Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Liviu Dragnea, urmărit penal în dosarul referendumului. Cele 10 metode de fraudare folosite de liderul PSD
- - - -
2012-09-06
Suspendare 2012
2

Liviu Dragnea (PSD) a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA in dosarul privind fraudele la referendum, printre acuze numarindu-se faptul ca si-a folosit autoritatea si influenta pentru obtinerea de foloase electorale. Intr-un comunicat, procurorii DNA enumera metodele de frauda folosite de Dragnea, printre care votul multiplu, denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, falsificarea de semnaturi a unor persoane decedate, plecate din tara sau minori, neaplicarea autocolantelor cu mentiunea "Votat", turism electoral.

 


Liviu Dragnea a confirmat, la iesirea din sediul DNA, ca i-au fost aduse la cunostinta invinuirile care i se aduc in dosarul referendumului: "Eu sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit la vot. (...) Mi s-au adus la cunostinta invinuirile - principala ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50% plus 1", a declarat Dragnea.

 Practic, procurorii il acuza pe Liviu Dragnea ca, in calitate de coordonator al campaniei nationale a PSD pentru referendumul din 29 iulie, si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a-i determina pe primarii si pe sefii de sectii de votare din judetele din sudul tarii sa incalce legea cu scopul de a obtine "foloase electorale", adica de a atinge, cu orice pret, chiar cu incalcarea legii, obiectivul de prezenta la vot de 60%.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de DRAGNEA NICOLAE LIVIU, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:

- folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

- instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane,

- instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia.

Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi.

De asemenea, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în:

- exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători;

- folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător);

- obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare;

- practicarea votului multiplu;

- denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu;

- practicarea „turismului electoral" - adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară;

- falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale;

- falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului;

- votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală;

- neaplicarea autocolantelor cu menţiunea „VOTAT" pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

La data de 6 septembrie 2012, învinuitului Dragnea Nicolae Liviu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

TAGS :
Comentarii
Dan B, ai cuvantul ! 2012-09-08
For-mi-da-bil !!! Fratia USLumana mi-a depasit pana si cele mai sumbre anticipatii. Personal, estimam intre cateva sute de mii si un milion de voturi fraudate. In realitate, cel putin 1.500.000.. bonus (din partea lui Dragnea si a "revolutiei bunului simt" )!!!______ Dan B, bag-o p`aia cu "revolutia bunului simt" (plus vitzeii asociati)
Stefan 2012-09-08
Bravo Codruta Covesi ! Bravo Daniel Morar ! Bravo Augustin Zegrean ! UE este alaturi de voi ! Poporul este alaturi de voi ! Justitia nu poate fi infranta ! Scapati tara de principalii criminali pucisti si de principalii banditi fraudatori !
Total 2 comments.
Mai multe din Suspendare 2012
2316
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22