Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSă ne gândim bine!
2012-07-10
9

Cu toate păcatele ei incontestabile, fosta putere n-a pus statul de drept în pericol.

Ce vedem? Vedem o nouă putere care nu se dă în lături de la nimic. Ea pare să spună: avem guvernul, avem majoritatea parlamentară de partea noastră, avem susţinere populară, prin ur­mare legea suntem noi. (După 1990 am făcut gre­şeala de a nu observa că ti­nerii nu sunt o speranţă în sine, pentru că mediile se reproduc, mai târziu n-am observat că ele se reproduc în mai rău.) O vedem sus­ţinută, într-adevăr, de o popu­laţie grav nemul­ţu­mi­tă, ca în toate ţările unde s-a aplicat po­litica de austeritate. Faţă de supărarea ei, democraţie, stat de drept sunt numai vor­be. Bună parte din această populaţie su­părată îşi doreşte să ne fie din nou ca pe vremea lui Ceauşescu. Purtătorul ei de cu­vânt, un taximetrist: „E drept, nu aveai vo­ie să vorbeşti. Da’ ce treabă aveai să vorbeşti!?“. Oricum, această majoritate există şi mi s-a părut naiv ca la mitingul opoziţiei să se strige: „Noi suntem mai mulţi!“, după cum şi că noul guvern a dus de râpă economia (în două luni!). Vedem apoi o opoziţie parlamentară redusă la foar­te puţin de propriile ei greşeli şi de vo­iajorii de la o putere la alta. Printre aceş­tia, orice ar spune domnul Kelemen Hu­nor, deputaţii din UDMR. Când nu votezi împotriva unei măsuri despre care ai afir­mat că nu este justificată, înseamnă că te-ai înţeles cu cei care, până ieri, te-au tratat cu sfântă ostilitate. (Sunt dornic să aflu ce va obţine domnul Kelemen pentru populaţia maghiară de la noul parlament; ce va obţine pentru unii udemerişti ştiu foar­te bine şi cunosc principiul acestei bas­culări: pentru că frica a intrat în turmă, paza bună fereşte de primejdia rea; este valabil pentru mulţi politicieni, indiferent de partid.) Mai întrevedem o opoziţie ne­parlamentară care încearcă să se încro­pească, fără să ne dăm seama ce sorţi de izbândă are, şi vedem, în fine, societatea ci­vilă.

Din societatea civilă mă interesează acum fracţiunea formată din intelectualii ostili lui Traian Băsescu şi fos­tului Guvern Boc. Pe aceş­tia i-am înţeles, chiar dacă n-am fost de acord cu ei. Au avut de ce să fie ne­mulţumiţi. Pe fondul aus­terităţii greu de suportat, PDL a tolerat şi promovat oameni corupţi, a politizat funcţiile în exces şi n-a fost uşă de biserică în par­lament. De partea sa, preşedintele a făcut gesturi grav regretabile, despre care am scris la timpul lor. N-am fost de acord cu intelectualii la care mă refer pentru că res­tul mi s-a părut mai important. Las la o parte lucruri mai vechi (condamnarea co­munismului, accesul la dosare). L-au acu­zat pe Traian Băsescu că are în mână jus­tiţia, deşi anul trecut, mai ales, unor oa­meni ai puterii li s-au deschis procese, iar DNA a fost lăudat de Comisia Europeană ani la rând. (Nu prea suntem atenţi la ce spun străinii, nici măcar când o spun aici în ţară, ca, acum, ambasadorul american.) L-au acuzat că s-a substituit primului mi­nistru şi e adevărat, cum a fost adevărat şi pe vremea lui Ion Iliescu, dar amândoi au făcut-o prin autoritate asupra pre­mie­rului şi a partidului din care proveniseră, nu ilegal. Numai că Iliescu s-a folosit de autoritate ca să limiteze drastic retro­ce­da­rea proprietăţilor, pe când Băsescu a im­pus măsurile despre care ştia că aveau să-l facă nepopular, dar în absenţa cărora astăzi ne-am găsi în situaţia Greciei. M-a mirat că, în loc să critice puterea, cum li se potriveşte, aceşti intelectuali au urât-o şi au vituperat. Poţi să-l urăşti numai pe un dictator. E drept că aşa i-au spus lui Traian Băsescu, dar dacă au făcut-o în­seamnă că a gândit pentru ei Antena 3. Alt­fel, ar fi observat că „dictatorul“ n-a re­uşit, în plan constituţional, nimic din ce şi-a propus.

