Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Reding: Situaţia rămâne fragilă, actorii politici să respecte durabil statul de drept. S-au facut presiuni asupra magistratilor si asupra CCR
- - - -
2012-09-12
Suspendare 2012
0

Parlamentul European dezbate miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, situaţia politică de la Bucureşti.

 

 

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a declarat că "situaţia din România rămâne fragilă", ea exprimându-şi speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respectate în mod "durabil şi ireversibil" statul de drept şi independenţa justiţiei, informeaza Mediafax.

 

Prezentarea situatiei din Romania de catre Viviane Reding

"La începutul verii am asistat la o serie de acţiuni în România care au pus la îndoială funcţionarea statului de drept. Noi am construit Europa pe independenţa justiţiei şi pe respectarea statului de drept. Comisia are datoria de a veghea că toată lumea respectă aceste principii. Era vorba despre respectarea normelor constituţionale, a statului de drept. În România, au fost adoptate legi pentru a impune anumite limite Curţii Constituţionale. Magistraţii au făcut obiectul unor presiuni şi intimidări. Nu contează din ce parte a spectrului politic provin ele.

După referendum, criza politică din România nu s-a încheiat şi s-au făcut din nou presiuni asupra magistraţilor, s-a încercat modificarea rezultatului referendumului.

Eu sper că în următoarele luni vom vedea că toţi actorii politici sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi democraţia. Situaţia din România rămâne una fragilă .

Comisia a pregatit un raport asupra Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in care face o evaluare critica a Romaniei.

Am incredere ca Parlamentul European are aceleasi convingeri cu Comisia Europeana ca statul de drept si independenta justitiei se afla in centrul UE si trebuie respectate motiv pentru care uniunea face apel la toate fortele din UE pentru a contribui la stabilizarea situateii din Romania.

În următoarele zile, preşedintele Barroso şi eu însumi ne vom întâlni cu preşedintele Băsescu, domnul Barroso îl va primi pe premierul Ponta, iar eu mă voi întâlni cu noul ministru al Justiţiei, doamna Pivniceru", a spus Viviane Reding.

 

Parlamentul European dezbate miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, de la ora locală 15.00 (16.00 ora României), situaţia politică de la Bucureşti, după ce ascultă poziţiile informative exprimate de Comisia Europeană, reprezentată de Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, precum şi de preşedinţia Consiliului UE.

Dezbaterea nu se va încheia cu o rezoluţie a PE, iar timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, în funcţie de numărul de întrebări care vor fi adresate oficialilor CE.

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Suspendare 2012
2413
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22