unui joker de acolo, un directoras care sa ma asculte si sa-i faca o sinteza. Atunci am inteles ca-i si mic si incapabil sa poarte o discutie serioasa. E bun numai pentru declaratii la televizor.
I-am inteles atunci si dispretul pentru un om care are in spate mult mai multe voturi decat el. Ca deputat, Adrian Nastase a adunat maxim 30.000 de voturi, pe cand eu am 600.000 de voturi in spate. Macar acest respect trebuia sa-l aiba in discutia cu mine si nu sa ma dea pe mana unui functionar care nu putea lua nici o decizie. Am incercat sa am aceste discutii numai pentru a rezolva problemele Bucurestiului.
Dupa cele doua episoade de care v-am vorbit, unul la primarie si unul la Guvern, dupa apelurile publice pe care le-am facut, cred ca nu se poate face mai mult.

Ce se va intampla la iarna cu facturile noastre?

Din pacate, facturile din aceasta iarna vor fi mult mai mari decat anul trecut si ele vor reflecta drama Romaniei, guvernata de insi care inteleg ca nu guverneaza pentru oameni, ci doar pentru ei.
Este inadmisibil sa duci o politica de crestere a preturilor utilitatilor publice in conditiile in care nu ai si o politica de sustinere a acestei cresteri in favoarea cetateanului. Toti suntem de acord ca trebuie aliniate preturile la utilitati. In primul rand pentru industrie. Dar, in timp ce industria de stat nu plateste aceste utilitati si tot primeste scutiri, singurul pe care se prabuseste politica de aliniere este cetateanul, in conditiile in care lui nu i se da nici o compensare. Este inadmisibil sa ai un salariu mediu pe luna de 100 de euro, iar factura de incalzire la un apartament cu trei camere sa fie 110-120 de euro. Asta-i o politica pentru animale, nu pentru oameni. Intr-o conferinta de presa, atrageam atentia Guvernului ca trebuie sa gaseasca solutii. Iata ce presupun ca se va intampla: oamenii nu vor plati, pentru ca n-au de unde, nu pentru ca nu vor. Se va acumula neplata la Termoelectrica si, la un moment dat, Guvernul va plati direct la Termoelectrica sume mari pentru ca Termoelectrica sa poata face importurile pentru iarna.
Ce va plati Guvernul? Exact ce nu va plati populatia si agentii economici. In loc sa faca aceasta prostie de a da bani la Termoelectrica, pentru ca nimeni, nici un Guvern n-a mai recuperat bani de la ei, ar trebui ca Guvernul sa trimita bani pe circuitul normal, intr-o subventie inteligent distribuita, functie de venituri, pentru ca acum exista venitul global al fiecarei familii la Ministerul de Finante. Acesti bani ar trebui sa fie trecuti prin circuitul comercial corect: primarie-subventie la cetatean-date global la RADET si RADET-ul sa poata plati la Termoelectrica facturile cetatenilor. Acest lucru ar face ca cetateanul sa nu mai fie in stresul neplatii si in pericolul de a fi evacuat, iar apartamentul lui vandut.
Nu se poate alinia pretul gigacaloriei la nivel european, in timp ce veniturile sunt blocate la 100 de euro. E inadmisibil sa ai o factura la incalzire mai mare decat salariul mediu.

PD - un partid care a iesit din duplicitate

Recent Adrian Nastase spunea ca "PD-ul este un tren care merge doar cu locomotiva". Totusi v-a facut locomotiva.

A vrut sa arate cat de mare este PSD-ul, pentru ca ori de cate ori constata ca PSD-ul scade in sondaje, fie si putin, el trebuie sa se razbune pe cineva si in loc sa-si curete partidul de corupti ca sa stopeze caderea, ataca.

Totusi, nu e o realitate in ce-a spus?

Este oarecum o realitate...

Diferenta intre procentul dvs. si cel al partidului e mare.

Eu cred ca aici ar trebui sa punem lucrurile la punct: procentul meu este legat de incredere si nu de intentie de vot. Procentul partidului este legat de intentia de vot.
Referitor la afirmatia lui Adrian Nastase, tin sa precizez: Partidul Democrat o avea o locomotiva cu ceva vagoane, vagoane de 12%, nu de 45% sau 43%, cat au ei, numai ca deosebirea intre cele doua trenuri este ca noi avem o locomotiva cu un tren cu vagoane curate, iar ei au un marfar jegos, lung, cu multe vagoane incarcate cu coruptie si mizerie. Eu cred ca mai devreme sau mai tarziu va castiga trenul cu vagoanele curate.

Adrian Nastase a mai facut o declaratie interesanta. Dupa ce ati venit la GDS si ati discutat cu Valeriu Stoica o eventuala alianta a PD cu PNL, el a anuntat ca ar face o alianta viabila numai cu PNL. Cum vi se pare aceasta declaratie?

Ca sa asezam mai bine in timp lucrurile, observ ca declaratia lui Nastase a fost facuta dupa ce s-a conturat posibilitatea ca Stolojan sa fie viitor presedinte al PNL-ului. Or, Nastase vrea sa discrediteze eventuala venire a lui Stolojan la PNL, cu atat mai mult cu cat Stolojan spune ca il admira pe Ion Iliescu ca om politic. Trebuie sa recunosc ca si eu il apreciez ca om politic pe Ion Iliescu. Nu i s-a intamplat sa nu iasa basma curata din vreun clinci. Revenind la recenta declaratie a lui Nastase, el a vrut sa dea o lovitura candidaturii lui Stolojan in fruntea PNL-ului, dand impresia ca Stolojan este un om aflat in buzunarul PSD-ului. Eu sunt convins ca Nastase se teme de un PNL cu Stolojan si sunt convins ca se teme si de o posibila colaborare PD-PNL, cu Stolojan in fruntea PNL-ului.