De dictatură, una guvernamental-par­la­men­tară, abia acum se poate vorbi. În­vi­nuirile în vederea suspendării preşe­din­telui noii guvernanţi le-au scris parcă pri­vindu-se într-o oglindă aburită. Au ieşit generalităţi referitoare la fapte pe care, la modul concret, de două luni încoace ei le comit în fiecare zi. Nu le mai enumăr, sunt prea multe. Dacă aceşti intelectuali nu sunt tulburaţi, dacă tot mai cred că Ponta şi Antonescu vor scoate ţara din „comă“, nu voi putea să-i mai înţeleg. Sau nu, pot încă, însă numai pe cei cu in­terese personale. Modelul lor: Andrei Mar­ga. Profesor de reputaţie europeană, cu o reformă a învăţământului meritorie la ac­tiv şi care se luptase crâncen împotriva re­formei lui Daniel Funeriu, a asistat im­pa­sibil, din postul lui nepotrivit de la Ex­terne, la instalarea unui ministru al Edu­caţiei venit din învăţământul privat. De aici până la a recunoaşte implicit plagiatul lui Victor Ponta, afirmând că nu e furt fi­indcă nu exista legislaţie la vremea scrierii tezei, n-a avut nici măcar farmecul năz­bâtiilor proferate de alt filozof, domnul Ioan Rus, cel din crema partidului (grupul de la Cluj!), ci a fost numai o minciună, de acolo până dincolo nu rămăsese de fă­cut decât un singur un pas. Pas de cos­monaut. Iar oamenii cu interese personale sunt mulţi. Repet, pe aceştia îi înţeleg. Îi dispreţuiesc, dar îi înţeleg.

Pe cine chiar n-aş putea să înţeleg ar fi intelectualii lipsiţi de interese – unii îmi sunt prieteni - care văd cu ochii liberi că la toamnă, după ce Legea electorală res­pinsă de Curtea Constituţională va fi în vi­goare, vom avea o Mare Adunare Na­ţională. Chiar nu le pasă, chiar nu-i în­gri­jorează? Le este destul că vor fi scăpat de „dictator“? Mi-e teamă că vina cea mai mică, atunci când se va întâmpla ce tre­buie să se întâmple – inclusiv cu justiţia şi mijloacele de informare, poate şi cu drep­tul nostru de a ne exprima („Noi re­pre­zentăm poporul, voi tăceţi din gură!“) –, va fi a celor care vor fi avut „scuza“ inte­resului personal.

Celor care au criticat fosta putere, o cri­ti­că şi pe cea nouă le spun cinste lor! Aş vrea să-i conving, totuşi, că va fi nociv să răspândească ideea „toţi o apă şi un pă­mânt“. Ce-i caracterizează pe noii guver­nanţi este că fac ceea ce până acum nu i-a trecut nimănui prin cap. Cu toate păcatele ei incontestabile, fosta putere n-a pus sta­tul de drept în pericol. Să fie atenţi aceşti critici la ce spun ţările cu experienţă în democraţie, să nu cadă în capcana ieftină de a da vina pe Monica Macovei. Avem acum o responsabilitate, şi-o asumă fie­care aşa cum crede de cuviinţă. Mâine va fi prea târziu. //

