Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFLa un capăt de drum
2012-08-07
7

Nu comentez aspectul politic al problemei ICR. Sunt prea convins că nu are niciun rost, iar când un adevăr este prea evident, ţi-e şi jenă să-l rosteşti. Vreau numai să spun câteva cuvinte despre un om.

Mai anul trecut am participat, în cadrul Salonului cărţii de la Paris, la un colocviu Cioran organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român. Una dintre reuniuni a fost moderată de H.-R. Patapievici, ceea ce a presupus, cum se obişnuieşte, comentarii spontane în urma tuturor comunicărilor. E tautologic să spun că a fost strălucitor. Întâmplarea mi-a amintit o vorbă de pe vremuri a nu mai ţin bine minte cui, fie Mihai Şora, fie Petru Creţia: „Dacă Sorbona ar avea asistenţi de talia lui Marian Papahagi şi Ion Vartic – căci asistenţi erau – s-ar putea mândri“. Nu mă îndoiesc că mulţi străini care asistau la acel eveniment nu-l cunoşteau pe H.-R. Patapievici decât în calitatea lui de director al ICR. Ei, francezi, italieni, spanioli sau ce vor fi fost, ar fi putut să-şi spună: „Dacă ţara mea ar avea asemenea demnitari culturali, s-ar putea mândri“.

Nu ştiu cine va fi noul director al ICR. Ştiu numai că nu-l invidiez. Va trebui să fie cineva foarte greu de inventat. Ca să continue ce s-a făcut în ultimii ani, va trebui să înfiinţeze noi Centre culturale în mari oraşe ale lumii şi să trimită acolo oameni competenţi şi întreprinzători. Va trebui să ia iniţiative care vor include artişti, oameni de cultură români trimişi la diferite manifestări din străinătate, fără a avea pretenţia să decidă el însuşi cine anume, bazându-se pe jurii formate din specialişti de valoare, indiferent de orientarea lor politică şi chiar dacă îl vor fi insultat în presă pe acel nou director, cum i s-a întâmplat de nenumărate ori lui H.-R. Patapievici. Le va accepta deciziile chiar şi atunci când nu va fi de acord cu ele (am fost martorul şi copărtaşul unei asemenea împrejurări, ca membru al juriului care a propus nume de scriitori români pentru a fi avuţi în vedere într-o vastă acţiune de traducere şi publicare la edituri din cât mai multe ţări). Nu se va folosi de Institut pentru a-şi vedea traduse şi publicate propriile cărţi. Va face cunoscut ce avem mai bun în cultură, adresându-se unor oameni avizaţi de pretutindeni, ca şi compatrioţilor din diasporă interesaţi, nu se va duce să le cânte de inimă albastră românilor desţăraţi. Va ţine seama de părerile colaboratorilor, dacă aceştia vor avea ţinuta Taniei Radu şi a lui Mircea Mihăieş, dar nu va ceda presiunilor nimănui. Nu va ceda nici gustului propriu şi propriilor sale idiosincrasii. Va avea o largă cuprindere culturală, o mare capacitate de dialog (pe a lui H.-R. Patapievici o poate constata oricine la emisiunea lui de pe TVR Cultural). Va avea nivelul intelectual necesar pentru ca să nu se întâmple undeva prin lume, la un eveniment ca cel pomenit mai sus, ca cineva din sală să se întrebe: „Unde va fi fiind acel domn?“.

Fiica lui Albert Camus, persoană de o nemaipomenită candoare, ne-a povestit, unui coleg de la Cluj şi mie, cum, studentă modestă la filosofie, la primul examen, profesorul, care aflase cine era, i-a spus: „Anul trecut s-a prezentat la examen fata lui Merleau-Ponty. A fost altceva…“ De aşa ceva m-aş teme în locul celei / celui care îl va înlocui pe demisionar.

TAGS :
Comentarii
stan patitu 2012-08-07
Bai , Ciocarlie, mumie ambulanta, te-ai adaugat si tu corului FARISEILOR antiromani ? Din tine nu raman decat 2-3 carti de critica, in rest, ca scriitor esti ratat !!!!!!!!!!!!!
alexandru cel bun 2013-05-20
Problema acestui domn Pasaroi , pardon Ciocarlie e ca este -ca si ceilalti caca=elitisti ,un narcisiac batran !!!!!!!!!!
negura 2012-08-16
Cred ca apelativul "tovarase" vi se potriveste mult mai bine. Nu se poate purta o discutie daca nu exista bun simt, politete si o minima decenta. Daca dispretuiesti pe cel caruia i te adresezi, nu e cazul sa i te mai adresezi. Nu vrei sa-l convingi, ci vrei sa-l anulezi, sa-l distrugi, sa-l faci sa dispara. Ceea ce faceau "tovarasii"... Pentru ca "cine nu e cu noi e împotriva noastra", pentru ca nu-si bateau capul sa ajunga la idei... Nu cred ca se mai poate face ceva pentru acest gen de persoane, ei sînt o ofensa pentru lumea senina a ideilor. Buna seara!
alexandrucelbun 2012-08-13
Tovarase Negura ramai in negura ! Problema autorului articolului cu nume de pasare e una de ordin etic nu intelectual.
Negura 2012-08-13
Domnule Stan, e dreptul dumneavoastra sa aveti pareri diferite de cele exprimate în acest articol, dar sa le formulati decent e o una din conditiie dialogului civilizat. Vreti sa fiti luat în seama? sa fiti considerat un ... uman care nu numai ca a învatat la scoala sa citeasca si sa scrie, dar este capabil sa înteleaga ceea ce citeste si sa raspunda? Cum puteti sa purcedeti într-o cruciada a cunvintelor cu o fraza atît de murdara? Nu are nici o importanta ca nu aveti habar de calitatea intelectuala a autorului acestui articol... ceea ce ma socheaza este în primul rînd ca nu va respectati pe dumneavoastra însiva în primul rînd. Mi-e rusine de nerusinea dumneavoastra si nu as fi catadicsit sa scriu aceste rînduri daca nu as avea o imensa admiratie pentru domnul Livius Ciocârlie.
Aurelian 2012-08-09
Stan Patitu e de fapt Stan Bolovan. Adica un bolovan care a gresit adresa: trebuia sa ajunga la Antena3 si a ajuns la 22. BreStane Bolovane, daca vrei sa vomiti trebuie sa-ti alegi alt portal. Aici e un club mai select in care n-ai ce cauta, tu si neamu' tau!
George 2012-08-08
Stane, chiar si patit, esti jalnic...
Total 7 comments.
Recomandari
726
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22