Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Judecatoarea CCR, Aspazia Cojocaru, ameninţată cu moartea prin interfon. Era o voce de barbat, imi spunea sa fiu atentă cu cine votez, cum votez şi să am grijă unde merg
- - - -
2012-09-12
Suspendare 2012
0

Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru dezvaluie pentru Evenimentul zilei cum a fost ameninţată cu moartea, şi înainte şi după emiterea avizului pentru suspendarea preşedintelui. "Am fost ameninţată cu moartea, prin interfon, la intervale scurte de timp. Era o voce de bărbat. Îmi spunea să fiu atentă cu cine votez, cum votez şi să am grijă unde merg", povesteste Aspazia Cojocaru. In momentul de fata, judecatoarea se afla sub protectia autoritatilor."Primele ameninţări le-am primit la mine, acasă. N-au fost telefonice! Pur şi simplu am fost ameninţată cu moartea, prin interfon, la intervale scurte de timp. Era o voce de bărbat. Îmi spunea să fiu atentă cu cine votez, cum votez şi să am grijă unde merg. Era chiar înainte de emiterea avizului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. De două ori s-a întâmplat în noaptea aceea, înainte de miezul nopţii, între 22.00 şi 23.00, apoi mai spre dimineaţă, pe la orele 3.00-4.00. Am intrat într-o stare de teamă profundă. Aşa ceva ceva nu mi se mai întâmplase niciodată. Am înmărmurit. N-am dormit toată noaptea. Îmi era frică şi să pun mâna pe telefon. Am stat cu luminile aprinse în toată casa până dimineaţa", spune judecătoarea Aspazia Cojocaru pentru Evenimentul zilei.

În dimineaţa zilei de 6 iulie, şoferul judecătoarei, care de obicei o aştepta la maşină, a luat-o pe Aspazia Cojocaru din casă. "La interfon era un bărbat care a plecat imediat ce l-a văzut pe şofer. În ziua aceea expira termenul de 24 de ore dat Curţii pentru aviz", a spus Aspazia Cojocaru potrivit EVZ.

Între foile scrisorii, o cruce mare, neagră: "O să te omor!"

Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru, despre care colegul său Ion Predescu a spus presei că "a înclinat balanţa" în cazul verdictului privind referendumul naţional din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui, a primit patru scrisori de ameninţare cu moartea.

"Într-o altă dimineaţă, când am ajuns la Curte, şeful de cabinet mi-a dat o scrisoare venită prin poştă. Cea despre care se spune că a fost trimisă de un deţinut din Penitenciarul Giurgiu (n.r. - Nicu Pîrlă’eanu). Avea o ştampilă poştală de undeva dintr-o comună din zona Făgăraş. Era groasă. Am crezut că sunt felicitări pentru ziua mea, care se apropia. Am deschis-o de faţă cu domnul judecător Tudorel Toader şi cu şeful de cabinet. Între foile ei era o cruce mare, neagră. Am apucat să văd primele rânduri. O să te omor, îmi scria. I-am dat drumul, n-am mai atins-o. Aşa a fost posibilă identificarea".

La baza amenintarilor, persoane din zona politica

Nu a fost insa singura scrisoare, au urmat alte trei continind tot amenintari cu moartea: două înainte de pronunţarea verdictului care a avut ca efect reîntoarcerea preşedintelui suspendat la Palatul Cotroceni.

Alte două i-au fost trimise după: "O să vezi tu ce o să păţeşti!". Despre cei doi poliţişti descoperiţi de Parchet că au accesat baza de date a Poliţiei, interesându-se de adresa judecătoarei, Aspazia Cojocaru crede că sunt doar nişte instrumente.

"Bănuiesc că legăturile celor doi poliţişti sunt mult mai mari. Firul duce mult mai sus. Cred că la baza ameninţărilor se află persoane din zona politică. Aştept ca autorităţile judiciare să finalizeze ancheta. Am auzit şi eu declaraţia procurorului general, în care spunea că a descoperit imprimanta folosită pentru plic. Să vedem unde duce firul!".

Nu sint politician ca sa execut ordinele partidului

Imediat dupa ce Ion Predescu (PSD) a dezvaluit presei ca Aspazia Cojocaru a "tradat", votind pentru invalidarea referendumului, Victor Ponta si Crin Antonescu au atacat-o dur. Judecatoarea le-a dat insa o replica pe masura.

"Eu respect legile, pe care le si cunosc, spre deosebire de pustii (cu referire la Ponta si Antonescu) care ma critica la televiziuni, eu sunt magistrat, NU politician, ca sa execut ordinele partidului. Si nu permit nici unui pusti, care n-a dat un examen corect in viata lui, sa ma critice! Pe mine nu ma poate nimeni intimida, orice ar spune despre mine, iar domnul Predescu n-are decat sa spuna ce vrea, sa execute ce ordine politice vrea dumnealui. Eu voi respecta doar textele de lege!"

Crin Antonescu a criticat dur decizia CCR, catalogand-o ca fiind o lovitura la principiile unui stat democratic si a chemat lumea la proteste.

La randul sau, premierul Ponta a tinut isonul criticilor lui Antonescu , sustinand ca adresa gresita din 3 august  a CCR catre Guvern ar fi fost trimisa cu scopul de a se castiga timp pentru convingerea judecatoarei Aspazia Cojocaru "să treacă în tabăra celor care îl susţin pe preşedintele Băsescu. (...) De fapt, cei de la Curte nu vroiau decât să o convingă pe doamna Cojocaru să voteze, nici nu au luat în seamnă ce am trimis noi şi atunci mă întreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, că, uite, am mai pierdut 20 de zile inutil".

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Suspendare 2012
2252
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22