Ce relatie aveti cu Stolojan?

In momentul de fata n-am nici un fel de relatie.

Am inteles din presa ca Stolojan nu va agreeaza prea mult.

Da. In urma campaniei electorale din 2000. Pana atunci am avut o relatie foarte buna cu el. Am lucrat foarte bine si m-a sprijinit cand era la Banca Mondiala, iar eu eram seful programului cu Banca Mondiala in Guvernul Romaniei. M-am consultat foarte des cu el asupra unor solutii si mi-a fost de un real ajutor. In campanie, cand eu sustineam candidatul nostru, cu toata deschiderea, d-l Stolojan nu a inteles ca intr-un asemenea moment iti sustii candidatul cu tot ce poti...

Cu limba dvs. ascutita adica?

Da, probabil ca mi-am indreptat vreo doua sageti spre el.

Ce strategie aveti pentru 2004? Va ganditi mai cu seama sa luati voturi din bazinul PSD-ului?

Si din bazinul PSD-ului.

La cine va mai ganditi? La PRM?

Nu. De la PRM nu avem cum sa luam voturi. Noi nu putem trece pe un discurs demagogic.

Dar dvs. stiti ca au votat cu PRM multi oameni doar profund nemultumiti si au optat pentru niste gogosi vandute de Vadim Tudor.

Daca nu le-au ajuns gogosile PSD-ului, sa serveasca altele mai mari. Pana la urma asta e problema. Un partid face o oferta. E problema electoratului ce cumpara. Din punctul nostru de vedere avem ca obiectiv major cresterea unei noi generatii de politicieni pana in 2004 si cred ca se vad eforturile, fie ca e vorba de Emil Boc, de Negoita, de Sorin Frunzaverde, de Anca Boagiu, de Gheorghe Barbu, de Constantin Bejat, de Viorel Pana, de Gheorghe Falca. Sunt oameni pe care incercam sa-i promovam public, pentru ca sunt oameni valorosi care ar putea sa schimbe in bine Romania. Problema este sa creada acest lucru si electoratul. Or, situatia de opozant in care mediatizarea este foarte redusa nu prea ne da sanse sa facem cunoscuta aceasta echipa a PD-ului. Suplinim lipsa accesului la mass-media cu mersul frecvent in teritoriu.
Pe de alta parte, ne propunem sa ajungem in 2004 cu un partid despre care sa se poata spune ca a iesit din duplicitate si ca este un partid care si-a facut curatenie in interior. (Acum cateva luni ne-am scos toti consilierii pe care-i aveam din Consiliile de administratie preferand sa pierdem cateva zeci de consilieri.)

Au trecut la PSD?

Parte din ei, da. Dar a fost un risc asumat.

Printre primari au trecut multi la PSD?

Destul de multi, circa 60, din 400, cati am castigat. Pentru un partid in opozitie e o cifra importanta. La locale noi am fost al doilea partid dupa PSD. Asadar, in 2004, vrem sa fim un alt partid. Din acest motiv, eu am si lansat in dezbaterea interna din partid excluderea posibilitatii ca Partidul Democrat sa faca o alianta postelectorala si cu PSD-ul, pe langa PRM. E o dezbatere serioasa in toate organizatiile noastre. Profit de faptul ca avem Conferinta Nationala in august, care este statutara, nu exceptionala, cum incearca sa o interpreteze unii, privind excluderea posibilitatii ca dupa 2004 sa facem alianta cu PSD-ul.
Un partid care si-a transformat structurile politice si a transformat si structurile administratiei locale in structuri destinate sa serveasca o clientela politica si sa dreneze bani publici in buzunarele lui este un partid cu care trebuie exclusa guvernarea. Daca intri in alianta cu ei, nu mai poti curata aceste structuri, fie ca discutam de structuri de administratie, de politie, garda financiara etc.
Dar se va termina cu coruptia, pentru ca avem deja Parchetul Anticoruptie, condus de un procuror celebru. Stiu sigur ca este in strategia PSD-ului sa-mi trimita un dosar de la PNA, dar as vrea sa stiu ca am in fata un procuror care nu este santajat pentru ca a ucis oameni cu masina.

Romania are o clasa politica incapabila

A aparut recent un partid de tineri revoltati. Ii cunoasteti? Ce impresie v-au facut?

Nu-i cunosc, dar ar fi extraordinar daca acest partid de tineri revoltati ar prinde. N-am vrut sa dau nici un semnal acestui partid, exact din grija de a nu fi suspectat, dar mi-ar fi tare draga aparitia unei asemenea formatiuni. Venirea in scena a acestor tineri se potriveste manusa cu ceea ce eu sustin de doi ani ca, din pacate, Romania are o clasa politica incapabila, care guverneaza de 12 ani. Rezultatele sunt cele pe care le vedem: 30% din populatie n-are ce manca si nu-si poate plati factura la incalzire. Aceasta clasa politica si-a terminat mandatul si sper ca 2004 va fi anul in care populatia o va respinge prin vot. Din acest motiv, eu pregatesc in Partidul Democrat o noua linie de oameni politici, iar aparitia unui partid al tinerilor revoltati nu poate decat sa confirme ca este corecta abordarea pe care o am.
Va asigur ca nu ma situez in afara clasei politice pe care o condamn. Si eu am facut parte din ea si, daca in PD va creste foarte repede un lider recunoscut, as fi cel care s-ar da de-o parte din bun simt. Tocmai pentru ca sunt convins ca aceasta clasa politica si-a terminat mandatul.

Interviu realizat de Rodica Palade

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22