TAGS :
Comentarii
sigur 2012-07-16
puterea poate oricand sa fie criticata , se vor gasii mii de motive , dar a critica pe motive ca boul fara sa le vezi si sa scornesti '' ca-i fara caciula '' trebuie ca esti idiot . usl-ul cam asta cred ca face prin noua linie de politicieni tineri si nu numai : ghise , sova , banicioiu , etc. frunzaresc foile moralei alegand aiurea invinuiri jenante chiar si pentru un oligofren . cu asemenea exponenti in noua guvernare si cu un asemenea presedinte ce a avut discursul penibil este putin spus , la Timisoara (pentru care ar trebui suspendat) , face ca urmatorii ani sa fie un regres a tarii ce se va resimtii ani buni . nu mai exista NIMIC , DECAT SCHIMBARE PRESEDINTELUI ! singurul obstacol care mai sta in calea hotiei , basescu fiind dulaul ce latra la hoti !
mihailstanciu 2012-07-13
Imi pare rau sa o spun,dar ati scris un articol pentru minti lucide.Dar partizanatul omoara nu numai luciditatea ci insasi procesul de baza al gandirii , analiza si sinteza.Daca nu cumva este pur si simplu vorba de necinste intelectuala in stare pura asa cum am vazut in spatiul mioritic inca de la ArgheziNu-ti trebuie cine stie ce perspicacitate pentru a caracteriza ce se intampla acum si reactiile Europei.Comentariile despre plagiat ale "profesorului universitar" Marga sunt cel mult injositoare pentru domnia sa.Dar complotul pentru netrimiterea la Bruxelles a foii de participare prezidentiale,sau comunicatul mincinos in care chemarea la raport a ambasadorului roman la Berlin este numita"intrevedere programata mai de mult" au valente penale.Ca sa nu vorbim de un alt intelectual de frunte al tarii,AMP,profesor de politici publice in Germania,care dupa ce a scris ditirambic despre prestatia la BRUXELLES a lui Ponta,Antonescu,Parvulescu,Alistair ,de condamnare a dictaturii din Romania ,scrie intr-un editorial din aceasta sapltamana in RL,despre reactia furibunda a Europei la calcarea in picioare a statului de drept in Romania.Citez:"Ţigănia planetară pe care o facem, mai ales la Parlamentul European, e cu totul inutilă, că tot singuri va trebui să ne rezolvăm problemele, şi aduce o pierdere majoră de imagine pentru noi. Sînt din fericire plecată din ambele mele birouri de peste două săptămîni, cu acces limitat la Internet, că mă săturasem de ziarişti străini. Cei care au crezut că îi dau o mare lovitură lui Victor Ponta mergînd cu scandalul afară, în loc de la noi, au făcut o mare greşeală strategică, pe care au şi plătit-o la ora asta.".Partizanatul a inlocuit logica,sau dna AMP traieste intr-o realitate paralela.Oricum,lasati-i pe intelectuali.Mai grav este ca pentru populatia acestei tari plagiatul,statul de drept,majoritatea calificata sunt metafizica pura.Oricine intra in cabina de vot pe 29 ar trebui sa aiba in fata ochilor poza antologica a senatorului puscarias Catalin Voicu ,votand cu AMBELE maini suspendarea Presedintelui.Poate asa sa ne venim in fire.
mihailstanciu 2012-07-14
Rescriu citatul din AMP care a aparut iligibil,“Ţigănia planetară pe care o facem, mai ales la Parlamentul European, e cu totul inutilă, că tot singuri va trebui să ne rezolvăm problemele, şi aduce o pierdere majoră de imagine pentru noi. Sînt din fericire plecată din ambele mele birouri de peste două săptămîni, cu acces limitat la Internet, că mă săturasem de ziarişti străini. Cei care au crezut că îi dau o mare lovitură lui Victor Ponta mergînd cu scandalul afară, în loc de la noi, au făcut o mare greşeală strategică, pe care au şi plătit-o la ora asta”
Dogaru 2012-07-12
Desi afirmatia lui Marga citata in text este doar un detali, ea merita un comentariu. Spune Marga: "...plagiatul lui Victor Ponta...nu e furt fi­indcă nu exista legislaţie la vremea scrierii tezei...". Nu este adevarat. Iata ce spune un jurist specializat in drepturi de autor: "Asadar, Plagiatul este şi în România în primul rând Furt încriminat şi pedepsit de lege : Legea drepturilor de autor – L nr. 8/1996". Sursa: http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-unei-definitii-invizibile-plagiatul/.
Dogaru 2012-07-12
Desi afirmatia lui Marga citata in text este doar un detaliu secundar, ea merita totusi un comentariu. Spune Marga: "...plagiatul lui Victor Ponta...nu e furt fiindca nu exista legislatie la vremea scrierii tezei...". Nu este adevarat! Iata ce spune un jurist specializat in drepturi de autor: "Asadar, plagiatul este in Romania in primul rand FURT incriminat si pedepsit de lege : Legea drepturilor de autor nr. 8/1996". Sursa: http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-unei-definitii-invizibile-plagiatul/.
D.L. 2012-07-11
Multumesc pentru acest articol. L-am cautat pe domnul Livius Ciocârlie pe Internet si am cautat articolele acestea: aveam nevoie sa-i cunosc parerea despre situatia actuala. Traiesc în Franta de mai multi ani si nu urmaresc suficient actualitatea româneasca. Aveam asadar nevoie de reconfortul ca oamenii de cultura pe care-i admiram si în care am crezut în tinerete, continua sa scrie inteligent.
cineva 2012-07-11
Fosta putere a transformat statul de drept intr-o gluma: statul de drepti. Sa dau exemple ar fi inutil, le stie toata lumea, in afara de doamna Merkel. Ce-i drept, au beneficiat de tacerea complice a metropolelor coloniale pe care le-au servit, iar astazi beneficiaza de protectia lor. De aceea asistam la un spectacol halucinant in care o grupare politica de-abia votata de 50% din electorat este pusa la zid de un grupuscul votat de 15%, practic orice persoana desemnata in functii publice de aceasta putere este lucrata de organele politienesti si redusa la neputinta sau fortata sa se retraga. Am totusi o intrebare pentru astia 15% si pentru Revista 22. Sa presupunem ca Basescu ramane la putere, Ponta demisioneaza si o noua marioneta basista e pusa pe post de premier. Daca totusi la toamna votam iar 50% pentru USL, si pentru basisti tot 15%, ce facem? Ne luati dreptul de vot? Treceti USL in ilegalitate? Dupa ce epuzati dosarele, scoateti SPP-ul in strada sa ne mitralieze?
altcineva 2012-07-12
Domnule (sau Doamna) "cineva", observ ca folositi aproape exclusiv "ne" si "noi". Lipseste cumva curajul de a spune "eu"? Pe de alta parte, 50% nu legitimeaza nici o ilegalitate. Si nici nu da atestat de adevar niciunei minciuni. Doresc doar sa reamintesc clasicul exemplu de peste 50%, Hitler. Asa ca lasati acest suprem argument deoparte. Rezumati-va la fapte.
HG67 2012-07-10
Dupa parerea mea, un articol excelent. Ce bine ar fi daca l-ar citi cit mai multa lume! Nu de alta, dar sa nu se scuze mai tirziu ca n-au stiut.
Total 9 comments.
Recomandari
734
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22